Ilpo
Koskela

 Ilpo Koskela Lataa painokelpoinen kuva

© Niina-Maria Aikio

Oulu

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Työpajat

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Ilpo Koskelan sarjakuvia on julkaistu useissa suomalaisissa sarjakuva-, aikakaus- ja sanomalehdissä viimeisten reilun 30 vuoden kuluessa.

Koskela on opettanut sarjakuvien tekemistä Oulun taidekoulussa 14 vuoden ajan ja pitänyt lukuisia luentoja sekä työpajoja aiheesta aina peruskouluasteelta taidealan oppilaitoksiin ja yliopistoihin. Vuonna 1998 Ilpo Koskela suunnitteli ensimmäisen opetussuunnitelman perustamisvaiheessa olleelle Limingan taidekoulun sarjakuvalinjalle. Suomen lisäksi hän on luennoinut sarjakuvataiteesta paikallisten organisaatioiden kutsumana Ruotsissa, Portugalissa, Venäjällä, Ukrainassa ja Algeriassa.

Ilpo Koskela oli perustamassa Oulun Sarjakuvaseura ry:tä vuonna 1980 ollen mukana sen toiminnassa aina 90-luvun lopulle saakka. Hän oli mukana myös Oulun Yliopiston sarjakuvaseura Ruuvarissa. Kemin kansanvälisiä sarjakuvapäiviä järjestävän Kemin sarjakuvakeskus ry:n hallituksessa Koskela oli vuosina 1995-2012 toimien sarjakuvakeskuksen varapuheenjohtajana, ja vuodesta 2001 lähtien puheenjohtajana, hoitaen myös festivaalin kansainvälisiä yhteyksiä. Vuosina 2007-2012 lähtien hän johti Kemin kansanvälisiä sarjakuvapäiviä.

Kemin sarjakuvakilpailussa Ilpo Koskela on on ollut menestynein osaanottaja kautta aikojen. Koskela on saavuttanyt myös 2. palkinnon Suuri Suomalainen tarina-sarjakuvakilpailussa 1992. Oulun läänin nuoren taiteilijan palkinto hänelle myönnettiin vuonna 1996.

Koskelan töitä on ollut esillä yhteis- ja yksityisnäyttelyissä aina 1980-luvulta alkaen eri puolilla Suomea sekä myös Portugalissa, Ruotsissa ja Venäjällä. Suomen sarjakuvaseura ry. myönsi Ilpo Koskelalle sarjakuvaneuvoksen arvon 13.1.2011.

Mitä teen vierailulla?

Luentoja:
- sarjakuvan historiasta
- sarjakuvan käytöstä markkinoinissa ja tiedottamisessa
- sarjakuvan käytöstä opetukseen
- sarjakuvan opettamisesta eri kouluasteilla
Työpajoja:
- sarjakuvantekemisen peruskurssi
- sarjakuvan käsikirjoittaminen
- sarjakuvajulkaisun laatiminen

Tuotanto

Tällä hetkellä strippisarja "Taloelämää" ilmestyy Isännöinnin Ykköset –asiakaslehdessä ja tekeillä on kaksi albumiprojektia. Kaupallisella puolella työn alla on laaja sarjakuvamuotoinen kuvitusprojekti Suomen- ja Viron metsähallituksille.

Sarjakuva-albumeja Ilpo Koskela on tehnyt kahdeksan: IRLANTILAINEN 1991, SARJAKUVAKEITTOKIRJA yhdessä Ari Kutilan kanssa 1992, ALEKS REVEL 1997, PERÄMEREN JÄHTI yhdessä Juha Ruusuvuoren kanssa 2007, PAHOLAISEN KUISKAUS keväällä 2009, SANKARITEKOJA AHMAKSELLA vuonna 2013, RAJALINJA keväällä 2014 ja LUSIA – Erään noidan tarina vuonna 2015. Tammikuussa 2008 julkaistiin Perämeren Jähti-kirjasta englanninkielinen versio JÄHTI - SAILING SHIP OF THE NORTH ja tammikuussa 2015 berberinkielinen versio Aɣeṛṛabu n ugafa algerialaisen Oxygen-kustantamon toimesta. Paholaisen kuiskaus -sarjakuvaromaani julkaistiin toukokuussa 2011 ruotsissa nimellä DJÄVULENS VISKNING ja 2016 berberinkileinen versio nimellä Astewtew n cciṭan. Useiden Koskelan sarjakuvaromaanien päähenkilö on fiktiivinen virolainen seikkailija Aleks Revel. Katso Wikipedia-artikkeli.

Lokakuussa 2007 julkaistiin Ilpo Koskelan sarjakuvapiirtämisen opas PIENI OPAS SARJAKUVIEN PIIRTÄMISEEN ja vuotta myöhemmin SMÁVVA OAPHIS RÁIDOGOVAID SÁRGUMII, saman teoksen saamenkielinen versio. Keväällä 2012 Pieni opas käännettiin myös venäjän kielelle nimellä Краткое руководство по созданию комиксов. Syksyllä 2010 ilmestyi "oppikirjaprojektin" kolmas versio, 156-sivuinen nelivärinen SARJAKUVANTEKIJÄN OPPIKIRJA, ensimmäisen suomalainen alan yleisteos yli kahteenkymmeneen vuoteen. Vuonna 2016 Koskela uudisti oppikirjansa. 208-sivuinen, aiempaa huomattavasti laajempi ja monipuolisempi teos sai nimen UUSI SARJAKUVANTEKIJÄN OPPIKIRJA.