Reija Kaskiaho

 Reija Kaskiaho

Helsinki

Kirjailijavierailut

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjojeni kohderyhmä

Kuvaus

Kirjoitan nuortenkirjoja vakavista aiheista, huumoria unohtamatta. Pyrin kuvaamaan nuorten elämää realistisesti turhia saarnaamatta. Minulle on tärkeää, että kaikissa kirjoissani on aihe, joka hankaloittaa jollakin lailla nykynuorten elämää, tällöin saan itsekin enemmän kirjoittamisesta irti. Pieni maailmanparantaja minussa ei antaisi minun kirjoittaa “vain” kauniita tarinoita.

Kirjojani on kutsuttu helppolukuisiksi, eikä niissä turhia mutkia taida ollakaan. Myös huumori auttaa lukemisessa, ja kirjoittamisessakin: se vie tarinaa eteenpäin synkästä aiheesta huolimatta.

Kirjoissani aika paljon dialogia, tykkään kovasti sen kirjoittamisesta varsinkin silloin, kun henkilöhahmot ovat hulvattomalla tuulella.

Mitä teen vierailulla?

Vierailulla kerron yleensä kirjailijan työstä, tiestäni kirjailijaksi, kirjojeni aiheista sekä tietysti kirjojen syntyprosessista. Voin painottaa näitä aiheita etukäteen esitettyjen toiveiden mukaisesti. Kerron mielelläni myös henkilöhahmoista, siitä miten he oikeasti heräävät henkiin ja alkavat elää omaa elämäänsä paperilla.

Vastailen myös ilolla kirjailijuuteen liittyviin kysymyksiin, joita herää vierailun aikana, tai joita on ehkä mietitty jo etukäteen.

Lisäksi vierailu voidaan muokata täysin toiveiden mukaiseksi. Voin esimerkiksi keskittyä vain yhteen asiaan, vaikkapa dialogin kirjoittamiseen, ja pitää pienen kirjoituspajan vierailun lopuksi.

Voin hyvin toteuttaa vierailun luentotyyppisesti, mutta parhaimmillani taidan olla vapaamuotoisessa, rennossa tilaisuudessa, jossa kuulijoilla on aikaa kysellä ja saada vastauksia juuri niihin asioihin, jotka heitä oikeasti kiinnostavat.

Tuotanto

Nikottelua, homoseksuaalisuus, suvaitsemattomuus, Myllylahti 2014
Ajolähtö, perheväkivalta, alkoholismi, WSOY 2006
Rastas, teiniraskaus, WSOY 2005
Veitsenterällä, koulukiusaaminen, WSOY 2004
Pientä purtavaa, bulimia, WSOY 2002
Tulitikkuihmisiä, huumeiden käyttö, WSOY 2001