Markku
Karpio

 Markku Karpio Lataa painokelpoinen kuva

Utö

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Työpajat
Virtuaalivierailut

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Kirjojeni kohderyhmä

Kuvaus

Olen lasten- ja nuortenkirjailija. Esikoisteokseni nuortenromaani Otsalamppu (Otava) ilmestyi vuonna 1995. Sen jälkeen olen julkaissut varhaisnuorten ja nuorten romaaneja, yhden varhaisnuorten maailmaan sijoittuvan luontokirjan, Reppu selkään ja retkelle! koululaisen luonto-opas Otava, 2002 (yhdessä Anne Petäisen kanssa), jossa yhdistyy sekä fiktio (lyhyet tarinat) että fakta (tarinoihin liittyvät faktalaatikot ja vinkit). Kirjojen lisäksi olen käsikirjoittanut (yhdessä Anita Malkamäen kanssa) vuonna 2006 Ylen TV2-kanavalla esitetyn neliosaisen nuortensarjan Tää ei jää tähän (ohjaus Jarmo Heikkinen, mus. Edu Kettunen).

Kuvaan kirjoissani nuorten elämää melko realistisesti. Teemojani ovat ulkopuolisuuden ja erillisyyden tunteet, rasismi, kiusaaminen ja yhteiskunnallisten ilmiöiden (mm. työttömyys) vaikutus nuorten elämään.

Mitä teen vierailulla?

Kerron yleensä kirjailijantiestäni. Toivon, että esim. kouluvierailuilla oppilaat opettajansa ohjauksessa tutustuisivat etukäteen johonkin kirjaani ja miettisivät kysymyksiä aiheista, jotka juuri sillä hetkellä kiinnostavat heitä.

Erityisesti korostan luento-osuudessani sitä, että olin itse poika, joka ei koululaisena pitänyt kirjoittamisesta eikä kirjojen lukemisesta. Korostan sitä, että meillä jokaisella on kerrottavanaan paljon kiinnostavia tarinoita, ne vain ovat yleensä niin lähellä ja niin tuttuja, ettei niitä huomaa, ellei tiedä, miten ja mistä niitä kannattaa etsiä.

Kirjailijaluennon ja keskustelun (n. 45 min) jälkeen ohjaan mielelläni kirjoittajatyöpajoja yhdelle luokalle kerrallaan. Pajan sisältönä voi olla henkilö- tai ympäristökuvaus, dialogi, twitteriajatelmat, lyhyet matkakertomukset, ketjutarinat.

Olen myös vetänyt koululaisryhmille pitempikestoisia työpajoja, joissa kouluvierailun yhteydessä annan oppilaille kirjoitustehtävän, jonka he lähettävät minulle sähköpostitse kommentoitavaksi.

Tuotanto

Selviytymispeli, nuorten aikuisten romaani, Tammi 2014
Mun isäni on avaruusmies, varhaisnuorten romaani, Tammi 2012
Myrskyvaroitus, varhaisnuorten romaani, Otava 2008
Tää ei jää tähän, nuorten tv-sarja, käsikirjoitus yhdessä Anita Malkamäen kanssa, YLE TV2, 2006
Puh pah pelistä pois, varhaisnuorten romaani, Otava 2004
Reppu selkään ja retkelle! - koululaisen luonto-opas, yhdessä Anne Petäisen kanssa, Otava 2002
Tie auki taivasta myöten, nuorten aikuisten romaani, Otava 2001
Naisten mies, romaani, Otava 1999
3 siltaa mantereelta, nuortenromaani, Otava 1997
Otsalamppu, nuortenromaani, Otava 1995