Markku Karpio

 Markku Karpio Lataa painokelpoinen kuva

Utö, Parainen

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Työpajat
Virtuaalivierailut
Juhlapuheet

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjoitan realistisia, vahvoja tunteita käsitteleviä selviytymistarinoita, joiden synnystä kerron hauskoja anekdootteja.

Kirjojeni kohderyhmä

Alakoulu , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Lapsena ja teininä en lukenut juuri mitään. Urheilu vei kaiken koulunkäynniltä jäävän vapaa-ajan. Kirjoitin ensimmäisen nuortenromaanini työn ohessa. Jokaisessa julkaistussa kirjassani on palasia omista kokemuksistani. Tapahtumat sijoittuvat usein ulkosaaristoon tai maaseudulle, myös jalkapallolla, partioharrastuksella ja suunnistuksella on vahva edustus kirjoissani.

Esiintyjänä olen rento tarinankertoja, enkä pelästy vaikeita kysymyksiä. Olen reilun parinkymmenen vuoden aikana tehnyt runsaasti koulu-, yliopisto- ja kirjastovierailuja. Niiden yhteydessä olen pitänyt myös sanataidepajoja. Olen opettanut sanataidetta mm. Oriveden opistossa, pitänyt verkkokursseja avoimessa yliopistossa ja vetänyt nuorten kirjoittajaryhmiä kansanopistossa. Toimin tuntiopettajana Kriittisessä korkeakoulussa, luovan kirjoittamisen verkkokursseilla.

Kirjailijavierailuilla kerron tiestäni lukemattomasta pojasta kirjailijaksi ja puhun kirjojeni teemoista, kuten kiusaamisesta, rasismista, ulkopuolisuuden tunteesta, ystävyydestä ja selviytymisestä.

Mitä teen vierailulla?

Olen valmis puhumaan kirjojeni sisällöistä, siitä mistä saan ideoita kirjoihini, nykypäivän ulkosaaristosta ja kahden eri kielikulttuurin keskellä elämisestä, kiusaamisesta, rasismista, ystävyydestä, pojan ja miehen roolin muutoksesta, diabeteksesta (tätä aihetta käsittelin esikoisromaanissani Otsalamppu, Otava 1995). Puhun mielelläni myös lukemisen ilosta ja merkityksestä.

Pidän tarvittaessa sanataidepajoja, joiden aiheina voi olla vaikkapa dialogin kirjoittaminen, ympäristön- tai henkilön kuvaus, oppilaan omasta kokemusmaailmasta löytyvät tarinan ainekset tai erilaisten aistihavaintojen käyttö kuvauksessa. Voin teettää myös laajempia kirjoitustehtäviä, jotka voi lähettää minulle vierailun jälkeen luettavaksi ja kommentoitavaksi.

Tuotanto

Kalastuspartio Verkkoviikarit, lastenromaani. 2022. Karisto. Kuvitus Anton Lipasti.
Selviytymispeli, YA-romaani. 2014. Tammi (Topelius-palkintoehdokkaana 2015).
Mun isäni on avaruusmies, varhaisnuorten romaani. 2012. Tammi
Myrskyvaroitus, varhaisnuorten romaani, 2008. Otava (Topelius-palkintoehdokkaana 2008).