Katja Kallio

 Katja Kallio Lataa painokelpoinen kuva

© Elsa Kallonen / Otava

Helsinki

Kirjailijavierailut
Kääntäjävierailut
Asiantuntijaluennot
Kirjavinkkaus
Virtuaalivierailut

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kiitetty, tarkkavaistoinen ihmismielen kuvaaja, joka käsittelee tuotannossaan naisen ulkopuolisuutta ympäröivästä yhteisöstä

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset

Kuvaus

Olen romaanikirjailija, jonka erityinen intohimo on historiallinen psykologinen romaani. Uusimmat teokseni kuvaavat epäsovinnaisten, ulkopuolisten naisten sielunelämää ja paikkaa suomalaisissa yhteisöissä eri aikoina. Painopiste teoksissani on ihmisten välisissä kohtaamisissa ja kohtaamattomuudessa sekä kielessä ja sen muovaamassa tasossa. Minua on luonnehdittu “seismografiksi”, koska minut on kirjoittajana viritetty hyvin hiljaa liikehtivien salaisuuksien taajuudelle.

Myös elokuvakirjoittaminen on minulle tärkeää. Olen käsikirjoittanut kaksi ensimmäistä romaaniani elokuviksi. Niiden lisäksi olen käsikirjoittanut musiikkielokuvan sekä pitkän tv-draaman. Image-lehteen olen kirjoittanut elokuvakolumneja kymmenen vuoden ajan; näiden ja muiden kolumnieni pohjalta olen kirjoittanut henkilökohtaisiin kokemuksiini perustuvan, elokuvan olemusta pohtivan teoksen Elokuvamuisti.

Mitä teen vierailulla?

Teoksiani tai yleisemmin romaanikirjallisuutta tai elokuvaa laajastikin koskevat haastattelut ovat mieluisia. Puhun myös valmistellusti yksin lyhyen tai pidemmän ajan esitelmä- tai luentotyyppisesti näistä samoista aihepiireistä. Paneelikeskustelut tai pienemmät, kahden väliset keskustelut kyseisistä aiheista ovat myös mieluisia.

Puhun mielelläni kirjailijan ja käsikirjoittajan työstä, luovasta työstä ammattina ja yhteiskunnan osana, romaanin ja elokuvan tilasta nyt, mikrohistoriallisesta romaanista omakohtaisista lähtökohdista laajentaen, naisen historiasta sekä erilaisista nainen ja kirjallisuus -aiheen variaatioista. Puhujana, kuten ajattelijana ja kirjailijanakin, olen pikemminkin pohdiskeleva kuin julistava. Yleisön kanssa keskustelu on myös mieluista.

Tuotanto

KAUNOKIRJALLISUUS
Tämä läpinäkyvä sydän, romaani, 2021 Otava
Valkokangastuksia, kirjoituskokoelma, 2019 Otava
Yön kantaja, 2017
Säkenöivät hetket, 2013
Syntikirja, 2009
Karilla, 2007
Tyypit, 2004
Kuutamolla, 2000

ELOKUVAT/TV-SARJAT
Kiiltokuvia, 2014
Jos rakastat, 2011
Sooloilua, 2007; Kuutamolla, 2002