Mika Kähkönen

 Mika Kähkönen Lataa painokelpoinen kuva

Joensuu

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Kirjavinkkaus
Työpajat
Virtuaalivierailut
Haastattelut

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Olen päivystyspoliklinikalla työskentelevä lääkintävahtimestari ja kirjallisuuden, erityisesti dekkareiden moniharrastaja ja kirjailija.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset

Kuvaus

Koin myöhäisherännäisyyden kirjailijana kolmenkymmenen ikävuoden rajapyykillä, jolloin kävin Oriveden opiston luovan kirjoittamisen kurssin. Julkaisin esikoisjännitysromaanini Väärin voitettu vuonna 2008. Kaupallisen kustantajan tiheän seulan läpäisin vuonna 2013, jolloin Myllylahti hyväksyi julkaisuohjelmaansa psykologispainotteisen jännitysromaanini Pimeimmät tunnit. Nyt teoksia on kertynyt viisi, viimeisimpänä Kroonikko vuonna 2018 samaiselta kustantajalta. Jatkoa on luvassa. Työpöydällä on jono.

Kirjoittaminen, kuten lukeminenkin lähtee viihtymisestä. Pidän mysteereistä, arvoituksista ja ihmissuhteista, jonka vuoksi kirjallisuudenlajikseni on valikoitunut jännityskirjallisuus. Vierailuja olen tehnyt yläasteella, kirjaston ja kirjailijayhdistyksen tapahtumissa, sekä eri dekkaripäivillä. Olen leimautunut sairaaladekkaristiksi, enkä pane sitä pahakseni. Sairaalamaailma on ihmissuhdeoppikoulu, runsaudensarvi ja pooli. Tämä käy myös vierailujeni yhdeksi teemaksi ja lähestymistavaksi.

Mitä teen vierailulla?

Haluan toimia tavallaan mallina ja vertaistukena ihmisille, jotka tutkimusten mukaan lukevat vähiten. Taustojeni perusteella minun ei pitäisi lukea, eikä varsinkaan kirjoittaa. Esim. sukupuoli, asuinpaikka, koulutustaso puhuvat sitä vastaan. Kun julkaisin esikoiseni, kuulin kiertoteitse kommentin, että ei olisi uskonut. Haastankin rikkomaan ennakkokäsityksiä, yleistyksiä ja stereotypioita, koska ääneen lausuttuna ne tuppaavat toteuttamaan itseään. Jos ehdotuksellesi hymähdetään, toteuta se, kävisi mottona. Stephen Kingikin skipattiin priimusseuraehdokkaiden listalta koulussa. Vierailuillani voidaan jutella mitä vain kirjoista ja kirjoittamisesta. Ei ole kahta samanlaista lukijaa, jos kirjoittajaakaan.

Tuotanto

Romaanit
Väärin voitettu (BoD 2008)
Testinuket (omakustanne, 2009)
Pimeimmät tunnit (Myllylahti, 2013)
Luonnollinen kuolema, Myllylahti, 2016)
Kroonikko (Myllylahti, 2018)

Novellit
Viimeinen luku (Kouvolan dekkaripäivien antologiassa Työ tekijänsä niittää, 2009)
Matkalaukku (Kouvolan dekkaripäivien antologiassa Murhattu mieli, 2010)
Olispa leparit (Tehylehti, No 6-7 2018)
Kiiltokuva (Tehy-lehti, No 6-7 2019)