Pekka Juntti

 Pekka Juntti Lataa painokelpoinen kuva

© Antti J. Leinonen

Haaparanta / Tornio

Kirjailijavierailut

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Olen kirjailija ja vapaa toimittaja Lapista. Pohjoinen katse ja metsissä mieli. Tieto-Finlandia teoksella Metsä meidän jälkeemme.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu

Kuvaus

Olen kirjailija, toimittaja ja kolumnisti Tornionlaaksosta. Huomaan kaikissa töissäni kertovani usein tarinoita ihmisistä, luonnossa. Niin on lukuisissa reportaaseissani, Metsä meidän jälkeemme -tietokirjassa kuin myös esikoisromaanissani Villikoira, joka sijoittuu pohjoisen metsiin ja syrjäkyliin.Puhun mieluusti kirjojeni kautta luontomme tilasta: Tietokirjan kautta tutkimustietoon pohjautuen, Villikoiran kautta siitä, miltä vaikea suhteemme luontoon tuntuu. Esiinnyn pohdiskellen, osallistaen ja suoraan.Villikoiran teemoja ovat metsä, vapaat virtavedet, syrjäseutujen maksama kohtuuttoman kova hinta isänmaan tarpeiden takia, sukuni Tornionlaakso ja sen ihmiset, heidän myyttinen, kunnioittava yhteys luontoon, jonka kadotimme hetkessä, vain parissa sukupolvessa.Olen esiintynyt monenlaisissa tapahtumissa kouluvierailuista messuihin ja paneelikeskusteluista luentoihin.

Mitä teen vierailulla?

On muutamia erityisaloja, joista puhun mielelläni. Olen kirjoittanut kunnianhimoisesti 15 vuoden ajan monen tyylilajin tekstiä. Puhun mieluusti kirjoittamisesta, sen haasteista, siitä mikä on olennaista, mikä erottaa kirjoittamisen lajit toisistaan ja mikä niitä yhdistää.

Metsä meidän jälkeemme suurta perehtymistä vaativa teos, joka opetti paljon metsä-, suo- ja vesiluontomme tilasta. Lisäksi vuosikymmenet eräharrastusten parissa, metsätalousinsinöörin opinnot ja työn alla oleva metsäopas antavat hyvät valmiudet puhua ihmisen teoista luonnossa. Kuinka voisimme tehdä asioita jatkossa paremmin?

Esikoisromaanini Villikoira perustuu osaltaan tositapahtumiin: Norjalainen alaskanhusky Nanok villiytyi pohjoisen metsiin ja oppi selviytymään. Olen harrastanut vuosikymmenet metsästyskoiria, ja alaskanhusky kiehtoo minua suuresti. Perustelen, miksi monirotuisen risteytyskoira Nanokin viitoittama tie on kaikkien käyttökoirien väistämätön tulevaisuus ja suuri mahdollisuus.

Tuotanto

Villikoira, romaani (2022, Otava)
Metsä meidän jälkeemme, tietokirja (2019, Like, yhdessä Anssi Jokirannan, Anna Ruohosen ja Jenni Räinän kanssa )

Teoksista tarkemmin kotisivuilla, linkki alla.