Katriina
Järvinen

 Katriina Järvinen

© Uzi Varon

Helsinki

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu

Kuvaus

Kirjoitan kirjoja yhteiskunnan, kulttuurin ja psykologian alueilta. Olen kiinnostunut yhteiskuntaluokista, ihmisten erilaisuudesta, marginaalisuudesta ja ulkopuolisuuden kokemuksista. Tunnen hyvin myös ryhmädynamiikkaan liittyviä teemoja. Olen opettanut pitkään sosiaalipsykologiaa Helsingin yliopistossa ja kirjoittanut tieteenalasta lukion oppikirjan.

Oma tieni on kulkenut tamperelaisesta fundamentalistiuskovaisesta työläisperheestä Tukholman siirtolaislähiö Rinkebyn kautta Helsinkiin. Olen eronnut, kahden aikuisen tyttären äiti. Luennoillani hyödynnän sekä kokemusasiantuntijan, akateemisen tutkijan että kirjailijan näkökulmia.

Alunperin opiskelin Tampereen yliopistossa draamaa. Sittemmin suoritin filosofian maisterin (kulttuuriantropologiasta) ja valtiotieteen lisensiaatin (sosiaalipsykologiasta) tutkinnot sekä aineenopettajan ja erityistason psykoterapeutin pätevyydet Helsingin yliopistossa. Välillä kävin opiskelemassa Tukholman yliopistossa monikulttuurisuutta.

Puhun ja kirjoitan vakavista yhteiskunnallisista asioista, mutta höystän niitä tarinoilla ja huumorilla. En ole sovinnainen, vaan kannatan rauhanomaista vastarintaa yhteiskunnan normeja vastaan. Ajattelen, että kärsimykset eivät välttämättä jalosta, mutta ne voi kääntää voimavaraksi.

”Vain puolet elämästä on totta, lopun saa itse keksiä.”

Mitä teen vierailulla?

Olen ammattiesiintyjä. Minulla on herkkyyttä erilaisten yleisöjen suhteen ja saan hyvän kontaktin kuulijoihin. Puhun yhtä mielelläni niin akateemiselle yleisölle kuin koululaisille, työyhteisöisöille siinä missä päiväkotilasten vanhemmille. Kierrän mielelläni Suomea. Minulta voi tilata luentoja monenlaisista teemoista.

Tuotanto

2017 Saanko esitellä. Monenlaiset minämme. Kirjapaja.
2015 Tasan ei käy onnen lahjat. Teoksessa Kaikkea sattuu. Gaudeamus.
2014 Kaikella kunnioituksella. Irtiottoja vanhempien vallasta. Kirjapaja.
2010 Vapaa nainen törmää todellisuuteen. Yhdessä Tuulikki Pietilän kanssa. Kirjapaja.
2009 PS Sosiaalipsykologia. Yhdessä Jukka Tontin kanssa. Otava.
2008 Keskiluokan pinnan alta. Teoksessa Luokaton Suomi? (Toim. Jani Erola.) Gaudeamus.
2007 Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa. Nykysukupolven kokemuksia tasa-arvosta. Yhdessä Laura Kolben kanssa.