Asko Jaakonaho

 Asko Jaakonaho Lataa painokelpoinen kuva

© Arto Wiikari / Otava

Tampere

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Kirjavinkkaus
Työpajat
Virtuaalivierailut

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Romaanini Valon juhla ilmestyy elokuussa 2017. Romaani kertoo Olavi Paavolaisesta ja Katri Valasta, jotka kohtaavat jatkosodan nälkätalvena 1942. Katria vaivaa aineellinen puute ja keuhkotauti. Olavi haluaa pelastaa nuoruudenystävänsä viimeiset, sodanvastaiset runot. Samalla Katrin lähipiiri ryhtyy uhkarohkeaan vastarintaan sotaa vastaan. Romaani on laajoihin arkistolähteisiin pohjautuva, mutta silti fiktiivinen kuvaus Tulenkantajien sukupolven unelmista ja niiden kariutumisesta.

Esikoisromaanini Onnemme tiellä ilmestyi vuonna 2012. Tositapahtumiin pohjautuva teos kertoo Onni Happosen muilutuksesta ja murhasta Heinävedellä syksyllä 1930. Romaani kuvaa, kuinka maailmansotien välisessä Suomessa poliittiset vastakkainasettelut kasvoivat aina traagisiin seuraamuksiin asti. Onnemme tiellä oli ehdokkaana Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon ja Savonia-palkinnon saajaksi, ja sille myönnettiin Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto.

Kirjailijana olen perehtynyt Suomen historian ristiriitaisiin ihmiskohtaloihin. Mielestäni kirjailijan tehtävänä on paljastaa näkökulmia, jotka ovat jääneet vaietuiksi ja vaiennetuiksi. Fiktion keinoin pyrin eläytymään sellaisiin hetkiin, joista ei ole säilynyt dokumentteja. Tavoitteenani on historian henkilöiden kokemuksiin sukeltaminen, niin että ne välittyvät lukijalle mukaansa tempaavana tarinana.

Asko Jaakonaho (s.1982) vapaa kirjailija ja freelancetoimittaja. Hän asuu Tampereella ja hänen sukujuurensa ovat Pohjois-Karjalassa Ilomantsissa. Hän on työskennellyt mm. Ylen tv- ja radiotoimittajana.

Mitä teen vierailulla?

Olen valmis puhumaan romaaneistani sekä niihin liittyvästä historiallisesta taustasta. Valotan historiallisen romaanin kirjoitusprosessia ja sitä, kuinka lähdemateriaali muotoutuu fiktion rakennusaineeksi. Olen esiintynyt kirjailijavierailuilla monenlaisissa tilaisuuksissa, mm. kirjastoissa, kouluissa, yhdistyksissä ja lukupiireissä. Pystyn puhumaan itsenäisesti, mutta otan mielelläni yleisön mukaan kysymysten ja keskustelun muodossa. Myös haastattelijan kanssa esiintyminen sopii tilaisuuden luonteesta riippuen.

Kirjoittajakurssilla teemana voisi olla mm. historiallisten lähteiden käyttö fiktion kirjoittamisessa. Esiintymiset ja kurssit ovat räätälöitävissä järjestäjän mielenkiinnon mukaan.

Tuotanto

Valon juhla, Otava 2017
Onnemme tiellä, romaani, Otava 2012