Pirkko Ilmanen

 Pirkko Ilmanen Lataa painokelpoinen kuva

© Ari Haimi / Aviador

Kirkkonummi

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Kirjavinkkaus
Työpajat
Virtuaalivierailut
Juhlapuheet

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Olen tarinoiden taikapölyn kylväjä, lukuinnostaja jo 22 vuoden ajalta. Koulutan ja puhun säkenöiden ja suurella sydämellä.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Alakoulu , Alkuopetus , Lukio/ammattikoulu , Päiväkoti/esikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Olen toiminut sanataideohjaajana, kirjastopedagogina ja kirjavinkkarina peruskoululaisten parissa yli 20 vuotta. Olen myös kirjallisuusterapia- ja lasten tunnetaito-ohjaaja. Näitä oppeja sovellan kirjallisuuskasvatuksessanikin. Kokosin sanataideoppaisiini Runomatkaopas ja Tarinamatkaopas (kolme muuta tekijää myös) parhaimmat työpajaideani ja tehtäväni vuosien varrelta.

Työssäni kirjavinkkarina olen rakastettu esiintyjä. Tapaan vuosittain 2000-3000 oppilasta. Erityisesti runot, sadut ja fantasia ovat lähellä sydäntäni.

Ohjaan myös kirjallisuusterapeuttisia ryhmiä aikuisille ja puhun kirjallisuuden terveysvaikutuksista, ns. hoitavasta lukemisesta. Olen kouluttanut paljon opettajia, varhaiskasvattajia ja kirjastolaisia.

Kirjavinkkaan myös aikuisyleisölle kaunokirjallisuutta ja puhun mielelläni vanhempainilloissa tai vaikka yksityisjuhlissa!

Mitä teen vierailulla?

Koulutan, puhun ja innostan! Innostan lapsia lukemaan toiminnallisin menetelmin sekä kirjavinkkaamalla, Ohjaan sanataidetyöpajoja niin lapsille kuin aikuisille, mutta myös perinteisiä kirjoittajaryhmiä. Erityisesti runot, sadut ja fantasia ovat lähellä sydäntäni. Folkloristina minulle on hyvin tärkeää kulttuurien välinen vuoropuhelu ja mytologiat.

Ohjaan toiminnallisia ja elämyksellisiä Kalevala-, haltija- ja hirviöt -työpajoja aikuisista alakouluikäisiin. Teen paljon töitä S2-oppilaiden kanssa ja sen innostamana olen kehittänyt kotikirjastossani Espoossa toiminnallisia kirjallisuuskasvatusmenetelmiä, joista kirjastoyhteisömme on palkittukin useasti ( mm. Suomi -palkinto, Vuoden kehittäjäkirjasto- ja Tasa-arvo -palkinto).

Työpajaesimerkkejä: runotyöpaja Sanojen laboratorio, Tarinatohtorin vastaanotto, Haltijoiden mailla, Lohikäärmeiden asuinsijoilla.

Työpajani ovat pedagogisia, elämyksellisiä ja opetussuunnitelmaan pohjautuvia. Tapiola Sinfoniettan kanssa olen pitänyt runokonsertteja, eli monitaiteellisuuskin onnistuu, samoin esitelmät lukemaan innostamisesta!

Tuotanto

Olen kirjoittanut kaksi sanataideopasta yhdessä kolmen muun kirjailijan kanssa:
Runomatkaopas: harjoituksia ja työpajoja lapsille ( Aviador 2019).
Sanastajan Tarinamatkaopas ( Aviador 2022).

Lisäksi olen kirjoittanut artikkeleita näihin teoksiin:
Lastenkirjastotyön ideakirja, toim. Mervi Heikkilä (SJK Erte, 2023).
Baby Blues: perhekirja, toim. Veera Supinen & Vesa Anttonen (Arktinen banaani 2006).