Pentti Huovinen

 Pentti Huovinen Lataa painokelpoinen kuva

Turku

Asiantuntijaluennot
Juhlapuheet

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Tervetuloa mikrobien ihmeelliseen maailmaan, jossa parantavat bakteerit haastavat tauteja aiheuttavat mikrobit!

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset

Kuvaus

Mikrobiston sisältämät triljoonat mikrobit ovat aineenvaihdunnallisesti aktiivisin ihmisen elimistön osa. Suolistossa, iholla ja limakalvoilla eläviä mikrobeja voidaan kutsua ihmisen uudeksi elimeksi.

Juuri nyt on oikea aika perehtyä omiin mikrobeihimme. Niitä on verrattu vuosituhannen vaihteen Tamagotchi-virtuaalieläimiin. Jos et säännöllisesti pitänyt huolta ja ruokkinut niitä, ne kuolivat. Mikrobit ovat kuitenkin paljon enemmän. Ne pitää ottaa vakavasti, koska ne ovat todellisia, eläviä kumppaneitamme. Miten niitä hoivataan ja ruokitaan? Mitä jos mikrobisto on sairas? Voidaanko sitä parantaa?

Olen lääkärinä ja tutkijana saanut seurata aitiopaikalta mikrobien maailmaa. Viime vuosien aikana tieteellinen tutkimus on tuottanut mielenkiintoisia ja kerta toisensa jälkeen yllättävämpiä löydöksiä mikrobien maailman merkityksen terveydelle ja hyvinvoinnille.

Euroopan kliinisen mikrobiologian ja infektiotautien yhdistys on palkinnut professori Pentti Huovisen arvostetulla Award for Excellence -palkinnolla menestyksellisestä tutkimustyöstä. Hän on pitänyt ja antanut satoja luentoja ja haastatteluja. Terveystieteen toimittajat sekä Suomen tietokirjailijat ovat palkinneet hänet tästä työstä.

Pentti Huovinen tuntee myös laajemmalti lääketieteen ja terveystutkimuksen alueen. Hän on toiminut myös Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaanina, Kansanterveyslaitoksen osaston johtajana ja Kansanterveyslehden päätoimittajana.

Mitä teen vierailulla?

Haluan ja myös osaan kertoa innostavasti tavallisille ihmisille mikrobien näkymättömästä maailmasta.

Tuotanto

Hyvät, pahat, näkymättömät (WSOY 2003, 310 s., loppuunmyyty); kirjassa kerrotaan miten elämästä selviää kaikkien mikrobien kanssa
Kirsikoita kihtiin (WSOY 2004, painos loppuunmyyty); kirjoitettu yhdessä Matti Viljasen ja Heikki Arvilommin, kirjassa pakinoidaan kevyesti lääketieteen uusimmista saavutuksista.
Rukous kannattaa –kirjassa (WSOY 2005) kerrotaan rukousta koskevista lääketieteellisistä tutkimuksista.
Suomalainen lääkärikirja (WSOY 2006, 448 s.) tehtiin yhdessä Duodecimin parhaiden lääketieteen popularisoijien kanssa. Kirjaa on myyty yli 13 000 kappaletta. Yhteistyö johti Duodecimin julkaiseman nettilääkärikirjan syntymiseen, jossa olin alussa myös kirjoittajana (Lääkärikirja Duodecim).
Lasten tietokirja Heippa - täällä bakteeri! (WSOY 2007, 3. painos), josta sain yhdessä taiteilija ja kuvittaja Irmeli Matilaisen kanssa tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon 2008. Kirja on käännetty myös viroksi (Taibupõnn bakterite maailmas) ja latviaksi (Sveiki, te bakterija!).
Thedi Zieglerin kanssa julkaistu Influenssa - Pandemiaviruksen päiväkirja (Duodecim, 2011). Kirja kertoo sikainfluenssan taustat ja pandemian etenemisen.
Tanssii bakteerien kanssa (Duodecim, 2012) kirja kertoo miten bakteerien kanssa tulisi elää ja mitä ne merkitsevät terveydellemme.