Vilja-Tuulia Huotarinen

 Vilja-Tuulia Huotarinen

© Mikko Palonkorpi

Helsinki

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Työpajat
Virtuaalivierailut
Juhlapuheet

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjoittaminen on kapinaa, esiintyminen vuorovaikutusta.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Kirjoitan aikuisille ja nuorille, ja esiintyjänä olen kokenut. Kirjojeni teemoja ovat mm. nykyaika, sukupolvet, kieli ja puheen rekisterit, unelmat, odotukset ja ihanteet, sukupuolen rakentuminen, feminismi, kaipuu, halu, kuolema ja rakkaus. Kirjoissani liikuttelen usein joukkoja ja käsittelen laumamekanismeja, mutta toisaalta runous tutkii sisintä.

Olen tehnyt lukuisia vierailuja kirjastoissa ja eri oppiasteilla vuodesta 2004 lähtien. Käyn vierailuilla läpi niin kirjoittamiseen kuin lukemiseen liittyviä aiheita, kerron kirjojen valmistumisesta tai omasta tiestäni kirjailijaksi. Lukuisia asiantuntijaluentoja olen pitänyt mm. nykyrunoudesta.

Olin vuonna 2017 mukana Opetushallituksen työryhmässä valmistelemassa Taiteen perusopetuksen uutta opetussuunnitelmaa sanataiteesta, ja vuonna 2019 kiersin LUKILOKI-kiertueella luku- ja kirjoitustaidon opetuksen ja oppimisen koulutusohjelmassa, jossa etsittiin eväitä nuorten lukemisen kannustamiseen.

Mitä teen vierailulla?

Kirjastovierailuilla ja yleisötapahtumissa puhun kirjoittamisesta ja lukemisesta osana sekä yksityistä aluettani että yleisiä yhteiskunnan rakenteita. Luen runojani ääneen ja käyn läpi kirjan tekemiseen liittyviä vaiheita.

Kouluvierailuilla olen pedagogisen koulutukseni myötä kiinnostunut käymään läpi kirjoittamiseen liittyvää kasvua, oppimista ja ikuista kapinaa ja iloa, joita taide kasvaakseen tarvitsee. Puhun kirjojeni lisäksi kirjoittamisen aloittamisen vaikeudesta ja muista kompastuskivistä ja niiden yli selviämisestä, mistä saattaa olla hyötyä kirjoittamisen kanssa kamppaileville oppilaille.

Olen pitänyt runsaasti luovan kirjoittamisen workshoppeja. Puhun myös fan fictionista ja yhdessä kirjoittamisesta.

Tuotanto

Omantunnon asioita, runokirja, 2020, Siltala
Heistä tuli taiteilijoita, nuortenkirja, 2019, WSOY
Niin kuin minä heidät näin, romaani, 2018, Siltala
Emilia Kent, fanifiktiota, romaani, 2018, WSOY
Kimmel, nuortenkirja, 2014, Karisto
Valoa valoa valoa, romaani, 2011, Karisto
Iloisen lehmän runot, runokirja, 2009, WSOY
Naisen paikka, runokirja, 2007, WSOY
Silja-sarja, nuortenkirjat, 2007-2010, Karisto
Sakset kädessä ei saa juosta, runokirja, 2004, WSOY