Venla Hiidensalo

 Venla Hiidensalo Lataa painokelpoinen kuva

© Jouni Harala, Otava

Helsinki

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Kirjavinkkaus
Työpajat
Virtuaalivierailut

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Alakoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Venla Hiidensalo (s. 1975) on helsinkiläinen vapaa kirjailija ja kirjallisuusaktiivi.

Pyrin kirjoittamaan näkyväksi sitä mistä ei puhuta. Esikoisromaanini Mediahuora (Otava, 2012) käsitteli julkisuuden kirjoittamattomia lakeja ja valtasuhteita, toinen teokseni Karhunpesä (Otava, 2014) puolestaan kansalaissodan ajoista nykypäivään jatkuvaa vaikenemisen taakkaa perheessä. Karhunpesä kertoo samalla erään suvun vaiheista halki 1900-luvun aina nykypäivään asti. Pohdin romaanissa syyllisyyden ja anteeksiannon kysymyksiä ja käsittelen sisällissotaa yksilön tragediana.
Kolmas romaanini Sinun tähtesi (Otava, 2017) kertoo Albert Edelfeltistä, joka nostetaan kansallistaiteilijaksi vasten tahtoaan. Albert Edelfeti on kosmopoliitti, joka sukeltaa Pariisissa aisti-iloihin. Helsingissä häneltä odotetaan kuitenkin porvarillista elämäntapaa. Samalla romaani kuvaa Suomen kivuliasta tietä itsenäiseksi kansakunnaksi.
Storytelille kirjoittamani äänikirjaromaani Tähdenlento julkaistaan syyskuussa. Se puolestaan kertoo maailmankuulusta rocktähdestä ja elämäänsä kyllästyneestä toimittajasta, jotka kohtalo heittää vimmaiselle takaa-ajomatkalle Meksikon aavikolle.

Olen toiminut kirjallisuus- ja mediakriitikkona, kolumnistina ja vapaana toimittajana vuodesta 1997. Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri. Toimin Helsingin kirjailijoiden puheenjohtajana, Suomen PEN:in puheenjohtajana ja olen Kirjailijaliiton johtokunnassa. Järjestän yhdessä kirjailija Katja Kallion kanssa Kello viiden salonki -kirjallisuusiltaa, jonka ideana on toimia kirjailijoiden ja lukijoiden kohtaamispaikkana ja olohuoneena.

Olen opiskellut kirjoittamista myös Kriittisessä korkeakoulussa. Tällä hetkellä kirjoitan neljättä romaaniani.

 

Mitä teen vierailulla?

Puhun mielelläni kirjailijan työstäni, luovuudesta sekä kaikesta kirjoittamiseen ja kirjallisuuteen liittyvästä.

Pyrin tuotannossani tarkastelemaan moraalikysymyksiä yksilöiden valintojen kautta. Puhun mielelläni myös erilaisista eettisistä teemoista kirjallisuudessa ja yhteiskunnassa. Kirjailijan työn eri puolet (kuten toimeentulo) ovat minulle tuttuja myös järjestötaustani takia.

Olen esiintynyt kirjastoissa esimerkiksi yhdessä historiantutkija Samu Nyströmin kanssa puhumassa Suomen sisällissodan aikaisesta jokapäiväisestä hyvyydestä ja pahuudesta sekä kriisitilanteen vaikutuksesta ihmisten moraalivalintoihin. Meidät voi pyytää esiintymään työparina.

Minua voi myös haastatella, mutta voin puhua suoraan yleisöllekin.

Tuotanto

Sinun tähtesi, Otava 2017
Karhunpesä, Otava 2014
Mediahuora, Otava 2012