Marjo
Heiskanen

 Marjo Heiskanen Lataa painokelpoinen kuva

Helsinki

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Työpajat
Virtuaalivierailut

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Olen kirjailija, joka ensin oli ammatiltaan muusikko. Nyt jo yli kymmenen vuotta kirjoittaminen on ollut työni ja pääasia elämässäni. Innokas lukija olen ollut aina. Nykyään myös opetan kirjoittamista.

Olen syntynyt Lappeenrannassa, kasvanut Rovaniemellä, asunut lähes koko aikuisikäni Helsingissä ja käynyt muutaman vuoden työskentelemässä myös Kuopiossa. Minusta on mukava reissata ympäri Suomea ja kuulla erilaisia puheenparsia.

Olen nimittänyt itseäni lajiloikkariksi, koska runo ja proosa tuntuvat elelevän rinnatusten minussa. Samoin fakta ja fiktio. Kaikkein tärkeintä minulle on sekä lukijana että kirjailijana tekstin sävy ja rytmi. Kirjoittaessani tarvitsen silti alusta asti taustalle myös jonkinlaisen rakenneajatuksen. Tuntuu, että huojuvien rakennustelineitteni sisällä enimmäkseen vain muokkaan kieltä ja muokkaan kieltä ja muokkaan kieltä… Vähän kerrassaan sitten alan huomata, mitä olen kirjoittanut.

I made my literary debut in 2009, having previously worked as a pianist, journalist, producer, and publicist. After my first novel which was shortlisted for the Helsingin Sanomat Literature Prize, I have published a book of poetry (2010) and a biography (2012). I have also written librettos for two children’s operas, and compiled a bilingual poetry anthology (2013; German translations by Stefan Moster). My texts have been set to music by the composers Riikka Talvitie and Lotta Wennäkoski, among others. Between 2011 and 2013, I worked as the appointed regional artist for Northern Savonia.

Mitä teen vierailulla?

Olen kirjoittanut keskenään hyvin erilaisia teoksia ja loikkinut tekstilajista toiseen. Kerron mieluusti, miten työskentelen ja miten teokseni ovat syntyneet. Olen tottunut ja joustava esiintyjä, haastattelija ja haastateltava, suomeksi luullakseni parhaimmillani, mutta muihinkin kieliin voin varautua sopimuksen mukaan. En välttämättä tarvitse haastattelijaa. Puhun, mistä sovitaan, omista kirjoistani tai toisten, kirjoittamisesta tai lukemisesta, kirjallisuudesta monella tasolla. Musiikin ja kirjallisuuden tai historian ja kirjallisuuden integroiminen on myös mahdollista. Runojen kanssa voidaan pelata monin tavoin, tehdä niitä, tutkailla tekstejä ja miettiä omien tekstien esittämistä. Aiheet voidaan etsiä vaikka päivän uutisvirrasta. Voin myös koota tilaajan tarpeisiin useamman kirjailijan tai muun taiteilijan ryhmän esiintymään tai työpajaa vetämään. Yhteistyökumppaneissani on kirjailijoiden lisäksi esimerkiksi säveltäjiä, luovan liikkeen ja yhteisöllisten menetelmien ammattilaisia.

Tuotanto

KIRJAT
- Mustat koskettimet on tuorein teokseni elokuulta 2017. Romaanin päähenkilöt ovat klassisia muusikoita.
- Kollaan kenttäpapin tarina on nuoren miehen elämäkerta. Päähenkilö syntyi 1914 ja katosi 26-vuotiaana aivan jatkosodan alussa. Hänen vaiheittensa kautta avautuu erikoinen näköala Suomen 1900-luvun alkupuolen historiaan.
- Äänes on runokokoelma vuodelta 2010.
- Idiootin valinta on esikoisromaanini vuodelta 2009. Toinen tarinan päähenkilöistä on 14-vuotias poika.
MUUTA
Vuosina 2014-2016 kirjoitin uutisrunoja useisiin suomalaisiin sanomalehtiin.

Olen koonnut kaksi antologiaa:
Wie anders du bist – Kuinka olet toinen, kaksikielinen runoantologia, saks. Stefan Moster, ntamo 2013
Sateenkaariverho, Niuvanniemen sairaalan potilaiden runoja, 2013

Olen kirjoittanut musiikkiteatterille:
Kuningattaren kamari, lastenoopperalibretto, säv. Riikka Talvitie (kantaesitys 04/2015), ruotsinnos Henrika Ringbom
Lennätysten kirja – joukko kohtauksia, libretto (Suomen Kansallisoopperan tilaus musiikkiteatteriryhmä Par(r)asvaloille, kantaesitys 4/2013)

Tekstejäni on sävelletty:
Musta Saija pelkää, laulusävellyksen teksti (Oulaisten nuorisokuoron tilaus, säv. Riikka Talvitie, kantaesitys 10/2012)
Soiva ilo, laulu sopraanolle ja pianolle, säv. Lotta Wennäkoski, kantaesitys 11/2013