Marjo Heiskanen

 Marjo Heiskanen Lataa painokelpoinen kuva

© Laura Malmivaara

Kuvia on saatavissa myös Tammesta osoitteesta https://www.tammi.fi/medialle/kuvapankki

Helsinki

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Kirjavinkkaus
Työpajat
Virtuaalivierailut
Juhlapuheet

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Monipuolisesti romaaneja, runoteoksia sekä tietokirjallisuutta aikuisille ja nuorille.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Olen kirjailija, joka ensin oli ammatiltaan pianisti. Nyt jo pitkälti yli toistakymmentä vuotta kirjoittaminen on ollut työni. Innokas lukija olen ollut aina. Omien teosteni rakentamisen ohessa opetan luovaa kirjoittamista ja toimin useissa alan luottamustehtävissä.Olen syntynyt Lappeenrannassa, kasvanut Rovaniemellä, opiskellut ja asunut lähes koko aikuisikäni Helsingissä sekä työskennellyt läänintaiteilijana muutaman vuoden myös Kuopion hyvässä kaupungissa, jonne nyt olen osittain palannut. Minusta on mukava reissata ympäri Suomea, kertoa teoksistani ja keskustella kirjallisuudesta, tavata ihmisiä ja kuulla erilaisia ajatuksia ja puheenparsia. Olen esiintynyt paljon mm. kirjamessuilla, kirjastoissa, lukupiireissä, kouluissa, kirjakaupoissa, juhlapuhujana – niin ja aiemmin myös konserttilavoilla.Nimitän itseäni leikillisesti lajiloikkariksi, koska runo ja proosa tuntuvat elävän minussa rinnatusten, samoin fakta ja fiktio. Esiintyjänä viihdyn sekä haastateltavan että haastattelijan roolissa. Esiintymiseni voivat rakentua joko teemojen, teosten tai esimerkiksi harjoitusten varaan.

Mitä teen vierailulla?

Kerron mielelläni teosteni taustoista ja syntyhistorioista. Koska olen kirjoittanut keskenään hyvin erilaisia teoksia ja loikkinut tekstilajista toiseen, tämä lähestymistapa joustaa tarpeen ja kohderyhmän mukaan. Esiintyjänä olen kokenut ja varma. Suomeksi olen uskoakseni parhaimmillani, mutta muihinkin kieliin voin varautua sopimuksen mukaan. Toisen ihmisen kanssa keskusteleminen on luksusta, mutta en välttämättä tarvitse haastattelijaa. Puhun, mistä sovitaan, omista kirjoistani tai toisten, kirjoittamisesta tai lukemisesta, kirjallisuudesta monella tasolla. Viihdyn myös haastattelijan roolissa. Musiikin, historian tai ilmastonmuutoskysymysten integroiminen kirjallisuuspuheeseen on myös mahdollista. Runojen kanssa voidaan pelata monin tavoin, tehdä niitä, tutkailla tekstejä ja miettiä omien tekstien esittämistä. Aiheet voidaan etsiä vaikka päivän uutisvirrasta. Pienten proosaharjoitusten tekeminen on yhtä lailla mahdollista. Keskustelen sujuvasti myös kirjailijan ammatista ja toimeentulosta.

Tuotanto

KIRJAT:
Omaa sukua – kuvittamaton laitos, värittämätön nide, 2022, Siltala
Yhteen hiileen - mitä ilmastonmuutoksessa tapahtuu ja mitä me voimme sille tehdä, 2020, Tammi, https://www.tammi.fi/kirja/marjo-heiskanen/yhteen-hiileen/9789520420369
Mustat koskettimet, 2017, Siltala
Kollaan kenttäpapin tarina. 2012, Siltala
Äänes, 2010, Siltala
Idiootin valinta, 2009, Siltala

MUUTA
Testiajo Me naisten jatkokertomuksena keväällä 2018, https://www.menaiset.fi/kirjoittaja/marjo-heiskanen
Vuosina 2014-2016 kirjoitin uutisrunoja useisiin suomalaisiin sanomalehtiin.

Olen koonnut kaksi antologiaa:
Wie anders du bist – Kuinka olet toinen, kaksikielinen runoantologia, saks. Stefan Moster, ntamo 2013
Sateenkaariverho, Niuvanniemen sairaalan potilaiden runoja, 2013

Olen kirjoittanut musiikkiteatterille:
Kuningattaren kamari, lastenoopperalibretto, säv. Riikka Talvitie (kantaesitys 04/2015), ruotsinnos Henrika Ringbom
Lennätysten kirja – joukko kohtauksia, libretto (Suomen Kansallisoopperan tilaus musiikkiteatteriryhmä Par(r)asvaloille, kantaesitys 4/2013)

Tekstejäni on dramatisoitu ja sävelletty:
Isän jälki (Kollaan kenttäpapin tarinasta dramatisoinut Riku J. Korhonen ja ohjannut Sakari Kirjavainen, kantaesitys 11/2017)
Soiva ilo, laulu sopraanolle ja pianolle, säv. Lotta Wennäkoski, kantaesitys 11/2013
Musta Saija pelkää, kuoroteoksen teksti, säv. Riikka Talvitie, kantaesitys 10/2012