Matilda Gyllenberg

 Matilda Gyllenberg Lataa painokelpoinen kuva

© Niklas Sandström / Förlaget M

Grankulla

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Kirjavinkkaus
Työpajat
Juhlapuheet

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Författare till Hundra dagar hemma. Jag föreläser gärna om barn som vill, men inte kan, gå till skolan. Gör även bokprat och författarbesök.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Alakoulu

Kuvaus

Jag jobbar som författare samt som dramaturg och journalist på Yle. Jag debuterade 2019 med romanen Det lungsjuka huset, som riktar sig till vuxna. Romanen handlar om ett välskött villasamhälle, där huvudpersonen slår sig ner med sin famlij, och börjar nysta upp skrämmande händelser i det förflutna.

2022 kom min första barnroman Hundra dagar hemma. Den handlar om 11-åriga Nike, som inte kan gå till skolan trots att hon inget hellre vill. Boken blev prisbelönt och mycket uppmärksammad, eftersom den är den första i romanen som ringar in samhällsproblemet med sk “hemmasittarbarn”. Hundra dagar hemma är en kapitelbok för 9-12-åringar. Med Hundra dagar hemma har jag besökt många skolor och träffat skolklasser i de högre lågstadieklasserna.

Jag har också förelåst för vuxna om ämnet, bland annat på en konferens för skolhälsovårdare och -läkare. Jag har också bjudits in till samtalsgrupper för förldrar. Dessutom har jag dragit workshops för ungdomar som studerar kreativt skrivande.

Mitä teen vierailulla?

Jag berättar gärna om mina böcker i klassiska författarbesök/ bokprat. Jag kan också föreläsa om hemmasittarproblematik, samt hålla workshoppar om läsning eller att skriva kreativt. Mina workshoppar för unga har varit mycket uppskattade. Jag jobbar som dramaturg och journalist på Yle, så jag kan också tala om hur TV-serier blir till, hur man skriver filmmanus och hur en undersökande journalist arbetar.

Tuotanto

Det lungsjuka huset, 2019, Förlaget M
Hundra dagar henna, 2022, Förlaget M