Matilda Gyllenberg

 Matilda Gyllenberg Lataa painokelpoinen kuva

© Niklas Sandström, Förlaget M

Grankulla

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjojeni kohderyhmä

Daghem , Förskola , Gymnasium , Högstadium , Lågstadium , Vuxna

Kuvaus

Jag heter Matilda Gyllenberg och är verksam som journalist på Svenska Yle. Jag debuterade 2019 med boken Det lungsjuka huset. Jag kallar den för en feministisk thriller om föräldraskap. Jag vill i boken undersöka frågor som godhet och ondska, fördomar mot det främmande, hur man på olika sätt kan vara kvinna och mamma, och hur de här rollerna har förändrats över tid – eller har de?

Det lungsjuka huset handlar om en kvinna som försöker renovera fram en harmonisk tillvaro för sin familj i ett hus som hennes man ärvt. Men ju mer hon anstränger sig, desto mer inlåst känner hon sig. Hon bygger sitt eget fängelse medan hon krasst betraktar sig själv och människorna i sin närhet. Tillvaron är monoton, ända tills en gammal dagbok dyker upp med en berättelse om en annan kvinna, som bodde en kort period på samma plats tre decennier tidigare. Hur blev hon bemött av de grannar som berättaren upplever vara så småsinta och dömande? Och vart försvann hennes lilla pojke?

Jagberättaren blir besatt av den andra kvinnan och den berättelse som rullas upp. Här finns ett mysterium. Men det andra, större mysteriet handlar om att välja sin plats och sin väg i livet. Kan vi göra det, eller är det någon annan som har makten? Är vi för alltid fastlåsta av gamla mönster? En sak är i alla fall säker. Man är för alltid inlåst i sig själv.

Vid sidan av det skönlitterära skriver jag artiklar och krönikor på Svenska Yle. Jag är intresserad av samhällsfrågor, vetenskap och kultur. Just nu jobbar jag med innehåll i TV-programmet Efter Nio, men tidigare har jag varit nyhetsuppläsare, reporter och programledare i olika TV- och radioprogram. Mitt huvudspråk är absolut svenska, men jag kan tänka mig att delta i evenemang också på finska och engelska om jag får förbereda mig.

Mitä teen vierailulla?

Jag tänker mig att främst berätta om min bok och delta i event som diskuterar liknande teman som dem jag tar upp i boken. Jag kan också berätta om hur massmedier fungerar och hur nyheter och andra program blir till. Jag har fungerat som konferencier vid olika jippon och har haft en hel del skådespelarjobb tidigare i karriären.

Tuotanto

Det lungsjuka huset, Förlaget M 2019