Rosanna
Fellman

Åbo

Föreläsningar
Verkstäder
Bokprat
Författarbesök

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Kirjojeni kohderyhmä

Kuvaus

Mitt namn är Rosanna Fellman och jag är en 23-årig estradpoet bosatt i Åbo. Jag har frilansat som estradpoet sedan jag var 17 år gammal och jag undervisar också i ordkonst för både barn och vuxna. År 2018 vann jag första pris i Arvid Mörne tävlingen med min självbiografiska diktsvit Störd. Min första bok Strömsöborna utkom hösten 2019 och den handlar om ett samhälle där allt skiter sig och där det inte blir som man tänkt sig. Min poesi baserar sig på aktuella teman och förutom mitt författarskap skriver jag också kolumner och litteraturkritik. Jag låter mig inte ha några regler då jag skriver och uppmuntrar ofta andra till att våga skriva om det obehagliga och absurda.

Mitä teen vierailulla?

Jag gör både föreläsningar och workshops ur ett rätt tematiskt perspektiv. Ofta väljer jag ett specifikt tema för varje enskild gång jag blir bokad. Publiken ska under mina besök själva få använda sin fantasi och kritikerförmåga. Därför är det inte bara mitt författarskap som sätts i fokus, utan även publikens drömmar. Frågor om utanförskap och normalitet är gärna något jag föreläser om och inkluderar åhörarna till.

Mina områden handlar ofta om aktuella teman, exempelvis metoo och klimatfrågor är något jag gärna föreläser om. Ett mycket personligt grepp jag använt mig av är att berätta om min egen uppväxt och hur det är att leva med autism i ett samhälle som inte varit positivt till det annorlunda. Jag funderar gärna på ämnen som normalitet och samhällsstrukturer, debatt och diskussion är gärna något jag inbjuder till.

I mina workshops och boktipsarkvällar använder jag mig av min utbildning som litteraturvetare. Eftersom jag arbetar som ordkonstledare är workshops i skrivande ingenting nytt för mig. Skrivövningar där jag inspirerar till utvecklandet av fantasin är något man kan vänta sig från mina workshopar.

Tuotanto

Publicerade böcker:
Strömsöborna (2019)

Scenpoetiska verk:
En satans god jul (2017)
Störd (2017)
Vittu vad jag är autist (2018)
Tiedättekö se suomenruotsalainen (2019)

Övrigt:
Sommarprat i Yle Vega 2019