Marjut
Brunila

Esiintymispaikat

Päiväkoti/Esikoulu , Alkuopetus , Alakoulu , Kirjasto , Kulttuurikeskus tai taidelaitos , Yhdistys tai järjestö , Seurakunta , Kulttuuritapahtuma , Juhlat tai yksityistilaisuus

Maakunta

Varsinais-Suomi

Kuvaus

Olen turkulainen lasten- ja nuortenkirjailija ja sanataideohjaaja Littoisten Verkatehtaalta. Olen vieraillut kouluissa, kirjastoissa ja järjestöissä, sekä vetänyt lasten ja aikuisten sanataidepajoja.
Luokanopettajan töitä ehdin tehdä yli 20 vuotta, joten pedagogiset taidot ovat hallussani. Sanataidepajoja pidän mielelläni monen ikäisille ihmisille ja erilaisille kohderyhmille. Niissä voidaan käyttää myös kännykkää, tablettia tai padia osana työskentelyä. Kaikki erityisryhmät, etenkin erityislapset ja nuoret, ovat lähellä sydäntäni. Käsittelen kirjoissani erilaisuutta ja sen hyväksymistä. Kirjani on suunnattu alakoululaisille ja erityisesti niille lapsille, joiden on vaikea keskittyä lukemiseen.

Esikoiskirjani Immu ja Torninvartijat voitti valtakunnallisen Lasten LukuVarkaus 2019 -kilpailun.

Mitä teen vierailulla?

Vierailu suunnitellaan aina tilaisuuden järjestäjän toivomusten mukaan.

Järjestän mielelläni kirjoituspajoja, joko yksittäisiä 1-2 tunnin pajoja, tai pitempiä projekteja, joissa tavataan noin viikon välein 3 – 5 kertaa. Työpaja voi olla valittuun teemaan liittyen proosan taikka lyriikan kirjoittamista tai vaikkapa näytelmän kirjoittamista joko itsenäisesti tai ryhmissä. Alakoululaisten kanssa olen tehnyt projekteja, joissa on esimerkiksi työstetty jännitys- tai kummitustarinaa eri keinoin. Ollaan vaikkapa perustettu ryhmissä lasten salaseurat, jotka yrittävät tehdä salapoliisityötä. Henkilökuvausta on harjoiteltu eri keinoin ja miljöötä on käyty kuvaamassa. Sitten on pähkäilty juonen rakentamista ja tutustuttu mielikuvituksen lentoon eli fiktiivisen tarinan kirjoittamiseen. Hauskaa on ollut ja nuoret tarinaniskijät ovat olleet innokkaita!

Kännykkää, tablettia tai padia voidaan myös käyttää pajoissa. Esimerkiksi taustatyön vaiheessa voidaan ottaa kuvia ja videopätkiä miljööstä ja tallentaa vaikkapa äänittämällä tai videoimalla tarinan ideointiprosessia. Myös lopullisesta tuotoksesta voi vaikkapa vlogata! Mikään ei estä tekemästä kirjoitetusta proosatekstistä vaikkapa näytelmää, mikäli siihen on varattuna aikaa.

Perinteisessä kirjailijavierailussa puolestaan on usein kyse noin tunnin mittaisesta tapaamisesta, jossa kerron kirjoittamisen ja lukemisen merkityksestä, omista kokemuksistani kirjailijana, kirjan syntyprosessista ja kirjailijaksi tulemisesta.

Mainostan tapaamisissa kirjailijan työtä ammattina, jossa saa leikkiä mielikuvituksella, mutta joka vaatii paljon taustatyön tekemistä ja tiukkaa itsekuria, jotta jaksaa istua kirjoittamassa tietokoneen ääressä. Tärkeä teema on mielestäni myös lukeminen, kirjoissa elävät seikkailut ja maailmat, jotka vievät mennessään. Vinkkaan mielelläni myös muiden kirjailijoiden kirjoja, jos sitä toivotaan.

Tuotanto

Esikoiskirjani Immu ja Torninvartijat (Myllylahti, 2018) sijoittuu Littoisten Verkatehtaan ympäristöön. Se on seikkailu- ja kummitustarina, joka käsittelee ystävyyden merkitystä ja erilaisuuden hyväksymistä. Immun seikkailut jatkuvat keväällä 2019 ilmestyvässä kirjassa Immu ja Salattu saari, jossa seikkaillaan Turun saaristossa Nauvossa ja Seilin saarella.

Olen mukana kahdessa novellikokoelmassa. Nuorille suunnattu Prinsessa Ruusunen ilmestyi Reviirissä 2015, ja aikuisille kirjoitettu Viilto Novellikokoelmassa Viimeinen versio 2017.

Toimiessani luokanopettajana 1989-2013 kirjoitin lukemattomia lastennäytelmiä, joita harjoiteltiin kerhoissa ja valinnaisilla ilmaisutaidon tunneilla. Vedin 1990-luvun alkupuolella myös lasten harrastelijateatteria, jota varten dramatisoin ohjaajatoverini kanssa Kaarina Helakisan kirjoittaman saturomaanin Ainakin miljoona sinistä kissaa.