Ilari Aalto

 Ilari Aalto Lataa painokelpoinen kuva

© Jari Laurén

Raisio

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Kirjavinkkaus
Työpajat
Virtuaalivierailut

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Arkeologi ja tietokirjailija, jonka mukaansatempaavat esiintymiset vievät aikamatkoille Suomen esihistoriaan ja keskiaikaan

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Alakoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Olen arkeologi ja tietokirjailija, ja teen parhaillaan Turun yliopistossa väitöstutkimusta keskiajan tiilentekijöistä. Olen kirjoittanut useita aikuisille suunnattuja kirjoja Suomen keskiajasta, esihistoriasta ja arkeologiasta, sekä yhden lasten ja nuorten tietokirjan arkeologiasta.

Päivätyönäni työskentelen arkeologina turkulaisessa rauniomuseossa, ja ammennan mielelläni esiintymisissäni kokemuksistani arkeologisissa kenttätöissä.

Olen tehnyt satoja esiintymisiä peruskouluissa, lukioissa, korkeakouluissa, kirjastoissa, museoissa ja kansanopistoissa, ja esiintymiset ovat aina räätälöitävissä kohdeyleisön toiveiden mukaan. Olen esimerkiksi monilla koululaisvierailuilla pureutunut koulun ympäristön menneisyyteen, koska arkeologiaa ja historiaa on kaikkialla. Olen myös pitänyt erilaisia työpajoja, kuten oman keskiaikaisen vaakunan suunnittelua ja keskiaikaisten tiilimerkkien etsimistä Turun tuomiokirkosta.

Mitä teen vierailulla?

Erityisosaamisaluettani ovat keskiaika sekä Suomen esihistoria, etenkin rautakausi. Puhun usein kirjojeni teemoista, kuten keskiajan arjesta, vuodenkierrosta, matkustamisesta ja pyhiinvaelluksista. Kerron usein myös kutkuttavista arkeologisista löydöistä ja ratkaisemattomista arvoituksista, kuten salaperäisistä "miekanhiontakivistä" ja kuppikivistä.

Esimerkiksi kouluvierailuilla käyn tyypillisesti läpi Suomen esi- ja varhaishistorian aikakausia koulupaikkakunnan muinaisjäännösten kautta niin, että kauan sitten olemassa olleet ajanjaksot tulevat koululaisille käsinkosketeltavan konkreettisiksi.

Tuotanto

Vuosi keskiajan Suomessa, 2023, Atena
Valo askeleillani: Pyhiinvaelluksella Suomessa, 2022, Kirjapaja
Jatulintarhoja ja hiidenkiukaita: Nuoren arkeologin käsikirja, 2019, Atena
Matka muinaiseen Suomeen: 11 000 vuotta ihmisen jälkiä, 2017, Atena
Matkaopas keskiajan Suomeen, 2015, Atena