Tiina
Lehtineva

 Tiina Lehtineva Lataa painokelpoinen kuva

© Riina Viitanen

Seinäjoki

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Työpajat

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Alakoulu , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Esikoiskirjani kirjoitin 13-vuotiaana, ja se julkaistiin minun ollessani 17-vuotias. Olen kirjoittanut lähes koko ikäni ja nyt aikuisiälläkin aktiivisesti, eikä loppua näy. Kirjoitan nuorten näköisiä tekstejä, enkä halua mahtua muotteihin. Kirjoittaminen on aina ollut minulle unelma ja haave, joka on kohdallani käynyt toteen. Kirjoitan rankoistakin aiheista, pidän erityisesti selviytymis- ja kasvutarinoista sekä draamasta. Kirjoissa on keskiössä kuitenkin aina toivo – selviytyminen ja kasvu.

Minulta on julkaistu toistakymmentä kirjaa, ja toimin aktiivisesti kirjallisuusjärjestöjen piirissä. Olen Pohjanmaan kirjailijoiden, Suomen Nuorisokirjailijoiden sekä Suomen Kirjailijaliiton jäsen. Nuorisokirjailijoiden hallituksessa olen toiminut vuodesta 2013 ja Pohjanmaan kirjailijoiden puheenjohtajaana vuoden 2015 lopusta. Olen saanut kirjoittamistyöni tueksi apurahoja ja tunnustuksia. Tällä hetkellä opiskelen visuaalista tuottamista Seinäjoen ammattikorkeakoulussa, josta valmistun kulttuurituottajaksi (oletettavasti) keväällä 2018. Tämän ammatin toivon tukevan kirjailijan työtäni sekä antavan minulle uudenlaisia mahdollisuuksia kirjoittamisen parissa.

Kirjailijan arkeni on aika hektistä, minulla on kaikenlaisia lankoja sormissani, mutta tärkeimmälle eli kirjoittamiselle löytyy aikaa silloin, kun inspiraatio iskee. Saatan kirjoittaa yhdeltä istumalta 20 tuntia putkeen – joskus samalla istumalla on syntynyt yli 100 sivua tekstiä. Toisinaan taas menee kuukausia ilman, että käsikirjoitukseen tulee merkkiäkään lisää. Nautin kirjoittamisesta, se on osa minua ja minä aion olla osa sitä niin kauan kuin se tuntuu hyvältä ja siihen pystyn.

Mitä teen vierailulla?

Olen tehnyt kaikenlaisia vierailuita - esitellyt itseäni, tuotantoani sekä kirjailijan ammattia yleisesti, vetänyt luovia työpajoja, pieniä luovan kirjoittamisen hetkiä tai yhdistellyt näitä erilaisiksi luentopaketeiksi aina 45 minuutin oppitunnin mittaisesta perusvierailusta 1,5 tunnin luovaan hetkeen.

Olen myös vetänyt seurakunnissa hartaus- ja iltaohjelmapajoja (olen aikaisemmalta koulutukseltani nuoriso- ja vapaa-aikaohjaaja) sekä syksystä 2015 alkaen pitänyt myös 45-60 minuutin mittaista ennaltaehkäisevän päihdetyön luentoa, joka syntyi taustatyöstäni kirjani Heron parissa. Luento on tehty yhteistyössä Seinäjoen päihdepalveluiden kanssa, ja se on saanut valtavan hyvää palautetta niin nuorilta kuin opettajiltakin. (Tämän luennon kohderyhmää ovat 13-19-vuotiaat nuoret.)

Puhun mielelläni nuorille omien unelmien tavoittelusta, kirjoittajan työstä sekä ammatista. Esiintymiseni ovat kannustavia ja yritän saada nuorissa heräämään uskallusta omien haaveidensa tavoitteluun. Toinen asia, jonka puolesta mielelläni puhun on lukemisen tärkeys. Esiinnyn mielelläni kaikenikäisille, aivan pienimmät lapset poislukien.

Erityisosaamistani tällä hetkellä ovat varmasti nuo päihdeluennot, jotka kulkevat otsikolla "Valintoja tekemässä". Syksyllä 2015 tämän esityksen näki lähes 900 nuorta Seinäjoen alueella, ja palaute näistä luennoista on ollut valtavan kannustavaa!

Tuotanto

Kristillistä nuortenkirjallisuutta, draamaa ja vähän rankempaakin:

Hero, nuorten aikuisten kirja, Nordbooks 2015
Kuin ruusuilla tanssi, Aikamedia 2014
Kuin hattaraa söisi, Aikamedia 2013
Kuin perhosen tanssi, Aikamedia 2012
Piparminttupoika, Aikamedia 2011
Älä itke enkeli, Aikamedia 2009
Viisiosainen Unelmien talli -sarja, 2005-2010