Författarbesök till daghem och skolor

Forskning har visat att författarbesök har effekt på barns och ungdomars läsiver. Författare passar som gäst för många olika slags tillfällen. Författaren kan läsa sina egna texter högt, berätta om sitt arbete, hur man kan locka fram sin fantasi och skapa inre bilder eller hålla en verkstad. Olika författare kan föra in nya perspektiv i många olika läroämnen.

Ett virtuellt författarframträdande är oberoende av plats, det kan göra det möjligt att träffa en författare som är i ett annat land. Författaren kan se hela publiken eller några – alldeles hur det passar. Ni kan ställa frågor och utbyta tankar interaktivt. Läs mer om virtuella besök.

Författarbesök till daghem och lågstadier

En författare kan läsa högt ur sin bok för daghemsgrupper, eller hålla verkstäder med barnen, ni kan hitta på rim och ramsor tillsammans, eller rita nya varelser och berätta nya historier om dem. Författaren kan visa hur man hittar på så att det blir roligt och spännande. Många författare kan besöka föräldramöten för att berätta om berättelsens och bokens kraft. Det finns många författare som har något att ge för både yngre och äldre elever i lågstadiet.

Svenskfinland har många lyskraftiga och spännande bilderboksförfattare som passar för daghem och nybörjarundervisningen (åk 0-2).

Bilderboksförfattare som Nadja Andersson, Linda Bondestam, Lena Frölander-Ulf, Anna Härmälä har gjort bilderböcker där de står för både bild och text. De kan berätta hur text och bild samverkar och åskådliggöra hur de hänger ihop och kompletterar varandra.

Vi har många fina illustratörer: Cara Knuutinen har illustrerat både läroböcker och bilderböcker. Linda Bondestam är mångfaldigt prisbelönt och har arbetat med olika författare, till exempel Annika Sandelin, Sanna Vuori och Malin Kivelä. Hon är bevandrad i många olika stilar och tonfall. Jenny Lucander är en illustratör som arbetat speciellt med mångfaldsfrågor. Hanna Lundström och Annika Sandelin är bra på poesi för barn, små och lite större.

Alla de här ställer gärna upp för verkstäder.
En verkstad kan vara en befriande och berikande upplevelse också för lite äldre skolelever och vuxna.

Tips: På Läscentrums webbplats Läs för barnet kan du hitta material och tips för förskoleundervisning.

Stora och små läsare:

Det finns många författare som har något att ge för både yngre och äldre elever i lågstadiet, några exempel på författare som gjort både bilderböcker och bokserier för lite större läsare är Malin Klingenberg, Annika Sandelin, Nadja Andersson.

Material för författarbesök i lågstadier

Författarbesök i högstadieskolor och andra stadiet

För högstadiegrupper, yrkesskolor och gymnasier kan vi rekommendera våra deckarförfattare:

Eva Frantz, Kaj Korkea-aho, Karin Erlandsson. Hur bygger man upp spänning så man får läsaren på kroken?
Det kan vara bra att veta både för att förstå sin egen läsupplevelse och för att förstå hur man själv kan skapa en bra intrig och text – oberoende av genre.

Rosanna Fellman har arbetat med estradpoesi, en genre man kan närma sig med låg tröskel och använda på flera olika sätt.

Vi har också många nya, aktuella ungdomsboksförfattare: Henrika Andersson, Mia Franck, Michaela von Kügelgen, Wilma Möller, Dea Solin, Ellen Strömberg, Maria Turtschaninoff, Julia Wickholm, Monica Vikström-Jokela, Hanna Ylöstalo, Peppe Öhman som gärna träffar sina läsare, fysiskt eller virtuellt.

Märk också att författare passar utmärkt för fenomenbaserad undervisning, författare har ofta gjort ett omfattande arbete om sitt ämne.

Marcus Rosenlund skriver om väder och klimat.
Johanna Holmström och Tove Virta om psykisk ohälsa.
Annika Luther om en skrämmande sjukdomsepidemi.

Material för författarbesök i högstadier

Material för författarbesök i andra stadiet