Lars Strang

 Lars Strang

Espoo

Föreläsningar
Verkstäder
Bokprat
Författarbesök

Skriv ut faktapaket

Logga in och beställ

Under mina senaste tio år har jag fördjupat mej i att skriva och föreläsa om 1600 -1700-tals Finland samt om stenåldern

Målgruppen för mina böcker

Gymnasium , Högstadium , Vuxna

Beskrivning

Efter mitt yrkesverksamma liv som företagsledare har jag forskat och skrivit om livet i Finland på 1600- och 1700-talet. Intresset har varit stort kring kyrkans betydelse, skatterna, tullstaket och vardagsmaten. Under de senaste åren har jag även läst in mej på stenåldern i Finland, dvs vardagslivet i en typisk stenåldersby vid våra kuster. Genom nya analysmetoder har forskarna hittat färsk information om varifrån vårt folk kommit, vad de levde av, hur de talade och under vilka former ett klanliv levdes. Helst håller jag ett klassiskt föredrag om mina teman på en halvtimme till en timme. Jag pratar utgående från ett ganska digert bildmaterial som är plockat från mina besök vid muséer, gamla ruiner, boplatser och målningar. Ibland går det inte att hitta bilder och då har jag låtit konstnärer rita teckningar och skisser på olika händelser till exempel på händelser under Stora Ofreden. Ibland vill mina uppdragsgivare ställa sina egna frågor och då görs presentationen genom en intervju.

Vad jag gör under besöken

Se ovanstående avsnitt

Produktion

Mannen som steg ur havet, 2019, Bokförlaget Boklund Handlar om en mans anpassning till livet i en 5000 år gammal stenåldersby som grävdes fram vid Svartå Slott för tio år sedan.

De okuvliga, 2017, Vilda Förlag. Handlar om österbottningarnas överlevnad under under Stora ofreden

Smedjan vid Sundet, 2016, Scriptum Förlag. Handlar om ett ungt par i den nygrundade staden Gamlakarleby. Mannen tas mot sin vilja ut i Karl X:s krig i Polen, medan den blivande hustrun hankar sig fram i sin blivande svärfars och svärmors hem vid Sundet.