Hanna-Reetta Schreck

 Hanna-Reetta Schreck Ladda en bild som kan publiceras

© Heini Lehväslaiho

Helsinki

Författarbesök
Föreläsningar
Bokprat
Verkstäder
Virtuella författarbesök
Festtal

Skriv ut faktapaket

Logga in och beställ

Olen elämäkerrallisuuteen erikoistunut taidehistorioitsija, jonka intohimo on erityisesti 1800-1900-lukujen taite ja sen suhde nykyaikaan.

Målgruppen för mina böcker

Vuxna , Gymnasium/yrkesskola , Högstadium

Beskrivning

Olen helsinkiläinen kirjailija, tutkija ja näyttelykuraattori. Minua kiinnostaa historian kirjoittamisen erilaiset tavat ja kirjoissani elääkin vahvan tiedollisen ja tutkimuksellisen otteen rinnalla elävä, kokemuksellinen ja kaunokirjallinen ilmaisu. Kirjoitan aktiivisesti erityisesti 1800-luvun lopun modernin murroksen taide- ja kulttuurihistoriasta. Minua kiinnostavat elämäkerrat, naisten historia, menneisyyden ruumiilliset kokemukset ja tunteet. Pohdin teksteissäni, mitä voimme oppia menneeltä.Viimeisin kirjani “Säkenöivät ja oikukkaat. Suomen kultakauden naisia” kertoo 1800-luvun lopulla eläneistä naisista sekä ajan aatteista ja taidekäsityksistä. Kaunokirjallisella vetävyydellä kirjoitettu teos piirtää uudenlaisen kuvan vuosisadan vaihteen kiihkeästä ja ristiriitaisesta ajasta. Teos oli Kanava-palkintoehdokkaana vuonna 2021. Lisäksi olen kirjoittanut paljon kiitosta saaneen elämäkerran ”Minä maalaan kuin jumala” ja sarjakuvan “Ellen T.” kuvataiteilija Ellen Thesleffistä.

Vad jag gör under besöken

Olen tottunut ja innostava esiintyjä. Kerron puheenvuoroissani kirjoihini ja tutkimukseeni pohjaten vuosisadan vaihteen ilmiöistä ja siitä miten moninaisin tavoin ne vaikuttavat edelleen elämäämme, esimerkkinä vaikkapa naisen asema tai taidekäsityksemme. Luentojani rikastaa runsas kuva-aineisto. Puhumisen lisäksi keskustelen mielelläni yleisöni kanssa, sillä haluan jakaa ajatuksia eri ikäisten ja taustaisten ihmisten kanssa yhteisestä menneisyydestämme.

Vierailuni lähtökohta voi olla selkeä luento, osallistava keskustelu tai työpaja keskustelun ja kirjallisten tehtävien muodossa. Olen opettanut taidehistoriaa ja työskennellyt museoissa pitkään erilaisten ja ikäisten ryhmien kanssa, joten pystyn räätälöimään kokonaisuuksia helposti erilaisten tarpeiden pohjalta.

Produktion

Tanssi! Kirjoituksia tanssista ja kuvataiteesta. Toim. Hanna-Reetta Schreck ja Saara Karhunen, Teos. Ilmestyy keväällä 2022.

Säkenöivät ja oikukkaat. Suomen kultakauden naisia. LIKE 2021.

Ellen Thesleff. Minä maalaan kuin jumala. Näyttely HAM Helsingin taidemuseossa ja Oulun taidemuseossa 2019–2020.

Jag målar som en gud. Ellen Thesleffs liv och konst. SLS ja Appel 2019.

Ellen T., sarjakuvaromaani, Annukka Mäkijärvi, Hanna-Reetta Schreck ja Iida Turpeinen. Kustannusosakeyhtiö Teos 2019.

Minä maalaan kuin jumala. Ellen Thesleffin elämä ja taide. Kustannusosakeyhtiö Teos 2017.

Intohimoisesti paljain jaloin. 1900-luvun alun vapaa tanssi ja kuvataide kirjassa Art Deco ja taiteet. France-Finland 1905-1935. SKS 2013.