Terhi
Rannela

 Terhi Rannela Ladda en bild som kan publiceras

© Laura Vesa

Tampere

Författarbesök
Föreläsningar
Bokprat
Verkstäder
Virtuella författarbesök

Skriv ut faktapaket om författaren

Logga in för att boka ett författarbesök

Ställen för uppträdanden

Lågstadium , Högstadium , Gymnasium , Yrkesskola , Arbetarinstitut , Universitet , Bibliotek , Kulturcentrum eller -institution , Företag , Förening , Församling , Kulturevenemang , Fest eller privat tillställning

Landskap

Birkaland

Beskrivning

Terhi Rannela on tamperelainen kirjailija, toimittaja ja sanataideohjaaja. Hän on kokenut ja pidetty esiintyjä ja kiertää mielellään puhumassa kirjoittamisesta ja lukemisesta – kaikenikäisille.

Rannela on toiminut kirjailijana vuodesta 2004. Hän kirjoittaa realistista proosaa nuorille ja historiallisia romaaneja aikuisille. Hän on kirjoittanut myös fantasiatrilogian yhdessä Anneli Kannon kanssa.

Nuortenkirjatuotannossaan Rannela on käsitellyt muun muassa koulukiusaamista, suomalaista päihdekulttuuria ja unelmien toteuttamista.

Hänen historiallisten romaaniensa aiheita ovat punakhmerien hirmuvalta ja natsipyöveli Reinhard Heydrichin lesken elämä.

Vad jag gör under besöken

Oppituntien aiheita yläkouluille ja lukioille:

"Sain 16-vuotiaana ensimmäisen hylkäyskirjeeni, eikä se jäänyt viimeiseksi. Tarina siitä, miten minusta tuli kirjailija. Miten pettymyksiä onnistuu sietämään? Miten teet omasta unelmastasi totta?" -> kestosuosikki, joka toimii vuodesta toiseen

"Miksi kirjoitan vakavista aiheista?" -> ryhmä voi valita tietyn kirjan (esimerkiksi Taivaan tuuliin, Läpi yön, Yhden promillen juttuja), jonka syntyhistoriasta, kirjoittamisen motiiveista ja vastaanotosta kerron enemmän.

"Kirja on lentolippu!" Visuaalinen nojatuolimatka kirjojeni maailmaan. Vien ryhmän kuvien ja tarinoiden kautta Amsterdamiin Anne Frankin luo, Islannin vesiputouksille ja Intian kuumille rannoille. Kuinka matkustaminen vaikuttaa kirjoittamiseen?

Luentoja aikuisyleisöille:

Kaksi naista, kaksi aatetta. Chan Kim Srun oli fanaattinen punakhmer, joka lopulta päätyi omiensa vangitsemaksi. Lina Heydrich oli aikanaan natsihierarkian huipulla, mutta sodan jälkeen hänestä tuli kartettu ja hyljeksitty. Miksi olen kirjoittanut näistä naisista?

Historialuento Punaisten kyynelten talon TAI Fraun syntyhistoriasta, laajasta taustatutkimuksesta sekä vastaanotosta. Miksi tässä ajassa on erityisen tärkeää kirjoittaa historiasta? Paljon kuvia.

Kaikki ryhmät:

Näin minusta tuli kirjailija. Millaista on toimia Suomessa kirjailijana? Pohdintaa työpäivistä, aiheiden valinnasta, työn iloista ja suruista, lukijapalautteista, kirja-alan tulevaisuudesta.

Produktion

Kesyt kaipaavat, villit lentävät, matkapäiväkirja 2018

HISTORIALLISET ROMAANIT AIKUISILLE
Frau, Karisto 2016
Punaisten kyynelten talo, Karisto 2013

REALISTISET NUORTENROMAANIT
Läpi yön, Otava 2014
Yhden promillen juttuja, Otava 2012
Scarlettin puvussa, Otava 2011
Jäämeri, jäähyväiset ja minä, Otava 2010
Goa, Ganesha ja minä, Otava 2009
Amsterdam, Anne F. ja minä, Otava 2008 (Otavan tähtikirjaston pokkari 2011)
Taivaan tuuliin, Otava 2007 (Seven-pokkari 2012)
Korkealle ja kovaa, WSOY 2005
Puhdas valkoinen, WSOY 2004

FANTASIATRILOGIA KUPARISAARI
Kapinallinen, yhdessä Anneli Kannon kanssa, Karisto 2013
Korkea puoliso, yhdessä Anneli Kannon kanssa, Karisto 2012
Tähystäjäneito, yhdessä Anneli Kannon kanssa, Karisto 2011

MUUT TEOKSET
Kirjoita nuorille, luovan kirjoittamisen opas, BTJ 2010
Apua! Mitä mä sanon? Sanoja hankaliin tilanteisiin, yhdessä Elina Kujalan kanssa, Minerva 2006

KÄÄNNÖKSET
Blown Away, Kosmos 2011 (Laura Hirven saksannos teoksesta Taivaan tuuliin)