Rosanna Fellman

 Rosanna Fellman Ladda en bild som kan publiceras

© NIKLAS SANDSTROM/FÖRLAGET M

Åbo

Författarbesök
Föreläsningar
Bokprat
Verkstäder
Virtuella författarbesök
Festtal

Skriv ut faktapaket

Logga in och beställ

Samhällsintresserad estradpoet och aktivist. Föreläser om allt från prutthumor till funktionsnedsattas rättigheter.

Målgruppen för mina böcker

Gymnasium/yrkesskola , Högstadium

Beskrivning

Jag arbetar som estradpoet och skribent. Det muntliga skrivandet är min passion. Jag har frilansat som estradpoet sedan jag var 17 år gammal och jag undervisar också i ordkonst för både barn och vuxna. År 2018 vann jag första pris i Arvid Mörne-tävlingen med min självbiografiska diktsvit Störd. Min första bok Strömsöborna utkom hösten 2019 och den handlar om ett samhälle där allt skiter sig. Min poesi baserar sig på aktuella teman och förutom skönlitterärt skriver jag också kolumner och litteraturkritik. Min egen funktionsvariation har lett till att jag gjort en del aktivism och därför föreläser jag också om autism och de svårigheter jag mött på i mitt arbete.

Jag låter mig inte ha några regler då jag skriver och uppmuntrar ofta andra till att våga skriva om det som känns annorlunda och orättvist.

Vad jag gör under besöken

Jag gör både föreläsningar och workshops ur ett tematiskt perspektiv. Ofta väljer jag ett specifikt tema för varje enskild föreläsning. Publiken ska under mina besök själva få använda sin fantasi och kritikerförmåga. Därför är det inte bara mitt författarskap som sätts i fokus, utan även publikens drömmar. Frågor om utanförskap och normalitet är gärna något jag föreläser om.

Mina områden handlar ofta om aktuella teman, exempelvis metoo och klimatfrågor. Ett personligt grepp jag använt mig av är att berätta om min egen uppväxt och hur det är att leva med autism i ett samhälle som inte varit positivt till det annorlunda. Jag funderar gärna på ämnen som normalitet och samhällsstrukturer, debatt och diskussion är gärna något jag inbjuder till.

I mina workshops och boktipsarkvällar använder jag mig av min utbildning som litteraturvetare och mitt arbete som ordkonstledare. Skrivövningar och muntlig poesi är något jag brukar göra med högstadie och gymnasieklasser.

Produktion

Publicerade böcker:
Strömsöborna (2019)
Republikens president

Scenpoetiska verk:
Störd (2017)
Dragqueen show med Pirkko (2020)

Övrigt:
Sommarprat i Yle Vega 2019
Ljudbok av Strömsöborna (2020)