Virtuaalivierailulla Salla Simukka

Nuortenkirjailija Salla Simukka vieraili helmikuussa kahden ysiluokan äidinkielen tunnilla virtuaalisesti kotoaan Tampereelta käsin. Vierailulla kirjailija kertoi erityisesti kirjailijan ammatista ja mistä kaikesta kirjailija saa inspiraationsa kirjoittamiseen. Luokka oli valmistellut kirjailijalle valmiiksi kysymyksiä, ja muutama uskaltautui vierailun lopuksi kysymään spontaanisti kirjailijalta.

Minkälainen on reitti kirjailijaksi?

Simukka kertoo kuulijoilleen, että kirjailijaksi voi päätyä monista erilaisista taustoista käsin. Mikään koulutus ei aina kirjailijan tutkintoa vaan kirjailijaksi tullaan kirjoittamalla.

Simukka kertoo itse päätyneensä Tampereen ilmaisulukioon luovan kirjoittamisen kurssien perässä. Sieltä hän jatkoi Turkuun opiskelemaan pohjoismaisia kieliä tarkoituksenaan valmistua kääntäjäksi. Opintopalettiin ilmestyi myös yleistä kirjallisuustiedettä, suomen kieltä ja luovan kirjoittamisen opintoja.

Simukka kertoi monen kirjailijan käyneen erilaisia kirjoittamisen kursseja, jotka auttavat oman kirjoittamisen kehittämisessä. Lisäksi kursseilla saa yleensä vinkkejä siitä, kuinka teoksen kanssa kannattaa lähestyä kustantajaa.

Ennen täysipäiväistä kirjailijuutta Simukka kertoi työskennelleensä kääntäjänä ja käsikirjoittajan Uusi päivä -sarjassa. Käsikirjoittamisen Simukka kertoo tuoneen turvatumman talouden sekä vapauden kirjoittaa myös omia teoksiaan. Lumikki-trilogian menestyksen myötä hän jättäytyi kokopäiväiseksi kirjailijaksi. Yksi merkittävä tulonlähde kirjailijalle ovat kirjailijavierailut ja ilman niitä olisi vaikea pystyä elättämään itsensä kirjailijana.

Kirjailijan työ on monipuolista

Kuuntelijoita kiinnosti tietää, millainen on tavallinen kirjailijan työpäivä. Simukka kertoo, että jos päivän saa pyhittää täysin kirjoittamiselle, nousee hän aamulla klo 8-9, syö aamupalan ja siirtyy kirjoittamaan muutamaksi tunniksi. Tämän jälkeen lounastetaan ja kirjoitetaan taas muutama tunti, yleensä iltakuuteen tai seitsemään saakka.

Simukka toteaa, että illalla kirjailijan aivot ovat yleensä täynnä kirjaa ja nukahtaminen on joskus siksi haastavaa. Kuitenkin moniin työpäiviin kuuluu muutakin kuin pelkkää kirjoittamista. “Sitä en tiennyt nuorena haaveilijana, kuinka paljon muuta työhön kuuluu kuin kirjoittamista”, Simukka toteaa.

Kirjailija hoitaa myös monenlaisia juoksevia asioita kuten vastailee sähköposteihin, hoitaa sopimusasioita ja vierailuja. Välillä nämä asiat ovat ilo ja välillä kirjailijaa turhauttaa, kun aikaa menee muuhun kuin itse kirjoittamiseen. Toisaalta vaikka kirjailija ei joka päivä kirjoittaakaan, ei ajatuksista voi pitää lomaa.

Vinkkejä nuorille kirjoittajille

Kirjailijalta kysyttiin myös neuvoja nuorille kirjoittajille. Tärkeimmiksi neuvoiksi nousivat oma kiinnostus ja kärsivällisyys.

“Kirjoittakaa jostain, mistä olet itse tosi innostunut ja mihin on intohimoa. Jos ei itse ole tosi innostunut, niin on epätodennäköistä, että kukaan lukijakaan innostuisi. Kirjasta tulisi välittyä lukijalle, että tämä on tärkeää”.

Intohimon lisäksi kirjoittaminen vaatii myös kärsivällisyyttä. Ensimmäisen version jälkeen alkaa muokkaaminen, johon voi kulua yllättävän kauan. Simukalla itsellään meni esikoisteoksensa kanssa ensimmäisestä versiosta vielä kolme vuotta, ennen kuin kirja oli valmis julkaistavaksi.

Kirjailijavierailuja toivotaan lisää kouluihin

Erityisen kiinnostavaksi kuunneltavaksi oppilaat mainitsevat kirjailijan oman tarinan ja tarinat kirjojen synnystä.

“Jos olisi ollut joku toinen kertomassa siitä kirjasta niin eihän se olisi ollut sama asia. Nyt se itse kirjailija kertoi meille, mitä se ajattelee siitä omasta kirjasta ja siitä kirjottamisprosessista.” kommentoi Noora.

Eräs oppilas taas teki kirjallisuustyötä Simukan tuotannosta, joten vierailu oli erinomainen tapa saada materiaalia työtä varten. Oppilaille kirja “Punainen kuin veri” oli jo tuttu.  Vierailu kuitenkin lisäsi monella innostusta tutustua muihinkin Simukan kirjoihin.

Vierailu lisäsi oppilaiden tietoa kirjailijan työn vaativuudesta ja siitä, kuinka paljon aikaa ja vaivaa kirjan valmistuminen vaatii. “Kun kuulee, että siihen menee aika paljon työtä siihen kirjoittamiseen. Ehkä sitten lukee vielä vähän enemmän innolla yrittää miettiä lukiessa että minkälaista se on,” pohtii Iida.

Oppilaiden mielestä kirjailijavierailuja saisi olla enemmän, opettajan mielestä vaikka joka viikko tai kuukausi! Kehuja sai etävierailujen kohtuullinen hinta ja vierailun vaivattomuus tekniikan osalta.

Jutun kirjoitti Roosa Berg, joka suoritti pedagogisiin opintoihin kuuluvaa harjoittelua Lukukeskuksella.

Tilaa Salla Simukka vierailulle!

Kuva: Hanna Poropudas / TAMMI