“Kuka tykkää mopoista, pussailusta, huumorista ja hevosista?” – virtuaalivierailulla Jyri Paretskoi

Helmikuisena maanantaina useampi yläkoulun luokka pääsi nauttimaan nuortenkirjailija Jyri Paretskoin virtuaalivierailusta. Virtuaaliset vierailut mahdollistavat kirjailijalle esiintymiset maantieteellisesti kauaskin, jolloin peräkkäin on mahdollista tehdä useampikin vierailu.

Ysiluokkalaisille Paretskoi kertoo erityisesti kirjailijantyöstä. Uran kannalta tärkeää oli oman äidin varhainen innostus lukemiseen ja tarinoiden maailmaan sukeltamiseen. Ennen kirjailijan uraansa Paretskoi on työskennellyt äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana yläkoulussa.

Esikoiskirja Shell`s Angles (2013) sai itseasiassa alkunsa, kun Paretskoin kasiluokkalaiset eivät millään halunneet ryhtyä lukemaan. Isoin syy oli, ettei hyviä kirjoja ollut tarjolla. Paretskoi kysyi, millaisen kirjan oppilaat sitten haluaisivat lukea. Kirjassa piti kuuleman olla tavallisia yläkouluikäisiä nuoria, mopoja ja huumoria. Paretskoi lupasi etsiä tällaisen kirjan, mutta sopivaa teosta ei löytynyt. Niinpä Paretskoi päätti kirjoittaa sellaisen itse –  ja näin syntyi Shell`s Angles.

Vierailulla kuultiin vinkkejä lukemiseen ja kirjoittamiseen

Oppilaat olivat valmistelleet kysymyksiä vierailulle ennakkoon. Paretskoi mainitseekin etukäteen mietityt kysymykset hyväksi asiaksi, koska näin oppilaat saavat rauhassa miettiä, mitä haluaisivat kirjailijalta kysyä.

”Joskus opettajat ovat harjoittaneet etukäteissensurointia, mutta minusta olisi hauska kuulla kaikki kysymykset. Usein juuri niistä pois jätetyistä kysymyksistä saattaisi saada paljonkin irti – paitsi huumoria niin myös mutkan kautta asiaa”, Paretskoi vinkkaa.

Esimerkiksi tällä kertaa oppilaita kiinnostivat myös muuhun kuin tiukasti kirjailijan työhön liittyvät asiat. Vierailulla laskettiin muun muassa onko luokassa enemmän kissa- vai koiraihmisiä ja tiedusteltiin kirjailijan suosikki-energiajuomaa.

Toisella virtuaalivierailulla Paretskoi kyseli oppilaiden omasta lukuharrastuksesta. Moni nosti kätensä, kun kirjailija kysyi, kuinka moni on lukenut kokonaisen kirjan viimeisen vuoden aikana. Paretskoi kertoo myös tälle luokalle, että uskoo lukuharrastuksensa olleen tärkeä syy siihen, että kirjailija itse menestyi koulussa.

Myös tämä luokka oli valmistellut etukäteen kysymyksiä: oppilaita kiinnosti muun muassa mistä kirjailija saa inspiraatiota tarinoihinsa ja ovatko jotkut kirjan tapahtumat tapahtuneet oikeasti.

Selvisi myös, että luokka kirjoittaa äidinkielen tunneillaan omia tarinoitaan, joista riitti puhuttavaa. Kirjailija kehottikin oppilaita suunnittelemaan tarinan juonta etukäteen, jotta tarina ei lähde rönsyilemään ja draaman kaari pysyy kasassa.

Oppilaita kiinnosti myös millä kirjailija kirjoittaa ja mitä hänellä on työn alla. Tulevista projekteistaan Paretskoi paljasti, että tulossa on muun muassa uusi kirjasarja!

Virtuaalivierailut lisäävät tasa-arvoa

Vierailun lopuksi pääsin kuulemaan yhden oppilaan kokemuksista vierailun osalta. Mimmin mielestä vierailu toi mielenkiintoista vaihtelua normaaleihin oppitunteihin. Kiinnostavinta oli, kun kirjailija kertoi työstään ja kirjoistaan niin tarkkaan ja vastasi luokan kysymyksiin.

Kysymyksiä oli Mimmin mukaan helppo keksiä. Mimmi on ennestään jo innokas lukija, jolla on monta kirjaa kesken yhtä aikaa. Kuitenkaan Paretskoin teokset eivät vielä olleet tuttuja, mutta erityisesti K-15-sarja alkoi kiinnostaa.  “Pitää sanoa äidille, että mennään hakemaan kirjastosta.”

Vierailut ovat myös kirjailijalle aina antoisia. ”Uskon, että vierailuilla on paljon vaikutusta nuorten ajatteluun ja suhtautumiseen, mitä esimerkiksi kirjallisuuteen tulee. Jos, tai uskoakseni kun, saan vierailuilla herätettyä innostusta lukemista kohtaan, olen saanut aikaiseksi paljon. Parasta on aito vuorovaikutus, uudet ja yllättävät tilanteet ja tietenkin mahtavat kysymykset, joita nuoret esittävät”, Paretskoi kertoo vierailukokemuksistaan.

Paljon vierailuja tehnyt Paretskoi on viime vuoden aikana esiintynyt poikkeusolojen vuoksi lähinnä virtuaalisesti.

Paretskoi toteaa virtuaalivierailuiden parhaan puolen olevan matkustamisen puuttuminen, sillä usein esiintymiset vaativat kirjailijalta pitkiä matkoja sekä yöpymistä pois kotoa. Kirjailija toteaa myös virtuaalivierailuiden lisäävän alueellista tasa-arvoa, kun kirjailijan sijainnilla ei ole merkitystä. ” Toiveeni ja tavoitteeni niin virtuaalivierailuilla kuin lähivierailuillakin on, että tapaamisesta jäisi kuulijoille jonkinlainen positiivinen muistijälki”, Paretskoi sanoo.

Jutun kirjoitti Roosa Berg, joka suoritti pedagogisiin opintoihin kuuluvaa harjoittelua Lukukeskuksella

Kuva: Anssi Viljakainen / OTAVA

Tilaa Jyri Paretskoi vierailulle!