Kirjailijavierailut ja työpajat päiväkoteihin ja kouluihin
Kirjailijavierailu on tutkitusti toimiva keino innostaa lasta ja nuorta lukemisen ja tekstien pariin. Vierailut sopivat monenlaisiin tilanteisiin ja tilaisuuksiin. Kirjailijavierailulla esiintyjä voi lukea omaa tekstiään ääneen, kertoa työstään ja teoksistaan tai pitää toiminnallista työpajaa. Kirjailijavierailut sopivat kaiken oppimisen tueksi moneen eri oppiaineeseen.
Kirjailijavierailut päiväkotiin
Tutustu kaikkiin päiväkotiin sopiviin kirjailijoihin ja hae sopivaa esiintyjää Kirjailijahausta.
Alla muutamia vinkkejä päiväkoti-ikäisille sopivista kokonaisuuksista:
Kirjailija Katri Tapola pitää satutyöpajoja peruskouluun valmistaville luokille. Mukana kulkee satulaukku, jossa on kirjojen lisäksi pientä rekvisiittaa sekä mm. Kauniiden sanojen suomi-arabia -sanakirja. Työpajavaihtoehtoja/harjoituksia on useampia. Työpajat perustuvat kirjoihin Pieni prinsessasatu, Pieni prinssisatu, Toiveretki, Satu joka oli totta, Unilintu ja Uljas Sankari, Pelätin ja rastas. Tapolan lastenkirjoja on käännetty arabiaksi, ja suomi-arabia -satuhetket onnistuvat arabiankielisen lukijan kanssa.
Veera Salmen Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet -työpaja sopii eskari-ikäisille.
Vinkki: Lukukeskuksen Lue lapselle -sivustolta löytyy runsaasti materiaalia ja tietoa varhaiskasvattajille.
Kirjailijavierailuja ja työpajoja alakouluikäisille
Lukukeskuksen vierailupalvelussa on satoja lapsille kirjoittavia tekijöitä kuvittajista kirjailijoihin. Tutustu kaikkiin esiintyjiin Kirjailijahaussa. Voit hakea esiintyjiä eri kriteerien ja toivomusten mukaan.
Toiminnallinen tapa tutustua kirjallisuuteen on työpajat.
Esimerkkejä alakouluikäisille suunnatuista pajoista:
Veera Salmen ja Emmi Jormalaisen Ihme! -työpajassa kerrotaan ihan ihmejuttuja Jello ja nolo nokkahuilu– kirjan tyyliin. Liioitellaan superpaljon, paisutellaan överisti ja tehdään omat ihmetarina-haitarikirjat.
Kirjailija Ilkka Mattilan Koulumysteerissä koulun henkilökunnalla on koulutuspäivä, joten koulu on täynnä sijaisia. Oppilailla olisi siis tiedossa helppo päivä… Vai onko sittenkään? Kirjastomysteerissä puolestaan oppilaat mm. tutustuvat leikin lomassa kirjojen luokitusjärjestelmään, tutustuvat erilaisiin kirjoihin ja lukevat ääneen.
Riikka Ala-Harjan Kahden perheen Ebba -työpajassa kirjoitetaan Kahden perheen Ebba -lastenromaanin innoittamana erilaisia perhemuotokuvia ja pohditaan sitä, millaista on jakaa elämä kahteen kotiin kuten yksitoistavuotias Ebba tekee.
Unesta tarinaksi -työpajassa työstetään Nadja Sumasen johdolla sanalliseen muotoon oma uni.
Katri Tapolan satutyöpajat perustuvat kirjoihin Pieni prinsessasatu, Pieni prinssisatu, Toiveretki, Satu joka oli totta, Unilintu ja Uljas Sankari sekä Pelätin ja rastas.
Hahmoihin keskittyvissä työpajoissa pohditaan, miten luodaan koukuttava hahmo ja tutustutaan hahmon avulla tarinankerrontaan. Antti Halme tarjoaa sankarityöpajoja, Tuutikki Tolonen kummitustyöpajoja, Kaisa Happonen hahmojen rakentumiseen keskittyviä pajoja ja Tapani Bagge dekkarityöpajoja. Veera Salmen ja Emmi Jormalaisen Puluboin eläin- ja ihmiskaverit -työpajassa tutkitaan tarinoiden hahmoja ja luodaan sellaisia itse.
Marjut Brunilan Salaseura roistojen ja/tai kummitusten jäljillä -työpajassa aloitetaan proosatarinan suunnittelu ryhmissä.
Kirjailijavierailut ja työpajat yläkouluun ja toiselle asteelle
Lukukeskuksen vierailupalvelussa on satoja nuorille kirjoittavia tekijöitä kuvittajista kirjailijoihin. Eri oppiaineiden tunneille voi pyytää esimerkiksi näytelmäkirjailijan, kääntäjän, kuvittajan, tietokirjailijan tai tv-käsikirjoittajan. Tutustu kaikkiin esiintyjiin Kirjailijahaussa. Voit hakea esiintyjiä eri kriteerien ja toivomusten mukaan.
Toiminnallinen tapa tuoda tekstit lähelle nuorta ja avata lukutaidon merkitystä on työpajat:
Sanat haltuun -raptyöpajassa innostetaan tekstien pariin musiikin ja sanoitusten kautta.
Tommi Parkon Runouden perusteet -teemakokonaisuus sopii erityisesti lukion ensimmäisille kursseille ja kertauksena ennen kirjoituksia.
Hahmoihin keskittyvissä työpajoissa pohditaan, miten luodaan koukuttava hahmo ja tutustutaan hahmon avulla tarinankerrontaan. Antti Halme tarjoaa sankarityöpajoja, Kaisa Happonen hahmojen rakentumiseen keskittyviä pajoja ja Tapani Bagge dekkarityöpajoja.
Lavarunous-vierailuilla ja -työpajoissa lavarunoilijat kertovat innostavasti ja inspiroivasti omasta työskentelystään ja siitä, kuinka on esimerkiksi itse mahdollista sekä kirjoittaa että esittää lavarunoutta. Vierailuilla on mahdollista myös kuulla heidän omasta matkastaan lavarunouden parissa sekä tekijöiden omia, taidokkaasti kirjoitettuja ja esitettyjä runoja.
Kaisa Happosen ja Karri Miettisen eli räp-artisti Palefacen Revi se -työpajassa ysiluokkalaisille ja lukioon käsitellään runoa ja sen mahdollisuuksia oman mielipiteen ilmaisussa sekä testataan sanojen ja sanavalintojen voimaa.
Fanifiktio -työpajan ohjaavat Erkka Mykkänen ja Vilja-Tuulia Huotarinen.
Lukukeskuksen tilaajapalvelusta löydät myös kuvatyöpajat, käännöstyöpajat ja käsikirjoitustyöpajat.