Susanna Yliluoma

 Susanna Yliluoma

Kangasala

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjojeni kohderyhmä

Kuvaus

Olen naisdekkaristi ja rikoskirjailija, joka ammentaa aiheensa todellisista kokemuksista rikosten ja rikollisten parissa. Olen tehnyt urani Iltalehden rikostoimittajana ja sittemmin Rikosseuraamuslaitoksen Arviointikeskuksessa vankiarvioinnin parissa. Tällä hetkellä työskentelen free-toimittajana ja teen vapaaehtoistyötä Tampereen ortodoksisessa seurakunnassa ja Valamon luostarissa.

Mitä teen vierailulla?

Vankinta - ja varmaankin myös rankinta - osaamisaluettani ovat rikokset niin työni ja ammattitaitoni sekä koulutukseni puolesta, mutta myös harrastukseni eli dekkari- ja rikoskirjojen kirjoittamisen kautta. Olen tehnyt urani ensinnäkin Iltalehden rikostoimittajana ja sittemmin Rikosseuraamuslaitoksen Arviointikeskuksessa vankiarvioinnin parissa.
Näin ollen kykenen puhumaan ”oikean elämän” rikoksista, rikollisista ja heidän arvioinnistaan sekä rikospsykologiasta ja profiloinnista yleensä, mutta tietenkin myös dekkareista ja niiden kirjoittamisesta. Rikospsykologiaan liittyy läheisesti psykopatia, joka on myös osaamisaluettani. Olen perehtynyt aiheeseen ammattini, omaehtoisen opiskelun ja opinnäytetyöni kautta.

Toinen täysin erilainen, mutta vähintäänkin yhtä rakas aihepiiri on ortodoksinen usko, ortodoksisuuden traditio, kirkkotavat ja –käyttäytyminen ja ylipäätään ortodoksina eläminen. Tähän aihepiiriin liittyvät myös Valamon ja Lintulan luostarit sekä kyseisissä paikoissa koetut kokemukset.

Kolmas aihepiiri, jota olen käsitellyt myös esikoisromaanissani, on Tallinna ja ylipäätään eläminen suomalaisena vieraassa maassa ja kulttuurissa. Lisäksi vastaavia kokemuksia elämisestä ulkomailla löytyy Saksasta, Itävallasta ja Baltian maissa.

Tuotanto

Brysselin Esso, novellit rikosnovellikokoelmaan, Myllylahti 2012
Hullu akka! Essee naisen raivosta, Like 2010
Lööppimurha, Minerva 2009
Roosa palveraamat, Tänapäev 2007
Pinkki hartauskirja, Sammakko 2006