Maria Vuorio

 Maria Vuorio Lataa painokelpoinen kuva

© Tammi

Helsinki

Kirjailijavierailut

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjojeni kohderyhmä

Kuvaus

Olen toiminut kirjailijana vuodesta 1979 ja julkaissut kolmattakymmenettä teosta. Kirjojani on käännetty saksaksi, espanjaksi ja japaniksi.

Tuotantooni kuuluu kertomuskokoelmia, runoja, romaaneja, novellikokoelmia, satuja ja lasten kuvakirjoja.
Tapanani on ollut sanoa, että kirjoitan sukulaissieluilleni, en jonkin tietyn ikäryhmän lukijoille – mistä syystä kirjojani
lukevatkin kaikenikäiset ihmiset, olkoonkin, että osa niistä on kirjastoluokitukseltaan lastenkirjallisuutta.

Kirjailijana minua on usein verrattu Tove Janssoniin ja Teuvo Pakkalaan. Omaperäinen mielikuvitus ja huumori, sekä lapsen sielunelämää valottavat kertomukset lienevät näitä yhtymäkohtia.

Kirjoitan kaikenikäisistä ihmisistä, lapsista ja aikuisista, eläimistä, luonnosta ja esineistä. Olen joskus itsekseni oikein miettinyt, mitä eläintä, hyönteistä tai tuttua lintua en olisi koskaan maininnut missään tekstissäni. Vähän niitä on, sillä jopa korukeräpallokas, kuningaskalastaja ja sikarikotilo esiintyvät kertomuksissani.

Pidän itseäni enemmän runoilijana ja taiteilijana kuin viihdyttäjänä ja kasvattajana. Haluan rakastaa kaikkea, mistä kirjoitan, ja välittää lukijoilleni voimakasta elämäntunnetta. Leikin ja sadun keinoin otan usein esille myös filosofisia kysymyksiä. Elämässä on paljon pohdittavaa ja ihmeteltävää.

Sadunkerrontani on sekä perinteestä ammentavaa että modernisoivaa. Esimerkiksi karhu ei enää kansansadun tapaan uurasta kaskipellolla, vaan hoitaa turvevoimalaa (< Jäniksen housuissa, 2006).

Mitä teen vierailulla?

Olen valmis kertomaan ja luennoimaan mistä tahansa kirjallisuuteen ja lukemiseen liittyvästä aiheesta, omasta tuotannostani ja sen virikkeistä, sekä sellaisista elämän aihealueista, joihin kirjailijalla voi olla näkökulmaa.

Olen esiintynyt kouluissa (ala-aste, yläaste, lukio), opistoissa (metsäkoulu, EVO, ammattikorkeakoulu, kuvataideopisto), studia generaliassa (Tampereen ja Helsingin yliopistot), yhdistyksissä, messuilla, kursseilla, kirjastoissa, lukupiireissä, seurakunnassa, lastensuojelulaitoksissa ja sairaaloissa, sekä luennoinut opettajille.

Tuotanto

Satu meni saunaan, Tammi 2012
Kuningattaren viitta ja muita kiperiä kysymyksiä, kertomuksia, Tammi 2011
Eräänä valtavana maanantaina, novelleja, Tammi 2010
Kiitollinen sammakko, satu(romaani), Tammi 2009
Nalle vaarallisilla vesillä, humoristinen jännäri, Tammi 2008
Orava ja pääskynen, satu(romaani), Tammi 2007
Jäniksen housuissa, satu(romaani), Tammi 2006
Siitä ei kukan tiedä, kertomuksia, Tammi 2005
Ison kiven juureen, runoja, Tammi 2001
Kultaraha nurkan alla, saturomaani, Tammi 2000
Metsäpapukaija, runoja, Tammi 1998
Matka joka aina taittui, kertomuksia, Tammi 1996
Syleily, novelleja, Otava 1995
Jonakin toisena päivänä, romaani, Otava 1994