Merja Virolainen

 Merja Virolainen

© Tammi

Helsinki

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Kirjavinkkaus
Työpajat

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Olen kirjoittanut neljä runokokoelmaa, viides ilmestyy elokuussa 2012. Niitten lisäksi olen kirjoittanut lyhytproosateoksen ja näytelmän. Työskentelen myös suomentajana ja luovan kirjoittamisen opettajana. Olen Kriittisen korkeakoulun kirjoittajakoulun johtaja.

Runoni tarkastelevat useimmiten tavalla tai toisella rakkautta, seksuaalisuutta tai sukupuoleen liittyviä yhteiskunnallisia ilmiöitä. Olen tehnyt paljon myös lapsuuskuvauksia. Runoissani on runsaasti konkreettista kuvausta, erityisesti luontokuvia. Kieli, esimerkiksi sanaleikit ja äännemusiikki, ovat runoissani keskeisellä sijalla. Niissä on melko mukavasti myös huumoria. Runojani luonnehditaan usein koskettaviksi, omaäänisiksi ja raikkaiksi.

Mitä teen vierailulla?

Mieluiten esitän runojani. Voin myös kertoa kirjailijantyöstäni. Samoin voin pitää luennon tai useamman joko samoista aiheista joista luennoin Kriittisen korkeakoulun kirjoittajakoulussa (lista seuraavassa) tai mistä järjestäjän kanssa sovimme. Jos minun on laadittava esiintymistä varten kokonaan uusi luento, veloitan esiintymisen lisäksi sen kirjoittamisesta.

Kirjoittajakoulussa luennoin näistä:

Kirjoittajan sudenkuopat: aloittelevan kirjoittajan tavallisimmat kömmähdykset ja miten välttää ne.
Rakenne.
Retoriset keinot (mm. kielikuvien esittely)
Kerronnan perustaitoja.
Fiktiivisen henkilön luominen.
Kirjoittamisen ilo.
Oma ääni (esimerkkinä runoilija Emily Dickinson).
Kuvia esikuvistani.

Suosituin luentoni on ”Kirjoittajan sudenkuopat”. Voin pitää myös kirjoitusharjoituksia ja -työpajoja. Voin toimia myös kirjoituskilpailun tuomaristossa. En tarvitse haastattelijaa, mutta en sellaista vastustakaan.

Voin luennoida myös englanniksi, mutta siitä vaadin luentopalkkion lisäksi käännöspalkkion, koska joudun kääntämään itse luennon englanniksi, ellei järjestäjä huolehdi ammattitaitoisesta käännöksestä.

Tuotanto

OMAT TEOKSET
Valloittaja, runokokoelma, Tammi 2012
Kontaktia halutaan, proosaa, Tammi 2007
Olen tyttö, ihanaa!, runokokoelma, Tammi 2003
Pilvet peittävät sisäänsä pilvet, runokokoelma, Tammi 2000
Tervapeili, runokokoelma, WSOY 1995
Täyttymyskomedia, näytelmä, Ylioppilasteatteri 1993 & Salon Näyttämö 1996
Hellyyttäsi taitat gardenian, runokokoelma, WSOY 1990

Runojani on julkaistu arabiaksi, espanjaksi, englanniksi, hepreaksi, italiaksi, katalaaniksi, kiinaksi (mandariini), latviaksi, makedoniaksi, puolaksi, ranskaksi, ruotsiksi, saksaksi, tshekiksi ja unkariksi käännettyinä.

SUOMENNOKSET
Valkoinen vinttikoira, valikoima Henrika Ringbomin runoja, Tammi 2005
Golgatan kuningatar, valikoima Emily Dickinsonin runoja, Tammi 2004
Suomennoksia antologioissa, lehdissä, verkkojulkaisuissa, elämäkerroissa, romaaneissa:
Anon.: "Tom O'Bedlam", Matthew Arnold, Rose Ausländer, Patrick Beurard-Valdoye, Hildegard Bingeniläinen, William Blake, S. T. Coleridge, Billy Collins, Emily Dickinson, Ulrike Draesner, Carol Ann Duffy, Martin Enckell, Elke Erb, Robert Gernhardt, Hadewijch, John Keats, Arun Kolatkar, Taja Kramberger, Shiv K. Kumar, Oscar Levertin, C. S. Lewis, Bodil Lindfors, Jayanta Mahapatra, Katherine Mansfield, A. K. Mehrotra, Frederik Paludan-Müller, Gieve Patel, Vasko Popa, Henrika Ringbom, Kathrin Schmidt, Percy Bysshe Shelley, Carl Snoilsky, Merja-Riitta Stenroos, Alfred Tennyson, Sakari Topelius, Jan Wagner, Patricia Young.