Markku Varsi

 Markku Varsi

© Markku Varis

Ylitornio

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Virtuaalivierailut

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjoitan tietoa suomen kielestä, kirjallisuudesta ja sivistyksestä; fiktiossani painottuvat Pohjois-Suomi ja ihmisen henkinen kasvu.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu

Kuvaus

Olen kirjoittanut sekä kauno- että tietokirjallisuutta. Olen aloittanut toimittajan työssä 1980-luvun alussa, mutta journalismi jäi siirryttyäni Oulun yliopistoon suomen kielen tutkijaksi vuonna 1995. Silloin kirjoitin ensimmäisen väitöskirjani suomen kielen kiertoilmauksista ja toisen kasvatustieteisiin äidinkielen oppikirjoista. Näiden lisäksi olen kirjoittanut tutkimuksia ja oppikirjoja viestinnästä sekä tehnyt muutaman muunkin tiedekirjan.

Kaunokirjallisuutta olen julkaissut neljä teosta: Kasvukertomus Pena Peura ilmestyi vuonna 2016 sekä eräkirja Saalistus niin ikään 2016. Vuonna 2018 ilmestyi sukukronikka Sammakkolampi. Vuonna 2019 oli vuorossa aikamatka Visiot ja virukset, joka on sekoitus historiallista proosaa ja scifiä.

Esiintyjänä olen erittäin kokenut tutkija-opettajan ammattini vuoksi. Aikaisemmin olen esiintynyt mm. kouluissa, yliopistoissa, kansainvälisissä konferensseissa, kirjastoissa, kulttuuritapahtumissa ja erilaisilla koulutuspäivillä.

Syntymävuosi ja -paikka, oppiarvo: 1963, Sodankylä. FT 1998 Oulun yliopisto, KT 2012 Oulun yliopisto.

Mitä teen vierailulla?

Tilaajan tarpeen mukaan voin puhua kielestä ja ylipäänsä viestinnästä, kirjallisuudesta (erityisesti eräkirjallisuudesta) sekä ylipäänsä kirjoittamisesta ja lukuharrastuksesta. Kansakunnan sivistyksen tilasta voin jutella eri taidemuotojen valossa kirjani Sivistynyt lehmä (2020) pohjalta. Tietysti voin aina kertoa omista kirjoistani ja niiden kirjoittamisesta.

Koetan kannustaa kuulijoita lukemisen, kirjoittamisen ja kriittisen uteliaisuuden pariin.

Esityksiäni havainnollistan pääasiassa lukunäyttein, mutta jos aihe painottuu ylipäänsä kirjallisuuteen tai viestintään, voin ottaa käyttöön Powerpoint-diat ja valokuvat. Mikäli esitys koskisi kirjoittamista, voin vetää luovan kirjoittamisen työpajoja proosan ja runouden saralta.