Vilu
Varento

 Vilu Varento Lataa painokelpoinen kuva

© Marko Saari, Karisto

Helsinki

Kirjailijavierailut
Työpajat
Virtuaalivierailut

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Kirjojeni kohderyhmä

Kuvaus

Vilu Varennon romaani Be Cool voitti vuonna 2019 Kariston ja Lastenkirjainstituutin kirjoituskilpailun, jossa etsittiin uudenlaista ja rohkeaa nuortenkirjaa, joka innostaisi etenkin poikia lukemaan. Kilpailun tuomaristoon kuuluivat kirjailija Jyri Paretskoi, äidinkielen lehtori Antti Klemi sekä koululaiset Saku Pietilä ja Axel Uusitalo. Vauhdikas Be Cool hurmasi tuomariston hauskuudellaan ja oli nuorisotuomareiden ehdoton suosikki.

Vilu Varento -nimen takana on kolme ystävystä, jotka tuntevat toisensa jo lukioajoilta: Matilda Ahlsten, Saara Honkanen ja Suvi Nurmi. Heillä on kokemusta erilaisista kirjoittamisen lajeista yhdessä ja erikseen. Tuttuja ovat mm. näytelmänkirjoittaminen, improvisaatioteatteri ja draamatyöpajat (Matilda), elokuva- ja TV-käsikirjoittamisen konventiot, pelikäsikirjoittaminen ja roolipelit (Saara), kalevalaiset loitsurunot, runotyöpajat ja kustannustoimittaminen (Suvi) sekä runojen, laululyriikan ja proosan kirjoittaminen (kaikki).

Mitä teen vierailulla?

Vierailulla puhumme Be Cool -nuortenromaanistamme ja sen keskeisistä teemoista: noloudesta, itsevarmuuden löytämisestä, erilaisuuden hyväksymisestä sekä ystävyydestä. Meiltä voi kysellä myös yleisesti ajatuksistamme kirjoittamiseen ja nuortenkirjallisuuteen liittyen. Kerromme mielellämme siitä, miten romaanin työstäminen onnistui kolmen ystävyksen yhteistyönä.

On aina mukavaa saada yleisö osallistumaan. Jos koululta löytyy innokkaita oppilaita valmistelemaan haastattelukysymyksiä, otamme sellaiset ilolla vastaan! Voimme kuitenkin esiintyä tilanteen mukaan myös ilman haastattelijaa, osallistua paneelikeskusteluihin tai vetää työpajoja. Voimme räätälöidä vierailun tarpeisiin eri aiheisia sisältöjä toiveiden mukaan.

Lukuinnon lisääminen etenkin nuorten keskuudessa on meille ykkössijalla, ja tavoitteenamme on lähestyä aihetta innostavasti ja hauskasti. Lukemisen tarjoamat elämykset ovat kaikkein suurimpia silloin, kun oma maailmankuva on vasta rakentumassa. Lapsena ja nuorena luetut teokset kantavat parhaimmillaan pitkälle aikuisuuteen saakka ja tekevät meistä sen, keitä olemme.

Vilu Varennon nettisivuilla tulee olemaan jatkossa erilaisia Be Cooliin liittyviä tehtäväkokonaisuuksia, joita kouluilla voidaan käyttää esimerkiksi kirjailijavierailun pohjustuksena.

Tuotanto

Be Cool, nuortenromaani, Otava 2020