Veli-Matti Ural

 Veli-Matti Ural Lataa painokelpoinen kuva

© Niko Korhonen

Oulu

Kirjailijavierailut
Työpajat
Virtuaalivierailut

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kynäni on terävä, viivani elävä, sarjakuvani sivistäviä ja työpajani eteenpäin vieviä. Tehtäväni on inspiroida.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Alakoulu , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Olen ansioitunut oululainen sarjakuvataiteilija sekä kehuttu ja kiitelty kuvittamisen kouluttaja. Sarjakuvatuotantoni viimeisimmät ja tulevat teokset ovat aiheiltaan historiallisia tositapahtumiin pohjautuvia kertomuksia. Kerron mielelläni omasta taiteestani: Piirtämisestä ja sen eri vaiheista sekä käsikirjoittamisesta ja taustatutkimuksen tekemisestä.

Minulla on myös pitkälti kokemusta sarjakuvakerhojen suunnittelusta ja järjestämisestä. Olen opettanut sarjakuvaa eri puolilla Suomea sekä Venäjällä ja Norjassa. Pääasiallisesti pajojeni kohderyhmänä ovat olleet n. 8-14 vuotiaat lapset, mutta olen kokemukseni kautta oppinut, että sarjakuvan perusteiden opetuksessa työpajat voi pitää melko samanlaisina osallistujien ikäjakaumasta huolimatta.

Mitä teen vierailulla?

Innostavissa sarjakuvapajoissani nostatan aloittelevat taiteilijat siivilleen! Mielestäni sarjakuvaopettajan on oltava rohkaiseva toimija, joka seuraa osallistujien työtä, kehuu ja antaa kritiikkiä sekä kannustaa oppilaitaan jatkamaan. Opetukseni ohessa kerron ilomielin omasta taiteestani. Aloitteleva taiteilija ei tosin löydä omaa tyyliään kuuntelemalla - ainoastaan itse tekemällä. Pääpaino pajoissani onkin piirtämisellä ja pyrin pitämään ohjeistuksen ja tehtävänannon mahdollisimman ytimekkäinä. Työpajojen teemat liittyvät aina johonkin sarjakuvailmaisun osa-alueeseen, kuten hahmosuunnitteluun, tarinan ideoimiseen tai yhdessä työskentelyyn.

Teen työpajojen lisäksi myös perinteisiä kirjailijavierailuja. Olen luonteva puhuja ja energinen esiintyjä.

Tuotanto

Keijo Teuras, 2016, Arktinen Banaani
Taivalkoskelta Ilmataisteluihin, 2018, Zum Teufel
Sarjakuvapaja hyppysiin, 2018, Oulun Sarjakuvaseura ry
Ahava - Ensimmäinen lippu, 2021, Arktinen Banaani