Johanna Sinisalo

 Johanna Sinisalo Lataa painokelpoinen kuva

© Katja Lösönen / Teos

Tampere

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Työpajat
Virtuaalivierailut
Juhlapuheet

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Johanna Sinisalo on värikäs toisinnäkijä, jonka teoksissa mielikuvituksen lentoon kutoutuu tietoa ja yhteiskuntakritiikkiä.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu

Kuvaus

Olen tamperelainen Finlandia-palkittu kirjailija, jonka teoksia on käännetty parillekymmenelle kielelle ja olen saanut myös kansainvälisiä kirjallisuuspalkintoja ja -ehdokkuuksia. Kirjoitan hyvin monipuolisesti: aikuisten romaanien ja lyhytproosan lisäksi olen kirjoittanut myös lapsille sekä käsikirjoittanut sarjakuvia, tv-sarjoja ja elokuvaa. Kirjoitan myös asiatekstejä, kuten arvioita, artikkeleita, kolumneja ja esseitä.  Olen kouluttanut sekä proosakirjoittajia että tv- ja sarjakuvakäsikirjoittajia. Esiintyjänä olen kokenut konkari: olen luennoinut yliopistotasolla myös ulkomailla, alustanut kirjafestivaaleilla ja yritystapahtumissa, tehnyt erilaisia kirjailijavierailuja, ollut panelistina, tehnyt tv- ja radioesiintymisiä ja ollu tmm. kutsuttuna kunniavieraana kansainvälisissä kirjallisuustapahtumissa. Yhdistän teoksissani usein yhteiskuntakritiikkiä ja uusinta tieteellistä tutkimusta hurjiin mielikuvitusvisioihin ja mustaan huumoriin, ja olen kiinnostunut oikeastaan aivan kaikesta.

Mitä teen vierailulla?

Olen kokenut, laajasti lukenut ja sanavalmis esiintyjä, joten olen valmis ottamaan hyvinkin vaativia puhujapestejä. Voin puhua omasta tuotannostani, sen teemoista ja kirjailijan työstä, sekä myös esimerkiksi proosan ja draaman eroista, asiatekstien dramaturgiasta, yhteiskuntakritiikistä taiteessa, taustatutkimuksen merkityksestä ja keinoista sekä tieteen käytöstä taiteen materiaalina. Ydinosaamisaluettani on spekulatiivinen fiktio, eli realismin ulkopuolelle ulottuvat lajityypit sekä kirjallisuudessa, sarjakuvassa että että draamassa: tieteiskertomukset, fantasia, kauhu, dystopiat, maaginen realismi, satiiri ja näiden yhdistelmät. Toki tunnen myös suomalaisen valtavirtanykykirjallisuuden ja olen perehtynyt kansainväliseen moderniin proosaan ja klassikkoihin. Puhun mielelläni tv-sarjojen ja sarjakuvan käsikirjoittamisesta, kirjoittamistekniikoista ja luovuuden kehittämisestä. Voin elävöittää esiintymistäni visuaalisella materiaalilla, jos esiintymistilassa on siihen tekniikka.

Tuotanto

Ennen päivänlaskua ei voi, Tammi, 2000
Sankarit, Tammi, 2003 ja Teos, 2015
Kädettömät kuninkaat ja muita häiritseviä tarinoita, Teos, 2005
Lasisilmä, Teos, 2006
Linnunaivot, Teos, 2008
Enkelten verta, Teos, 2011
Salattuja voimia, Teos, 2012
Auringon ydin, Teos 2013
Renaten tarina, Johnny Kniga, 2018
Vieraat, Karisto, 2020
Ukkoshuilu, Otava, 2021

Iron Sky, elokuvan alkuperäistarina, 2012
Muumimamman vaarallinen nuoruus, sarjakuva-albumin käsikirjoitus, Egmont Kustannus Oy Ab, 2007
Tiskivuoro, sarjakuva-albumin käsikirjoitus, Suuri Kurpitsa, 2016