Jaakko Markus Seppälä

 Jaakko Markus Seppälä Lataa painokelpoinen kuva

Oulu

Kirjailijavierailut
Kirjavinkkaus
Virtuaalivierailut
Juhlapuheet

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Maistuisiko science fiction, fantasia tai maaginen realismi? Minulle maistuu. Näitä kirjoitan ja näistä osaan myös puhua.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu

Kuvaus

Synnyin Raahessa 1983. Jonkin on täytynyt vinksahtaa päässäni, koska a) innostuin jo ala-asteikäisenä kirjoittamisesta, b) villiinnyin samoihin aikoihin scifistä, c) asetuin sittemmin asumaan Ouluun ja ryhdyin ohjelmistosuunnittelijaksi. Esikoisromaanini, kyberpunktrilleri Lemen, ilmestyi keväällä 2015. Novellejani on julkaistu useissa tieteis- ja fantasiagenren lehdissä vuodesta 2010 alkaen.

Ensimmäinen näytelmäkäsikirjoitukseni Piiritys kantaesitettiin Oulussa 2019. Muinaisen Jerusalemin piiritykseen sijoittuvassa tekstissä yhdistän muita kiinnostuksen kohteitani kirjailijana: historiallisen miljöön ja sysimustan huumorin.

Olen sekä kirjailijana että lukijana eskapistinen. Minua kiehtoo tuntemaamme maailmaan kuulumattomilla asioilla leikittely. Eniten arvostan vahvaa tunnelmaa, joka syntyy ihmisen kohdatessa ympäristön, jota ei voi täysin selittää.

Esiintyjänä olen tottunut paitsi lukioiden, kansanopistojen ja kirjastojen, myös pubien ja kulttuuri-iltamien parrasvaloihin.

Mitä teen vierailulla?

Minua saa haastatella, mutta löydän jutun juurta yksinkin. Kertoilen mielelläni sekä teoksistani että kirjailijan elämän käytännön asioista. Yksi minulta eniten kysytyistä kysymyksistä on se, että miten löydän aikaa, inspiraatiota ja jaksamista kirjoittaa päivätyöni ohessa. Minulla on antaa aiheesta vihje jos toinenkin! Osaan myös valottaa maamme scifi/kauhu/fantasiakenttää, mikäli kuulija haluaa perehtyä näihin genreihin tarkemmin.

Koen vahvuudekseni erityisesti dialogin kirjoittamisen. Aidon kuuloiset vuorosanat ja sujuva keskustelu eivät ainoastaan tee hyvää näytelmää. Ne myös muuttavat proosatekstin kuolleista kirjaimista eläväksi maailmaksi.

Harrastan proosan lisäksi laululyriikkaa sekä tekstien kääntämistä – niin novellien kuin sanoitustenkin. Vaikka en koulutettu kääntäjä olekaan, uskon että havaintoni tällä saralla voivat auttaa muitakin innokkaita harrastajia.

Tuotanto

ROMAANI
Lemen, Like Kustannus 2015

NÄYTELMÄ
Piiritys, 2019

NOVELLEJA
Pinnanalaiset (Välitiloja-antologia), Kustantamo Helmivyö 2020
Reflections, Cosmos Pen 2017
Keskiyön kuvat, Portti 2017
Cthulhu-panteon, Kosmoskynä 2016
Cora Crow, Hallaus 2015
Kuu suistuu radaltaan, Kaltio 2013
Naiselle, Regina 2013
Minuun kirjoitetaan, Usva 2013
Leipä, Portti 2012
Brutal Deluxe, Kultakuoriainen 2012
Kahle, Hallaus 2011
Olento, Parnasso 2010