Helena Saarikoski

 Helena Saarikoski Lataa painokelpoinen kuva

© Jari Laukkanen

Helsinki

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Kirjavinkkaus
Työpajat
Virtuaalivierailut
Juhlapuheet
Haastattelut / juonnot

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Olen kulttuurien tutkija ja tietokirjailija ja kerron mielelläni erilaisille yleisöille asioista, joista tiedän.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Olen kulttuurientutkija ja tietokirjailija. Olen tutkinut nykysuomalaista kulttuuria, alkaen folkloristiikan väitöskirjastani (SKS 1994) joka koski abien penkinpainajaisia, ja olen siksi halunnut julkaista tutkimukseni suomeksi ja yleisesti ymmärrettävällä tavalla esitettyinä. Olen julkaissut 13 kirjaa, joista seitsemän on yksin tai yhdessä muiden kanssa toimittamiani ja kuusi kirjoittamiani (yksi näistä yhdessä muiden kanssa). Kaikki paitsi yksi ovat tieto- tai tiedekirjoja, yksi on 2016 toimittamani isäni kirjailija Pentti Saarikosken pieni tekstikokoelma. Viimeisin kirjoittamani kirja on Spice Girlsin suomalaisia tyttöfaneja käsittelevä tutkimus Nuoren naisellisuuden koreografioita (SKS 2009). Meneillään oleva tutkimukseni lavatansseista on tuottanut toimittamani kirjan Silloin tanssittiin tangoa: Tanssikansan kertomaa 1900-luvulta (Partuuna 2014). Olen toiminut vuodesta 2012 lähtien myös kustantajana ja kustannustoimittajana Kulttuuriosuuskunta Partuunassa.

Mitä teen vierailulla?

Olen varttunut kulttuurientutkija, yliopiston opettaja ja kokenut tietokirjailija ja voin puhua monenlaisista aiheista tai vetää työpajoja tarpeen mukaan. Voin puhua varsinkin tutkimusteni aiheista, uusimmista parhaiten, eli (järjestyksessä) lavatanssikulttuurin tai yleisemmin tanssikulttuurien tutkimuksesta, tyttöjen fanikulttuurin tutkimuksesta, tyttötutkimuksesta yleisemmin, koulu- ja työpaikkakiusaamisesta, varsinkin tyttöjen seksualisoivasta kiusaamisesta (tutkimukseni huora-sanan käytöstä ja tyttöjen kokemasta kiusaamisesta), ja tutkimuksiini liittyen tieto- ja tiedekirjailijana toimimisesta, erilajisten kirjoitusten kirjoittamisesta ja julkaisemisesta.

Tuotanto

Olen julkaissut tieto- ja tiedekirjallisuutta kulttuurientutkimuksen alalta, yhteensä yli sata nimekettä, kirjoja, artikkeleita, kirja-arvioita ja muita lyhyempiä kirjoituksia.
Julkaisemiani kirjoja:
2020 Waltzing Through Europe: Attitudes towards Couple Dances in the Long Nineteenth Century, Egil Bakka, Theresa Jill Buckland, Helena Saarikoski and Anne von Bibra Wharton (eds). Open Book Publishers.
2015 Esitystutkimus, toim. Annette Arlanderin, Helena Erkkilän ja Taina Riikosen kanssa. Partuuna.
2014 Silloin tanssittiin tangoa. Tanssikansan kertomaa 1900-luvulta, toim. Partuuna.
2012 Mistä on huonot tytöt tehty? Tutkimus huora-sanan käytöstä ja tyttöjen kokemasta kiusaamisesta. 2. korjattu painos. Partuuna. (1. p. Tammi 2001.)
2009 Nuoren naisellisuuden koreografioita. Spice Girlsin fanit tyttöyden tekijöinä. SKS.
2006 Kateus, juoru, kiusaaminen – esseitä henkisestä yhteisöväkivallasta. Nemo.
2005 Leikkikentiltä. Lastenperinteen tutkimuksia 2000-luvulta, toim. SKS.
2003 Tanssi tanssi. Kulttuureja, tulkintoja, toim. SKS.