Helena
Saarikoski

 Helena Saarikoski Lataa painokelpoinen kuva

© Jari Laukkanen

Helsinki

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Työpajat

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Olen kulttuurientutkija ja tietokirjailija. Olen tutkinut lähinnä nykysuomalaista kulttuuria, alkaen folkloristiikan väitöskirjastani (SKS 1994) joka koski abien penkinpainajaisia, ja olen siksi halunnut kertoa tutkimuksistani niille ihmisille joita olen tutkinut, eli olen halunnut julkaista tutkimukseni suomeksi ja yleisesti ymmärrettävällä tavalla esitettyinä. Olen julkaissut 12 kirjaa, joista kuusi on yksin tai yhdessä muiden kanssa toimittamiani ja kuusi kirjoittamiani (yksi näistä yhdessä muiden kanssa). Kaikki paitsi yksi ovat tieto- tai tiedekirjoja, yksi on 2016 toimittamani isäni kirjailija Pentti Saarikosken pieni tekstikokoelma. Viimeisin kirjoittamani kirja on Spice Girlsin suomalaisia tyttöfaneja käsittelevä tutkimus Nuoren naisellisuuden koreografioita (SKS 2009). Meneillään oleva tutkimukseni lavatansseista on tuottanut ainesjulkaisuna toimittamani kirjan Silloin tanssittiin tangoa: Tanssikansan kertomaa 1900-luvulta (Partuuna 2014). Olen toiminut vuodesta 2012 lähtien myös kustantajana ja kustannustoimittajana Kulttuuriosuuskunta Partuunassa.

Mitä teen vierailulla?

Olen varttunut kulttuurientutkija, yliopiston opettaja ja kokenut tietokirjailija ja voin puhua monenlaisista aiheista tai vetää työpajoja tarpeen mukaan. Voin puhua varsinkin tutkimusteni aiheista, uusimmista parhaiten, eli (järjestyksessä) lavatanssikulttuurin tai yleisemmin tanssikulttuurien tutkimuksesta, tyttöjen fanikulttuurin tutkimuksesta, tyttötutkimuksesta yleisemmin, koulu- ja työpaikkakiusaamisesta, varsinkin tyttöjen seksualisoivasta kiusaamisesta (tutkimukseni huora-sanan käytöstä ja tyttöjen kokemasta kiusaamisesta), ja tutkimuksiini liittyen tieto- ja tiedekirjailijana toimimisesta, erilajisten kirjoitusten kirjoittamisesta ja julkaisemisesta. Erikoisosaamistani ovat etnografiset menetelmät ja kulttuurianalyyttinen tulkinta. Olen myös tietokirjallisuuden kriitikko ja voin luennoida kriitikkona toimimisesta tai pitää tietokirjakritiikkityöpajan.

Tuotanto

Olen julkaissut tieto- ja tiedekirjallisuutta kulttuurientutkimuksen alalta, yhteensä yli sata nimekettä, kirjoja, artikkeleita, kirja-arvioita ja muita lyhyempiä kirjoituksia.
Julkaisemiani kirjoja:
2015 Esitystutkimus, toim. Annette Arlanderin, Helena Erkkilän ja Taina Riikosen kanssa. Partuuna. Nid. 412 s., PDF 410 s.
2014 Silloin tanssittiin tangoa. Tanssikansan kertomaa 1900-luvulta, toim. Partuuna. 336 s.
2012 Mistä on huonot tytöt tehty? Tutkimus huora-sanan käytöstä ja tyttöjen kokemasta kiusaamisesta. 2. korjattu painos. Partuuna. 268 s. (1. p. Tammi 2001.)
2009 Nuoren naisellisuuden koreografioita. Spice Girlsin fanit tyttöyden tekijöinä. SKS. 389 s.
2006 Kateus, juoru, kiusaaminen – esseitä henkisestä yhteisöväkivallasta. Nemo. 184 s.
2005 Leikkikentiltä. Lastenperinteen tutkimuksia 2000-luvulta, toim. SKS. 367 s.
2003 Tanssi tanssi. Kulttuureja, tulkintoja, toim. SKS. 331 s.
1994 Kouluajan kivoin päivä. Folkloristinen tutkimus penkinpainajaisperinteestä. SKS. 240 s