Matti Rautaniemi

 Matti Rautaniemi Lataa painokelpoinen kuva

Espoo

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Olen joogaan ja henkisyyteen keskittynyt uskontotieteilijä, tietokirjailija, toimittaja ja suomentaja. Esikoiskirjani Erakkomajoista kuntosaleille – miten jooga valloitti maailman (Basam Books 2015) on ensimmäinen suomenkielinen teos joogan 3500-vuotisesta historiasta. Teen parhaillaan väitöskirjaa joogan historiasta Suomessa, kirjoitan säännöllisesti joogalehti Anandaan ja olen toinen Maailmanpuu-podcastin juontajista.

Mitä teen vierailulla?

Luennoin joogan filosofiasta ja historiasta, sekä Intian kulttuurista, historiasta ja uskonnoista monipuolisesti ja mielenkiintoisia näkökulmia tarjoten.

Tarjoamiani luentokokonaisuuksia ovat:

* JOOGAN HISTORIAN KÄÄNNEKOHDAT (Luento 1-1,5h)
Joogan 3500-vuotinen historia on varsinainen labyrintti. Ennen kuin joogasta tuli kansainvälinen hyvinvointi-ilmiö, se ehti muuttaa muotoaan moneen kertaan. Muinaisessa Intiassa, keskiajalla, 1800-luvun Euroopassa ja tämän päivän joogasaleilla joogan menetelmät ja päämäärät on ymmärretty hyvin erilaisin tavoin. Tämä luento valottaa joogan historian neljää keskeistä vaihetta, sekä antaa nykyjoogille välineitä täyden hyödyn ottamiseen omasta harjoituksestaan.

* JOOGAN HISTORIA JA FILOSOFIA (Luentosarja, 6 x 1,5h)
Kurssi perehdyttää joogan 3500-vuotiseen historiaan ja rikkaaseen filosofiseen perinteeseen. Kurssilla opitaan, mitä kaikkea joogaan oikeastaan sisältyy, mitä sen historiasta tiedetään, ja miten se on muuttunut kulkeutuessaan muinaisesta Intiasta kaikkialle maailmaan. Tarkoituksena on antaa osallistujille sekä teoreettisia että käytännöllisiä välineitä oman joogaharjoituksensa syventämiseen, sekä ymmärrys siitä, mitä jooga oikeastaan on ja mistä sen erilaiset opit ja harjoitukset ovat tulleet.

Joogan historia ja filosofia -kurssi koostuu kuudesta osasta:
1. Mitä on joogan historia?
2. Joogan alkuperä
3. Joogasutra, tantra ja hathajooga
4. Modernin joogan synty
5. Jooga saapuu länteen
6. Jooga valloittaa maailman

* TULOSSA: JOOGAN MAAILMANKUVA (Luentosarja, 4 x 1,5 h)
Millainen käsitys ihmisestä ja maailmasta on joogan harjoitusten takana? Miten nämä käsitykset ovat muuttuneet joogan historian aikana? Luentosarja avaa joogan maailmankuvaa ja sen historiallista muutosta.

Joogan maailmankuva -luentosarjassa on neljä osaa:
1. Ylösalaisin kasvava puu: johdatus joogan maailmankuvaan
2. Dharma: olevan kannattelija
3. Karma: kosminen oikeuslaitos?
4. Atman: kaiken ydin

HUOM! Sekä Joogan historia ja filosofia -kurssin, että Joogan maailmankuva -kurssin luentoja voi kysyä myös yksittäisinä luentoina.

Tuotanto

KIRJAT
Erakkomajoista kuntosaleille – miten jooga valloitti maailman, Basam Books 2015

SUOMENNOKSET
Pedram Shojai: Urbaanin munkin käsikirja, Viisas elämä 2017
Mooji: Rajattomuuden hengitys, Viisas elämä 2016
Daniele Bolelli: Luo oma uskontosi, Basam Books 2014
D. T. Suzuki ja Erich Fromm: Zen ja psykoanalyysi, Basam Books 2013 (Mika Pekkolan kanssa)