Christer Pursiainen

 Christer Pursiainen

Tromsø, Norway

Kirjailijavierailut

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset

Kuvaus

Christer Pursiainen (s. 1959) on tutkija ja kirjailija, jonka elämää ja tuotantoa sävyttää monipuolisuus ja vaihtelunhalu. Lukion jälkeen hän työskenteli yli vuosikymmenen sähköasentaja ja tulkkina Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä, kunnes kouluttautui ensin valtiotieteen maisteriksi ja sitten tohtoriksi. Hän toimii tätä nykyä Norjassa Tromssan yliopiston yhteiskunnallisuuden turvallisuuden ja ympäristön professorina, mutta on työskennellyt johtavissa hallinto- ja tutkimusviroissa myös Euroopan komissiossa Italian Isprassa, Itämeren valtioiden neuvostossa Tukholmassa, Venäjän ja EU:n yhteisessä tutkimuslaitoksessa Moskovassa, Helsingin yliopistossa ja Ulkopoliittisessa instituutissa.

Tieteellinen kirjoittaminen kuuluu Pursiaisen työnkuvaan mutta populäärimpi kirjoittaminen on myös harrastus. Hän on julkaissut noin satakunta tieteellistä artikkelia ja raporttia sekä kirjoittanut tai toimittanut kolmetoista tieto- tai tiedekirjaa ja lisäksi yhden romaanin. Aihealueet ulottuvat elämäkerroista ja aatehistoriasta kansainvälisen politiikan teorioihin ja kriisinhallinnan metodologioihin.

Tieteellisimmissä julkaisuissa kieli on useimmiten englanti, ja ne on julkaistu parhaimmissa kansainvälisissä vertaisarvioinnin kohteina olevissa julkaisuissa ja julkaisutaloissa. Erityisesti Pursiaisen populäärimmät kirjat on kuitenkin julkaistu suomeksi eri suomalaisten kustantajien toimesta. Pursiaisella on vuodesta 2014 lähtien myös oma yritys (www.chanpuma.com), joka julkaisee kirjoja ja CD-levyjä.

Yksi Pursiaisen tietokirjoista on ollut TietoFinlandia-ehdokkaana (Trotski, Gummerus 2011) ja vaikka se ei voittanut itse palkintoa, se sai Akateemisen kirjakaupan Varjo-Finlandia palkinnon samana vuonna. Hän sai myös UKK-palkinnon vuonna 1999 väitöskirjastaan.

Mitä teen vierailulla?

Kohderyhmän ja tilaajan toiveet huomioon ottaen Pursiainen voi kertoa ja esitelmöidä (vuorovaikutteisesti yleisön kanssa) esimerkiksi seuraavista aiheista:

Miksi kirjoitan kirjoja? Miten tulin kirjailijaksi? Mistä löydän aiheet? Miten kirjoitan kirjan? Mikä ero on tiedekirjan, populaarin tietokirjan ja romaanin kirjoittamisessa? Mikä on kirjan kirjoittamisen prosessi? Minkälaista on olla kirjailija? Miten julkaisen kirjan?

Mitä tarkoittaa olla tutkija? Minkälaista on opinnäytteen tekeminen, esimerkiksi gradun tai väitöskirjan kirjoittaminen? Miten kirjoitan ja julkaisen tieteellisen tekstin?

Erityisen mielellään Pursiainen kertoo tarkemmin jonkin kirjansa aihepiiristä sekä kyseisen kirjan kirjoitusprosessista.

Pursiainen asuu Tromssassa Norjassa, mutta on halukas tulemaan aikataulunsa puitteissa eri puolelle Suomea normaaleilla esiintymispalkkioilla ja kustantamaan matkansa itse, koska hän on kiinnostunut kirjojensa tunnetuksi tekemisestä erityisesti koululaisille ja opiskelijoille.

Tuotanto

Pieni ote Pursiaisen tuotannosta:

Emanuel ja Fredrik, C. P. E Bachin ja Fredrik II Suuren kaksoiselämäkerta, Chan Puma House 2017, tulossa
Crisis Management Cycle, Routledge, UK, 2017, tulossa
Ulkopolitiikkaa norsunluutornista, populääri kirja ulkopolitiikan teorioista, Chan Puma House 2015
Enok, seitsemäs Adamista, apokryfikirjoihin perustuva raamatunhistoriallinen fantasiaromaani, Chan Puma House 2014
At the Crossroad of Post-Communist Modernisation. Russia and China in Comparative Perspective, vertailevaa politiikkatiedettä, Palgrave Macmillan, UK, 2012
Trotski, poliittinen elämäkerta, Gummerus 2011
Suomi ja kriisit, populääri tietoteos kriisinhallinnasta Suomessa, Gaudeamus 2004
Russian Foreign Policy and International Relations Theory, väitöskirjan kaupallinen versio, Ashgate, UK, 2000
Venäjän idea, missio ja utopia, aatehistoria, Gaudeamus 1998