S. N.
Pires

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Tarinat ovat vetäneet minua voimakkaasti puoleensa varhaisesta lapsuudesta saakka. Taaperona piirsin tarinoita. Kun opin aakkoset, aloin kirjoittaa niitä. Minua kiehtoo, että kirjaimin ja siveltimen vedoin voi taikoa aineettomasta kiinteää. Sanat ja kuvat monitulkintaisine merkityksineen ovat ikkunoita, jotka aukeavat erilaisten tunteiden ja mielikuvien maailmoihin, synnyttävät oivalluksia asioiden ja ilmiöiden yhteyksistä. Kasvoin nenä kiinni kirjoissa unelmoiden, mutta elämä on pakottanut minut kiinnittämään tarkemmin huomiota ympärilleni ja katsomaan kauemmaksi kuin silmä yltää. Minun piti kokea ja kokeilla kaikenlaista ennen kuin ymmärsin, mitä kirjoittaminen merkitsee minulle.

Oma tarinani on sirpalemosaiikki, jota kehystää rakkauteni kirjoittamiseen, kuvataiteeseen, ihmisyyteen ja luontoon. Synnyin Ruotsissa, mutta sukujuureni ovat rajantakaisessa Karjalassa, Keski-Suomessa ja Satakunnassa. Sydämeltäni olen maalaistyttö, joka unelmoi kasvimaasta ja kanoista, mutta olen asunut suurimman osan elämästäni kaupungissa, myös kymmenen miljoonan asukkaan suurkaupungissa. Nykyään elelen portugalilaisen mieheni ja kahden lapsemme kanssa Jyväskylässä ja rakastan yhtä paljon pohjoisen havumetsän pehmeitä varjoja kuin valtameren suolaista tuoksua. Nuorena opiskelut jäivät tauolle, kun lähdin lukion jälkeen töihin ulkomaille. Aikuisiällä haalin kolme ammattitutkintoa ja olen opiskellut kognitiotiedettä ja psykologiaa. Olen saanut kokemusta monesta erilaisesta ammatista, esimerkiksi lastentarhanopettajan ja hitsarin. Tutustuminen eri kulttuureihin, äitiys sekä elämän monenlaiset ilot ja haasteet ovat avartaneet maailmaani ja kasvattaneet ymmärrystäni kanssaihmisiä kohtaan. Olen herkistynyt näkemään kauneutta ja toivoa myös mahdottomissa paikoissa ja tilanteissa. Kirjailijalle kokemuksellisesta rikkaudesta on hyötyä.

Kirjoitan tällä hetkellä spekulatiivista fiktiota aikuisille. Mutta lukijana olen kaikkiruokainen enkä halua kirjailijanakaan sitoutua yhteen genreen. Ammennan kirjoitustyöhön monista kiinnostuksistani, joita ovat muun muassa kansanperinne, metafysiikka, kognitiotiede, luonto ja ihmisyys. En ole asiantuntija missään, mutta tiedonjanoni on yhtä sammuttamaton kuin luomisintoni. Minulle kirjoittaminen on keino käsitellä maailman ja ihmisyyden mysteereitä. Kirjailijuus on luovaa leikkiä ja vakavaa työtä.

Mitä teen vierailulla?

Minulle sopii esiintyminen haastattelijan kanssa tai ilman. Kielinä suomi ja englanti. Vierailulla voin kertoa työstäni kirjailijana ja kirjan syntyprosessista. Voin kertoa kirjastani ja lukea otteita siitä. Minusta olisi mukavaa, että tilaisuus on vastavuoroinen. Kuuntelen mielelläni, mitä ajatuksia ja tunteita tekstini on herättänyt, ja keskustelen tarinan taustoista ja teemoista. Kommentit ja kysymykset ovat erittäin tervetulleita. Luova työ mielletään itseilmaisuksi, mutta minulle kirjoittaminen on yhtä paljon vuorovaikutuksen keino. Haluan luoda yhteyden lukijaan niin tekstini kautta kuin kasvotusten.

Tuotanto

Karhunkiertäjä, Pedon sydän -trilogian 1. osa., Minerva 2018