Asta Piiroinen

 Asta Piiroinen Lataa painokelpoinen kuva

Helsinki

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Työpajat
Virtuaalivierailut
Juhlapuheet
Haastattelut / juonnot

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Runoilija, kirjailija, esseisti; kauas katsova ja taivaisiin kurkottava likinäkijä, joka elää ymmärryksestä ja löytää tiensä labyrinteistä

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset

Kuvaus

Taustani kirjailijana liittyy eittämättä elämänvaiheisiini lukuisissa maissa lähellä ja kaukana. Kiinnostukseni on aina virittynyt laajalle. Suhteessa ympäristööni olen eräänlainen syväsukeltaja, reittini raivaan tiedon vimmalla ja löydän kohteeni vaiston varmuudella. Kokemukseni elämästä ja maailmasta on se pohja, josta ammennan luovuutta, voimia, kirjoja, luentoja, runoja ja esseitä. Se on myös perusta esityksilleni.

Esiintymiskokemuksia minulla on vuosien varrelta monipuolisesti, esim kirjastoista, seurakunnista, järjestöistä  ja kouluista. Enimmäkseen olen puhunut kirjallisuudesta, runoudesta tai kirjoittamistani aiheista, mutta myös vaihtelevat aiheet kuten elämänkatsomukset ja arvot, maailmankansalaisuus, maailmankuva, ulkosuomalaisuus ja paluumuutto sekä kulttuuriset seikat ja poikkeamat ovat ovat olleet vierailuni aiheita, kuten myös maat, joissa olen asunut tai oleillut. Puheenaiheisiini kuuluu paljon ihmisyyttä ja inhimillisyyttä, maita, töitä, opintoja, kieliä ja tarinoita.

Mitä teen vierailulla?

Voin puhua pöntöstä, valmistaa alustukseni tai rupatella vapaasti. Uusimmat teokseni ovat syntyneet Itä-Afrikassa, jossa olen perehtynyt kulttuuriin etenkin suurten järvien alueella. Nämä kokemukset ovat tällä hetkellä huomionarvoinen erityisalueeni ja kiinnostuksen kohteeni.

Viimeisimmässä esseekirjassani pureudun afrikkalaisuuden ilmiöihin historian, filosofian, mytologian ja yhteiskunnallisten aiheiden tiimoilta. Mainitsen erityisesti myös Ruandan, jonka historia on puhutteleva kokonaisuus ajan ja ymmärryksen vyyhtinä. Kerron siitä mielelläni. Kokemukseni Etelä-Amerikasta on myös laaja, olen siellä poikkeuksellisen paljon matkannut ja oleillut, joten minulla on niistä puitteista paljon tarinoita ja tietoa kiinnostuneille.

Koen haastattelun kohteena olemisen ja vapaan keskustelun vaivattomaksi. Muutoin ohjeistus ja yllätysten minimoiminen auttaa minua orientoitumaan aiheisiini taaten onnistuneen vierailun. Näin toimien kokemukseni ovat olleet antoisia ja aurinkoisia kohtaamisia.

Jag har ett mångsidigt förflutet även i Sverige och är således välbekant med både språket och kulturen i vårt grannland. Allt som allt har jag mycket att prata om och vid behov gör jag det gärna på svenska.

Very seldom have I had opportunities to perform in English in my own country, it is definitely not an everyday thing, but experiences are memorable. Thumbs up.

Tuotanto

Kolme romaania, kaksi novellikokoelmaa, kaksi runokokoelmaa, esseitä, mukana antologioissa, käännöstöitä.