Petri
Pietiläinen

Kirjojeni kohderyhmä

Kuvaus

Olen kirjallisuudentutkija taustaltani ja opettanut mm. Jyväskylän yliopistossa ja monissa luovan kirjoittamisen koulutuksissa Jyväskylän avoimesta yliopistosta Etelä-Pohjanmaan opistoon. Viime ajat olen keskittynyt viimeistelemään irlantilaista nykykirjallisuutta koskevaa väitöskirjaani.

Tällä hetkellä olen vahvasti freelance niin tutkijana kuin tietokirjailijana. Kirjailijana olen viettänyt aikaani viimeiset vuodet koirien historian parissa meillä ja muualla. Parhaillaan työstän Kissojen maailmanhistoria -tietokirjaa kunhan väitöskirjaltani ehdin. Ennen näitä eläimellisiä polkuja olin tietokirjailijana kovin miehisessä maailmassa kuten jatkosodassa ja Ranskan muukalaislegioonassa.

Olen kulttuurialan, kirjoittamisen ja opettamisen sekatyöläinen. Toimin Kaakkois-Suomen taidetoimikunnan kirjallisuuden läänintaiteilijana vuosina 2004–2008. Silloin toteutin lähes sata erilaista kirjoitustyöpajaa lapsista ikääntyneisiin. Samalla tulin esiintyneeksi kymmenissä kirjallisissa tilaisuuksissa niin juontajana, kirjallisuuden puolestapuhujana kuin omien runojen esittäjänä niinkin erilaisissa paikoissa kuin Kotkan runoklubi, Lahden runomaraton, Kymijoen Lohisoitto ja erilaiset Lions-klubit. Kesällä 2015 toteutamme Runoseparaattori-työryhmämme kanssa jo kolmannen kerran Kartanon runopihatapahtuman Seurasaaren juhannusjuhlille.

Olen vetänyt muutaman kerran tuotteiden tarinallistamiskoulutusta yritysmaailman tarpeisiin kuten Joensuun yliopiston Matkailualan opetus- ja tutkimuslaitos/Savonlinna toteuttamassa Linnasta Linnaan –kulttuurimatkailun tuotteistamishankkeessa 2011–2012 ja jo aiemmin Haminan Rautakortteli yrityskeskushankkeessa 2004 uskomattomalla nimikkeellä ”Tuotetiedon hallintaa ja markkinoinnin apuvälineitä osa 1”. Näissä molemmissa oli kysymys siitä, miten hyvä tarinan tehdään ja miten se liitetään omien tuotteiden markkinointiin. Parisen kertaa olen hulluudessani vetänyt työpaikkahyvinvointimielessä rakkausrunotyöpajan työpaikoilla ja tarinatyöpajan ChaBum yhteisöpedagogisessa koulutuksessa. Kaikkeen sitä innoissani lähdenkin mukaan.

Mitä teen vierailulla?

Puhun mielelläni tietokirjoittamisesta ja erityisesti eläinten kulttuurihistoriasta. Paljon olen puhunut myös miehisestä muistelmakirjoittamisesta ja sen haasteista. Lasten- ja nuortenkirjallisuus on edelleen lähellä sydäntäni. Heille on äärimmäisen hauskaa pitää kirjoitustyöpajoja niin fiktion, faktion kuin näytelmien maailmoissa.

Yrityksille olisi edelleen hauskaa pitää erilaisia tarinallistamis- tai rakkausrunotyöpajoja. Niiden avulla syntyy nimittäin kauniita ja innostavia hyvinvointihetkiä.

Tuotanto

Omia tietokirjoja minulla on neljä.

· Jatkosotaa tavallisten sotilaiden näkökulmasta kuvaava Yksi rykmentti. Sata tarina. Sotaveteraanit kertovat, Docendo 2017

sekä ihmisen ja hänen lemmikkiensä yhteiseloa historiassa kuvaavat kirjat:

· Kissojen maailmanhistoria, SKS, 2016
· Koirien Suomi - Kansanperinnettä ja historiaa, SKS 2014
· Koirien maailmanhistoria, SKS 2013

Näitä ennen tein yhteistyössä miehisiä muistelmateoksia neljä kappaletta:

· Veikko Pystynen, Petri Pietiläinen (toim.): Ylitin Rajajoen kello 9.18. Rivimiehenä Kannaksella 1940-1944, Otava 2007
· Kyösti ja Petri Pietiläinen: Kotkanpoika ja albatrossi Legioonalais-Petersin varhaiset merimiesvuodet, Tammi 2006
· Kyösti ja Petri Pietiläinen: 120 päivää legioonalaiseksi. Miten Pietiläisestä tehtiin Peters, Tammi 2005
· Kyösti ja Petri Pietiläinen: Legioonalainen Peters. Suomalaisen palkkasoturin muistelmat, Tammi 2003

Muutamia näytelmiä on tullut tehtyä sekä lasten kanssa että yksin:

· Rokokooneito, kissa ja koira, 2017, ensi-ilta Seurasaaren juhannusvalkeilla 2017.
· Hevimummo hoitaa, kirjoitettu yhdessä Karhulan Työväennäyttämön nuorisoryhmäläisten kanssa 2010-2011, esitetty keväällä 2011 Karhulan Työväennäyttämöllä.
· Via Crucis, Riemuvoitto, Kotka-Kymin seurakuntayhtymän tilausnäytelmä, esitetty pääsiäisenä 2009, 2010, 2012 Kotkassa.
· Murhamysteerio Kotkassa 1927, interaktiivinen näytelmä, Ravintola Duetto, Kotka, 2007-2008
· Merirosvo ja Ihmemummo veistoskadulla -teksti ja siitä tehty näytelmä, esitetty Kotkassa 2006-2007. Julkaistu opasvihkosena Kotkan Veistospromenadista 2006. Tästä projektista tuli myöhemmin mobiiliopastustuote nimeltä Merirosvon ja Ihmemummon veistosseikkailu, matkailullinen teemaseikkailu, Kaakko135° -mobiilisti, julkaistu vapaasti verkosta ladattavaksi 2014, löytyy osoitteesta https://citynomadi.com/api/route/b13c6e87833d3276ec3c22c624b5b7e4/leaflet/&lang=fi&notMainFrame=1
· Nuortennäytelmä Rodalin uni, Kotkan kaupunginteatterin Naapurinäyttämö, 2006
· Lastennäytelmä Punaisen postilaatikon lohikäärme, toteuttajina Haminan kaupungin nuorisotoimi, Haminan Teinisirkus, Hamina 2005
· Lastennäytelmä Lapset salalomalla lohikäärmemaassa, Kotkan Hakalan ja Rauhalan koulun lapset, toteutettu lasten kanssa Kotkan lastenkulttuuriviikoille 2006, teksti ja ohjaus Petri Pietiläinen