Anna Pesonen-Smith

 Anna Pesonen-Smith Lataa painokelpoinen kuva

© Christopher Smith

Hämeenlinna

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Työpajat
Virtuaalivierailut
Haastattelut / juonnot

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Mitä Intia opetti?

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Olen työskennellyt toimittajana ja valokuvaajana 20 vuotta ja julkaissut vuonna 2018 esikoisteokseni, narratiivisen tietokirjan “Matkalippu Bollywoodiin” (Like). Se kertoo suhteestani Intiaan yli 15 vuoden ajalta, viiden eri naisen tarinat sekä näiden kanssa samaan aikaan intialaisesta elokuvasta, yhteiskunnasta ja kulttuurista. Teemoina teoksessa ovat esimerkiksi kuolemanpelko, sattuma ja sinnikkyys. Aiheet vaihtuvat yksityisistä yleisiin ja kauniista hirveisiin.

Tällä hetkellä työskentelen toimittajana STT:n uutisvuoroissa, kirjoitan henkilöjuttuja sanomalehti Kalevaan ja kirjoitan toista teostani “Yksi elämä” (työnimi), joka on edeltäjänsä tavoin narratiivinen tietokirja.

Olen työskennellyt myös opettajana.

Lähtökohtana kirjoittamisessa itselläni on erityisesti rakenteen luonti; ehkäpä koska olen hankkinut oppini mm. elokuvakäsikirjoittamisen puolelta. Toivon myös herättäväni lukijassa erilaisia tunteita ja ehkä kasvattavani sitä kautta ymmärrystä maailmasta.

Mitä teen vierailulla?

Puhun mielelläni rakenteen luomisesta tietokirjaan, fiktion ja faktan kirjoittamisen rajapinnasta, Intiasta, elokuvasta, intialaisesta elokuvasta, melodraamasta, tunteiden merkityksestä elokuvassa, naisen asemasta, sattumasta, sinnikkyydestä, (esiintymis)jännityksestä ja kuolemanpelosta.

Työpajoihin soveltuvat rakenteen luominen tietokirjaan, fiktion ja faktan häilyvä raja sekä ammattimaisesti perustellun kritiikin kirjoittaminen.

Toimittajana kirjoitusmielessä ammattitaitoni on suhteellisen monipuolinen. Minulle ominaisimmat kirjoitusalueet ovat olleet mm. kulttuuri ja henkilöjutut sekä matkailu- ja kuvareportaasit. Taidan eri kirjoittamisen lajeja kolumneista uutisiin. Olen kirjoittanut paperille ja nettiin, viimeisimmässä uutistyössä myös radiomittaan.

Työkieleni on pääasiassa suomi. Käytän kuitenkin englantia kotikielenäni, sillä aviomieheni on skotlantilainen ja puhumme keskenämme englanniksi. Olen myös suorittanut ensimmäisen maisterintutkintoni englannin kielellä Intiassa.

Tuotanto

Matkalippu Bollywoodiin, Like, 2018