Tuulikki Pekkalainen

 Tuulikki Pekkalainen Lataa painokelpoinen kuva

© Robert Seger, Tammi

Turku

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Olen valtiotieteen maisteri, tietokirjailija ja entinen freelancetoimittaja. Viimeiset kolme teostani ovat käsitelleet voden 1918 tapahtumia ja vankien, lähinnä naisten ja lasten asemaa punavankileireillä. Olen tutkinut laajasti myös pappien toimintaa vankileireillä, joissa he toimivat kasvatusjohtajina.

Marssin ja valssin vuosisata -teoksessani käsittelin työväenliikkeen musiikkikulttuurin historiaa, josta aiheesta minulla on myös kaksi yliopistotutkielmaa. Teos oli pohjana Turun kaupunginteatterin johtajan Ilpo Tuomarilan näytelmälle Hennalan torvisoittokunta (1998–1999) ja helsinkiläisen Teatteri Kultsan näytelmälle Hennalan soittokunta (2009.)

Olen syksystä 2015 lähtien ollut tohtorikoulutettavana Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan oikeushistoriassa. Väitöskirjani aihe on Lapset valtiorikosoikeuksissa 1918. Se jatkaa aihettani, jota olen viimeksi käsitellyt kirjassa Lapset sodassa 1918. Tutkin nyt alle 15-vuotiaiden lasten asemaa ja käsitettä “lapsi” eri valtiorikosoikeuksissa.

Mitä teen vierailulla?

Kerron sisällissodasta, sen lapsi- ja naisuhreista, lapsi- ja naisvangeista sekä heidän valtiorikosoikeudenkäynneistään 1918.

Voin tarvittaessa sisällyttää kolmen kirjani aiheet yhteen luentoon tai kertoa kustakin erikseen. Käytettävissäni on kahden viimeisimmän kirjani kuvitukset cd-muodossa.

Luentoon sisältyy luonnollisesti mahdollisuus keskustella asioista.

Tuotanto

Teokset:
Lapset sodassa 1918, Tammi 2014 (myös e-kirjana)
Susinartut ja pikku immet. Sisällissodan tuntemattomat naiset, Tammi 2011
Punavankileirit 1918. Suomalainen murhenäytelmä, Tammi 2007
Marssin ja valssin vuosisata, 1996

Muu tuotanto:
Kenen Suomi? Sammatti 1918 (yksi kirjoittajista, artikkeli väitöskirjan aihepiiristä)
Artikkeli ”Punavankien kasvattajat” Suomen Kirkkohistoriallisen seuran julkaisussa nro 212: Sisällissota 1918 ja kirkko, 2009
Lehtiartikkelit, kolumnit ja haastattelut sanoma- ja aikakauslehdissä.