Helena Nuutinen

 Helena Nuutinen Lataa painokelpoinen kuva

Muurame

Kirjailijavierailut
Työpajat
Virtuaalivierailut

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Esiintyjänä ja kirjailijana minua kiinnostaa näkyvän ja näkymättömän maailman raja, kuljen sitä rajaa pitkin ja nautin siitä.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset

Kuvaus

Kielen mahdollisuudet ovat aina kiinnostaneet minua tai oikeammin kielen ja hiljaisuuden mahdollisuudet, niiden välinen raja: siitä rajalta lähtee liikkeelle minun tapani kirjoittaa ja elää tätä elämää. Työni olen tehnyt äidinkielen ja vuorovaikutustaidon opettajana ja yhtä aikaa sen työn kanssa olen esiintynyt Kalevan Naisena: olen kaivanut esiin vanhaa valoa, Suomen Kansan Vanhojen Runojen ja itkuvirsien viisautta, naisen tapaa katsoa tätä maailmaa ja kuvata sitä runojen ja tarinoiden avulla.

Toinen kirjoittamiseeni inspiroiva raja on asutun pihan ja metsän raja: me olemme metsäkansaa, jonka sydämessä elää metsämuisti, rakkaus puihin, vesiin ja luonnossa olemiseen – sen osoitti tämä koronakevätkin: metsässä oli paikoin tungosta!

Kolmas raja näyttää pyhän: me olemme henkisiä olentoja ja arkiseen elämäämme leikkautuu pyhän, ehjän ja kokonaisen ulottuvuu. Sielun maailma.

Olen paitsi kirjailija myös esiintyvä taiteilija ja toivon voivani toteuttaa koskettavan kokonaisuuden.

Mitä teen vierailulla?

Puhun kirjoittamisesta, lukemisesta ja niiden merkityksestä oman kirjoittamistyöni kautta. Luen katkelmia teoksistani ja soitan välillä kristallikulhoa: sen vaikutusta on vaikea tyhjentävästi kuvata. Joka tapauksessa sen sointi vie kuuntelijan syvemmälle omaan sisimpäänsä, saa avaamaan "sisäiset korvat" kuullulle tekstille.

Keväällä 2021 ilmestyvän Puukuiskaaja-teoksen mukana menemme kohti metsän salaisuutta, vuonna 2017 ilmestyneen Unta kuolemasta -teoksen myötä elämän ja kuoleman rajalle (http://mielenkieli.com/palvelu/unta-kuolemasta-iltasatuja-sinulle-ja-minulle-jotka-tiedamme-kuolevamme/) ja Pyhä yksinkertaisuus -teoksen (2017) seurassa arkisten valintojemme merkitykseen.

Lukemiseen ja rauhoittumiseen innostaa aikuisten satutunti, jossa voin lukea eri kirjailijoiden tekstejä, vanhoja satuja ja tarinoita, myös omia tekstejäni. Kuulijoiden harteille lainaan taikaviitan. (http://mielenkieli.com/palvelu/aikuisten-satutunti/)
Ks. myös: www.mielenkieli.com/palvelut/

Tuotanto

Pyhä yksinkertaisuus, 2013, Mielenkieli (Kirja + 2 cd)
Peili näkee, 2017, Mediapinta (runoteos)
Unta kuolemasta - iltasatuja sinulle ja minulle, jotka tiedämme kuolevamme (Tekstiosa, työkirja ja cd), 2017, Mielenkieli
Puukuiskaaja, tulossa 2021, Basam books