Jonna Mononen

 Jonna Mononen Lataa painokelpoinen kuva

© Marja-Leena Mononen

Imatra/DE-Bad Säckingen, Germany

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Kirjavinkkaus
Työpajat
Virtuaalivierailut

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjojeni kohderyhmä

Kuvaus

Olen vuonna 1978 päivänvalon nähnyt imatralainen. Valo onkin ainoa asia, jonka pystyn silmilläni näkemään. Sokeus ei, kiitos nykytekniikan kuitenkaan tahtiani hidasta.

Vuodesta 2011 olen asunut Saksassa avomieheni, opaskoirani Iken ja Toivo-kissan kanssa, mutta käymme usein Suomessa rakkaissa lapsuudenmaisemissani. Koulutukseltani olen filosofian maisteri ja kielenkääntäjä. Työkokemusta on kertynyt tekstien kääntämisestä, lehtijuttujen vääntämisestä sekä kolmen ruokalajin aterioiden tarjoilemisesta ja pöytien pyyhkimisestä berliiniläisessä, pimeässä ravintolassa.

Kirjoittamista olen harrastanut siitä alkaen kun sormeni oppivat löytämään pistekirjoituskoneesta oikeat näppäimet. Pääpaino on trillereissä ja dekkareissa, mutta vuosien varrella olen naputellut myös lapsille satuja, asia-artikkeleita, mielipidekirjoituksia, novelleja, pakinoita ja jopa runoja. Haluan kirjoittamalla paitsi tarjota ajanvietettä myös näyttää, että meistä sokoista on muuhunkin kuin yhteiskunnan eläteiksi.

Muita harrastuksiani ovat hajuvesien keräily, lukeminen, spinning, matkustelu ja kaikenlainen vapaaehtoistyö.

Rakastan jännittäviä tarinoita, joissa mieluusti on ainakin yksi murha, hyvää ruokaa ja juomaa, suklaata, eläimiä, uteliaita ihmisiä, hajuvesiä ja omaa kultaani. Kokeilen mielelläni kaikkea uutta, eli minä olen se, joka tilaa eksoottisissa ravintoloissa hyönteisruokia, käy akupunktiossa ja nauttii lehmien lypsämisestä. Minä olen se, joka uneksii riippuliidosta, uimisesta delfiinien kanssa ja matkasta jäänsärkijällä pohjoisnavalle.

Elämä on vuosien varrella jättänyt minuun lukuisia kolhuja ja arpia, mutta musta huumori on pitänyt junan raiteilla. Rankoista kokemuksista olen saanut myös paljon aineksia tarinoihini, joissa asioita ei yleensä juuri kaunistella.

Kohtalo on tarjoillut myös herkkuja runsaalla kädellä, alkaen onnellisesta lapsuudesta. Kaikenkaikkiaan en vaihtaisi elämääni toiseen mistään hinnasta. Se on tehnyt minusta sellaisen kuin olen eli tarinankertojan, joka ei vähästä säikähdä eikä jätä tarttumatta haasteisiin.

Mitä teen vierailulla?

Miten sokea kirjoittaa ja lukee kirjoja?
Miten tarinoita rakennellaan näkemättä ympäröivää maailmaa?
Haluatko mukaan rikosmysteeriin, pilkkopimeässä, napostellen samalla herkkuja, joita et näe?

Jos uteliaisuutesi heräsi, voisin olla kirjailijavieras juuri Sinun makuusi!

Voin tulla kertomaan jännitysromaanin kirjoittamisesta sokeana, lukemaan pistenäytöltä ääneen rikostarinan tai juttelemaan ulkosuomalaisen sokkokirjailijan arjesta, opaskoirani kanssa tai ilman. Vai miten olisi "pimeä elämystuokio", jonka aikana, toisiamme näkemättä, nautimme pientä, tai isompaakin, purtavaa ja pääsemme osaksi murhamysteeriä?

Luonnollisesti voimme pitää myös valot palamassa ja ohjelman perinteisempänä: Voin kertoilla kirjan kirjoittamisesta ja elämästäni ylipäätään sekä vastailla kysymyksiin, joita minulle saa esittää turhia ujostelematta, olenhan elämän mittaan tottunut mitä erilaisimpiin kysymyksiin ja kyselijöihin.

Jos taas haluat kurkistaa karkkipussien ja kokispullojen vallassa olevaan työhuoneeseeni, sekin onnistuu virtuaalivierailun avulla.
Pallo on Sinulla!

Olisi kyse sitten kouluvierailusta, saunaillasta, kulttuuritapahtumasta, sukujuhlasta, dekkaritapaamisesta tai vaikka uudentyyppisen särkylääkkeen lanseeraustilaisuudesta, ota rohkeasti yhteyttä. Ideoidaan oppilaillesi, työkavereillesi, ystävillesi tai asiakkaillesi elämys, jossa vain mielikuvitus on rajana!

Tuotanto

Hiljaa pimeässä, jännitysromaani, Nordbooks 2015
Sokea raivo, Elisa e-kirja 2014
Marjanpoimija, Elisa e-kirja 2014
Asia-artikkeleita, henkilöhaastatteluja, jatkojännäri, mielipidekirjoituksia ja pakinoita, Kesi-Savon uutiset 2008
Vesaisten Keskusliiton julkaisema kirja Maaemon helmasta: Maan äiti ja kolme varpusta, yksi kirjan kahdestatoista sadusta, Maahenki oy 2006
Nyt meni hermot, nettikirja, Suomen Migreeniyhdistys ry 2003
Kertomus kolmoishermosärystä, sen hoidosta ja siitä toipumisesta: http://www.migreeni.org/Pages/jonnan_kirja.html