Niina Miettinen

 Niina Miettinen Lataa painokelpoinen kuva

© Milka Alanen

Helsinki

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Kirjavinkkaus
Työpajat

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset

Kuvaus

Olen Joensuusta kotoisin oleva kirjailija, dramaturgi ja kustannustoimittaja. Olen julkaissut romaanit Suopursu (2019, Teos) ja Israel-tyttö (2013, Teos). Romaanien lisäksi olen kirjoittanut kuunnelmia ja näytelmiä. Kirjoittamisen ohella olen työskennellyt kustannustoimittajana, ensin lähes viisitoista vuotta Otavassa ja tällä hetkellä Gummeruksessa. Olen valmistunut Teatterikorkeakoulusta dramaturgiksi sekä Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi pääaineenani kotimainen kirjallisuus. Kriittisen korkeakoulun kirjoittajakoulussa annan kirjoittajille palautetta heidän käsikirjoituksistaan.

Suhtaudun kirjoittamiseen sekä kustannustoimittamiseen intohimolla. Minulla on monipuolinen näkemys kirjoittamisen eri lajeista. Olen työskennellyt kustantamossa kirjailijoiden kanssa vuosikausia ja sen vuoksi kirjailijan työ kaikkinensa on minulle tuttua.

Mitä teen vierailulla?

Puhun mielelläni kirjoittamiseen, kirjailijuuteen ja kustantamoon liittyvistä aiheista. Koska olen kirjailija ja kustannustoimittaja, minulla on näkemystä molemmin puolin. Voin kertoa omista teoksistani, niiden syntyprosesseista sekä omasta polustani kirjailijaksi. Romaanien lisäksi avaan mielelläni myös kuunnelmien ja näytelmien kirjoittamis- ja tekoprosesseja.


Kirjailijuuteen, kustantamoon ja käsikirjoituksiin liittyvät esimerkkiteemat:

Haluatko kirjailijaksi? Käsikirjoituksen tarjoaminen kustantamoon – missä vaiheessa käsikirjoitus kannattaa lähettää, millainen käsikirjoitus erottuu joukosta?

Käsikirjoituksesta kirjaksi – mitä tapahtuu, kun käsikirjoitus hyväksytään, miten käsikirjoitusta työstetään kustantamossa, millaista on yhteistyö kustannustoimittajan kanssa?

Esikoiskirjailijan ABC – mitä esikoiskirjailijan tulisi tietää? Kirjan julkaisuun liittyvät asiat, markkinointi, näkyvyys, miten omasta kirjasta pitäisi kertoa, millaisia tuntemuksia arvostelut, apurahat ja palkinnot herättävät?


Kirjoittamiseen liittyvät esimerkkiteemat, jotka toimivat sekä luentoina että työpajatyöskentelyssä:

Miten jännite syntyy? Näkökulmia siihen miten kirjoittaja onnistuu luomaan tekstiinsä jännitteen. Jännite voi liittyä henkilöhahmoihin, rytmiin, kieleen jne.

Millainen on hyvä kertoja? Näkökulmia kertojuuteen ja oman tyylin löytämiseen.

Omakohtainen kirjoittaminen – omat kokemukset kirjoittamisen pohjana ja inspiraationa.

Romaani vs. draama – miten proosan ja draaman kirjoittaminen eroavat toisistaan? Voiko romaanin pohjalta syntyä näytelmä, entä toisinpäin? Mitä proosakirjailija voi oppia näytelmäkirjailijalta?

Tuotanto

Romaanit:
Suopursu, romaani, Teos 2019
Israel-tyttö, romaani, Teos 2013

Näytelmät ja kuunnelmat:
Märta, kuunnelma, käsikirjoitus Märta ja Henrik Tikkasen tekstien pohjalta (ohjaus Hilkka-Liisa Iivanainen), Radioteatteri/ Yle Radio 1, ensiesitys 8.4.2018
Kuusenkaatajaiset, näytelmä (ohjaus Vihtori Rämä ja työryhmä), Joensuun kaupunginteatteri, kantaesitys ja ensi-ilta 29.4.2015
Nukkelaboratorio – bonustarina kasvuvuosilta, kuunnelmadramatisointi Monika Fagerholmin romaanista Diiva (ohjaus Kaisa-Liisa Logrén), Kuunnelmatrilogian Nukkelaboratorio, Sisar yö ja sisar päivä ja Talvipuutarha ensimmäinen osa. Radioteatteri/ YLE Radio 1, ensiesitys 4.12.2011
Juhannusnäytelmä, näytelmä (ohjaus Juhana von Bagh), Teatterikorkeakoulu, ensi-ilta 17.4.2009
Hengittämättä, kuunnelma (ohjaus Hilkka-Liisa Iivanainen), Radioteatteri/ Yle Radio1, ensiesitys 5.7.2009

Palkinnot ja ehdokkuudet:
Pohjoismainen kuunnelmapalkinto (Nordic radio drama prize 2018) pohjoismaitten vuoden parhaalle kuunnelmalle teoksesta Märta, 2018
Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokas vuoden parhaasta esikoisteoksesta, 2013
Koura-pääpalkinto Fiktio-sarjassa Fagerholm-kuunnelmatrilogiasta (Nukkelaboratorio bonustarina kasvuvuosilta on trilogian ensimmäinen osa), 2011