Mikko Mattlar

 Mikko Mattlar Lataa painokelpoinen kuva

© Mitro Härkönen

Helsinki

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Työpajat
Virtuaalivierailut
Juhlapuheet

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjoitan musiikista sekä siihen liittyvistä ilmiöistä ja paikoista Suomessa.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset

Kuvaus

Kirjoitan musiikista sekä siihen liittyvistä paikoista ja ilmiöistä. Minulle läheisimpiä alueita ovat suomalainen dj-, klubi- ja diskokulttuuri sekä elektroninen musiikki, mutta olen kiinnostunut laajasti erilaisista musiikkityyleistä ja niiden historiasta Suomessa aina 1900-luvun alusta tähän päivään. Tuotantoni sisältää väitöskirjan Helsingin Sanomien pop- ja jazzkritiikin varhaishistoriasta, historiikit pääkaupunkiseudun diskokulttuurin ensi vuosikymmenistä ja 1970–80-lukujen suomalaisesta syntikkamusiikista, Bottan ravintoloiden 50-vuotishistoriikin sekä viimeisimpänä dj-alan ja -ammatin käsikirjan.

Olen toimittanut yli kymmenen vuoden ajan myös musiikkia koskevia radio-ohjelmia ja lehtijuttuja. Pureudun aiheisiin sekä dokumenttilähteitä hyödyntämällä että henkilöitä haastattelemalla.

Mitä teen vierailulla?

Luennoin, haastattelen ja keskustelen. Henkilöistä, ilmiöistä ja laajemmista historiallisista kehityskuluista suomalaisessa musiikissa kerron mielelläni. Koska toinen ammattini on ollut dj jo parikymmentä vuotta, esitysten täydentäminen aiheeseen sopivilla musiikkivalinnoilla ei ole ongelma.

Tuotanto

Dj – Käsikirja. 2021, Johnny Kniga, 384 s.

Bottan henki. Oy Botta Ab:n ravintolatoimintaa Bottalla, Manalassa ja St. Urho's Pubissa 1970–2020. 2020, Oy Botta Ab, 152 s.

Synteettinen Suomi. Syntetisaattorimusiikin tekijöitä Suomessa 1970- ja 1980-luvuilla. 2019, Svart Publishing, 260 s.

Stadin diskohistoria. Diskoja, tiskijukkia ja varhaista dj-kulttuuria Helsingin seudulla 1966–1988. 2017, joukkorahoituksella toteutettu omakustanne, 302 s.

”Ei mitä hyvänsä rilutusta” – Populaarimusiikin tie legitiimiksi kulttuuriksi Helsingin Sanomissa 1950–1982. Väitöskirja, 2015, Musiikkiarkisto, 340 s.