Mikko
Mattlar

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu

Kuvaus

Tutkin työkseni populaarimusiikin historiaa Suomessa. Olen kiinnostunut sekä kotimaisen musiikin historiasta että ulkomaisen musiikin ja siihen liittyvien ilmiöiden vastaanotosta Suomessa 1920-luvulta aina tähän päivään asti. Olen toimittanut Radio Helsingissä kotimaisen iskelmän, diskokulttuurin ja elektronisen musiikin historiaa käsitteleviä ohjelmasarjoja, kirjoittanut Helsingin Sanomiin kymmeniä musiikkialan ihmisten syntymäpäivähaastatteluita ja toteuttanut erilaisia musiikinhistoriaan liittyviä sisältöjä myös museoille, levy-yhtiöille ja satunnaisemmille toimeksiantajille. Olen kirjoittanut väitöskirjan Helsingin Sanomien pop- ja jazzkritiikin varhaishistoriasta (2015) sekä tietokirjan Helsingin seudun diskojen ja dj-ammatin ensi vuosikymmenistä (2017). Kolmas musiikinhistoria-aiheinen tietokirjani on työn alla.

Mitä teen vierailulla?

Luennoin, haastattelen ja keskustelen. Henkilöistä, ilmiöistä ja laajemmista historiallisista kehityskuluista suomalaisessa musiikissa kerron mielelläni. Koska toinen ammattini on ollut dj jo parikymmentä vuotta, esitysten täydentäminen aiheeseen sopivilla musiikkivalinnoilla ei ole ongelma.

Tuotanto

Stadin diskohistoria. Diskoja, tiskijukkia ja varhaista dj-kulttuuria Helsingin seudulla 1966–1988. Joukkorahoituksella toteutettu omakustanne, 302 s, 2017.

”Ei mitä hyvänsä rilutusta” – Populaarimusiikin tie legitiimiksi kulttuuriksi Helsingin Sanomissa 1950–1982. Väitöskirja, 340 s. Musiikkiarkisto, Helsinki 2015.