Mikko Mattlar

 Mikko Mattlar Lataa painokelpoinen kuva

Helsinki

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Työpajat
Virtuaalivierailut
Haastattelut / juonnot

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Tutkin musiikin historiaa Suomessa. Etsin aiheita, jäljitän ja haastattelen niihin liittyviä ihmisiä ja kirjoitan lopuksi kirjan.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset

Kuvaus

Tutkin populaarimusiikin historiaa Suomessa. Olen kiinnostunut sekä kotimaisen musiikin historiasta että ulkomaisen musiikin ja siihen liittyvien ilmiöiden vastaanotosta Suomessa 1920-luvulta aina tähän päivään asti. Olen toimittanut aiheesta radio-ohjelmia, lehtijuttuja sekä kirjoja. Pureudun aiheisiin aina sekä dokumenttilähteitä hyödyntämällä että aiheeseen liittyviä aikalaisia haastattelemalla. Tuotantoni sisältää väitöskirjan Helsingin Sanomien pop- ja jazzkritiikin varhaishistoriasta, tietokirjat Helsingin seudun diskokulttuurin ensi vuosikymmenistä ja 1970-80-lukujen suomalaisesta syntikkamusiikista sekä Bottan ravintoloiden historiikin. Parhaillaan kirjoitan kolmatta musiikkiaiheista tietokirjaani.

Voin puhua kirjojeni aiheiden lisäksi yleisesti metodeistani historiankirjoittajana sekä tällä tavoin työllistyvän freelancerin taloudellisen toimeentulon mahdollisuuksista. Yksi tietokirjoistani on joukkorahoitettu omakustanne, joten myös tällä tavoin kustantamista voi käsitellä.

Mitä teen vierailulla?

Luennoin, haastattelen ja keskustelen. Henkilöistä, ilmiöistä ja laajemmista historiallisista kehityskuluista suomalaisessa musiikissa kerron mielelläni. Koska toinen ammattini on ollut dj jo parikymmentä vuotta, esitysten täydentäminen aiheeseen sopivilla musiikkivalinnoilla ei ole ongelma.

Tuotanto

Bottan henki. Oy Botta Ab:n ravintolatoimintaa Bottalla, Manalassa ja St. Urho's Pubissa 1970–2020. Oy Botta Ab, 152 s, 2020.

Synteettinen Suomi. Syntetisaattorimusiikin tekijöitä Suomessa 1970- ja 1980-luvuilla. Svart Publishing, 260 s, 2019.

Stadin diskohistoria. Diskoja, tiskijukkia ja varhaista dj-kulttuuria Helsingin seudulla 1966–1988. Joukkorahoituksella toteutettu omakustanne, 302 s, 2017.

”Ei mitä hyvänsä rilutusta” – Populaarimusiikin tie legitiimiksi kulttuuriksi Helsingin Sanomissa 1950–1982. Väitöskirja, 340 s. Musiikkiarkisto, Helsinki 2015.