Teemu Manninen

 Teemu Manninen Lataa painokelpoinen kuva

© Leena Lahti, Poesia

Helsinki

Kirjailijavierailut

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjojeni kohderyhmä

Kuvaus

Olen runoilija, kääntäjä ja kriitikko. Olen myös renessanssikirjallisuuden ja kirjahistorian asiantuntija, joka on toiminut erilaisissa kirjallisuusjärjestöissä lähes vuosikymmenen ajan ja järjestänyt kansainvälisiä ja kotimaisia kirjallisuustapahtumia Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä. Olen runoilijoiden, tutkijoiden ja muiden kirjallisuustoimijoiden perustaman kustantamon ja yhteisöllisen yrityksen Osuuskunta Poesian perustajajäsen ja Helsingin Kirjailijat ry:n hallituksen jäsen. Esiinnyn paljon: perustin vuonna 2004 Suomen ensimmäisen äänirunoyhtyeen Linnunlaulupuun; olen mukana pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa runoesityksiä ja -klubeja järjestävän Helsinki Poetry Connection -kollektiivin toiminnassa. Teoksissani ja työssäni yhdistyvät rakkauteni populaari- ja korkeakulttuuriin, historiaan ja tulevaisuuteen, traditioon ja avantgardeen. Pidän itseäni mahdollisen taiteilijana: niin käytännön toiminnassa kuin teoreettisessa haaveilussakin suuntaudun aina siihen, millaisin keinoin tai välinein olisi mahdollista kuvitella tai kaivaa esiin uusia tai unohdettuja, toisenlaisia ja innoittavia tapoja olla, elää ja ajatella.

Mitä teen vierailulla?

Erikoisalueitani ovat suomalainen nykyrunous, kirjallisuushistoria, kirjallinen järjestötoiminta; teosteni aiheita ovat olleet historian ja nykypäivän kohtaaminen, teinien ja nuorten ahdistus ja elämänkokemus, modernin yhteiskunnan pimeät puolet, onnellisuuden tavoittelu, ironia ja toivo. Vierailujen luonne riippuu täysin siitä, millaisesta tilaisuudesta on kyse. Kykenen luennoimaan, lausumaan, keskustelemaan, opettamaan ja leikkimään. Lausuntaesitykseni ovat usein energisiä, lennokkaita ja haastavia. Olen opettanut kirjallisuushistoriaa, kirjallisuuden teoriaa ja tekstianalyysiä yliopistossa, avoimessa yliopistossa ja kansalaisopistossa. Olen kouluttanut lukiolaisia väittelytaidon saloihin Nuoren Voiman Liiton väittelykoulutushankkeessa ja opettanut luovaa kirjoittamista murrosikäisille, eläkeläisille ja opiskelijoille. Olen pitänyt videota, äänitteitä, kirjoitusharjoituksia ja tekstiesimerkkejä yhdistäviä esitelmiä suomalaisesta nykyrunoudesta, mutta olen myös istunut pienen ryhmän kanssa puhumassa vapaasti siitä, mitä runous meille tarkoittaa. Minua voi haastatella, mutta kykenen puhumaan melkeinpä asiasta kuin asiasta itsenäisesti tunnin tai parikin.

Tuotanto

Olen julkaissut neljä runokokoelmaa (Turistina täällä, Tammi 2004; Lohikäärmeen poika, Tammi 2007; Säkeitä, ntamo 2010 ja Futurama, poEsia 2010). Kirjoitan Books from Finlandiin kolumneja uuden teknologian ja kirjallisuuden kohtaamisista ja käännän taidesarjakuvaa Huuda Huuda -kustantamolle. Olen toimittanut yhdessä Maaria Pääjärven kanssa Avain-kustantamon julkaiseman suomalaisen nykyrunouden hakuteoksen Suomalaisia Nykyrunoilijoita 2 (2011). Arvosteluitani, esseitäni ja runojani on julkaistu runouslehti Tuli&Savussa, Parnassossa, Nuoressa Voimassa ja ruotsalaisessa OEI-lehdessä.