Tuomas Lius

 Tuomas Lius

Käsämä, Liperi

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Alakoulu , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Aloitin jännityskirjailijan urani 9-vuotiaana kirjoittamalla jatkokertomusta Salapoliisi Simon Lindgrenin seikkailut Karjalan Maa -sanomalehteen. Olen piirtänyt satoja sarjakuvia pääasiassa omaksi ilokseni, mutta tehnyt kuvitusta ja sarjakuvaa myös aikakauslehtiin. Ensimmäinen julkaistu dekkarini oli Kalle-Kustaa Korkin paluu vuonna 2006. Sen kustansi tamperelainen pienkustantamo Apali. Samana vuonna Like julkaisi esikoissarjakuva-albumini Jadesoturi Sangfu, joka toimi esiosana Antti-Jussi Annilan ohjaamalle Jadesoturi-elokuvalle. Vuonna 2009 ilmestynyt dekkari Haka esitteli lukijoille toistaiseksi suosituimmat hahmoni, liperiläisen yksityisetsivän Marko Pippurisen sekä entisen rikosylikonstaapelin, suomalaisegyptiläisen Julia Noussairin. Tämä parivaljakko seikkaili myös Laittomat ja Härkäjuoksu -kirjoissani. Vuoden 2015 Magnum opus oli ensimmäinen kirjani osuuskuntamuotoiselle CrimeTime-kustantamolle, jonka perustajajäseneksi minut kutsuttiin 2010.

Olen pitänyt esitelmiä matkastani kirjailijaksi Pohjois-Karjalan kirjastoissa, oppilaitoksissa sekä kutsuvieraina Lionsklubin ja Rotary-yhdistyksen kokouksissa. Esitelmieni pääpaino on ollut joko kirjojeni syntyprosessissa tai (erityisesti oppilaitosvierailuilla) siinä kuinka leikin ja mielikuvituksen merkitys on muovannut minusta tarinankertojan. Joidenkin vierailujen yhteydessä olen säestänyt puhettani kuvaesityksellä, jonka materiaali koostuu esim. elämäni suosikkikirjojen kansista, omatekemistä sarjakuvistani ja lyhytelokuvistani.

Vuodesta 2015 olen pitänyt dekkarikirjoittamisen kurssia Joensuun seudun kansalaisopistossa ja olen ilolla seurannut kuinka muutama kurssin käynyt on saanut oman teoksensa julkaistuksi.

Mitä teen vierailulla?

Puhun kirjoittamisesta niin sen teknisen kuin luovan puolen vinkkeleistä. Kerron hyvin avoimesti myös omasta polustani kirjailijaksi ja myös kyseisen polun karikoista. Koen lukuharrastuksen erittäin tärkeänä ja pyrin puheessani (erityisesti nuorille) tuomaan esiin tämän harrastuksen rikkauden ja vaikutuksen mielikuvitukseen.
Olen pitänyt vaihtelevan mittaisia kirjoitustyöpajoja, joissa käsittelen ajan sallimissa puitteissa dekkareiden historiaa, kirjoitustekniikoita, juonen rakentamista, henkilöhahmojen luomista sekä runsaasti käsikirjoituspuolelta lainaamiani työkaluja.

Tuotanto

Kalle-Kustaa Korkin paluu, 2006
Haka, 2009
Laittomat, 2010
Härkäjuoksu, 2011
Keisari, 2012
Magnum opus, 2015

Sarjakuva-albumi:
Jadesoturi Sangfu, 2006

Novelleja sekä Liken, että CrimeTimen antologioihin.