Riitta S.
Latvala

 Riitta S. Latvala Lataa painokelpoinen kuva

Tuusula

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Kirjavinkkaus
Työpajat
Virtuaalivierailut

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Alakoulu , Alkuopetus , Lukio/ammattikoulu , Päiväkoti/esikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Pääsin sisään kirjojen taianomaiseen maailmaan kuusivuotiaana. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Oma esikoisromaanini Henkilökohtaista julkaistiin v. 1998. Jälleenrakennusajasta kertova Sodan jälkeen sarastus ilmestyi v. 2018. Romaanin tarinassa näkökulma on poikkeuksellisesti kaupunkilaisnaisilla.

Olen kirjoittanut myös mm. sukupolviromaanin Tytöt sekä 1920–30-lukujen Helsinkiin sijoittuvan mikrohistoriallisen romaanin Taivaanrantojen maalari. Novellikokoelmani Ahtaan paikan kammo oli vuoden 2014 Runeberg-palkinnon ehdokkaana.

Tarinoissani on usein kyse selviytymisestä. Minulle on tärkeää – sekä lukijana että kirjoittajana – lähelle tuleva teksti, jossa on inhimillistä lämpöä sekä eräänlaista universaaliutta. Uskon kirjallisuuden voimaan empatian levittäjänä maailmassa.

Kaksi ensimmäistä Vertti ja Jessa -lastenkirjaani (vv. 2016–17) käynnistivät oman pikku kampanjani lukemisen puolesta. Tarjosin alakoulujen opettajille lähes valmista käsikirjoitusta opetusmateriaaliksi siten, että oppilaat saivat osallistua kirjojen syntyyn esilukijoina. Projektini perusviesti oli: kirja on ystävä, joka myös synnyttää ystävyyttä – myötäelämisen kautta.

Erityisesti 7–12-vuotiaille lapsille kirjoittamissani tarinoissa seikkailevat yhdeksänvuotiaat serkukset Vertti ja Jessa sekä heidän ystävänsä sotaveteraani Unto ja koiravanhus Rauha.

Mitä teen vierailulla?

Kerron kirjoistani ja kirjailijan työstä. Voin puhua myös kirjallisuudesta ja elämästä ylipäätään.

Alustan sovitusta aiheesta, jonka jälkeen keskustelen mielelläni yleisön kanssa. Voin esiintyä yksin tai haastateltuna. Hyvä paneelikeskustelukin on aina paikallaan.

Minua kiinnostavat sekä nykyihminen että menneiden vuosikymmenten ajan henki. Erikoisalaani on 1920–40-lukujen mikrohistoria: arki, aatteet ja yhteiskunnallinen kehitys. Varttunut yleisö on ollut innostunutta muistelemaan kanssani mm. sota- ja jälleenrakennusaikojen Suomea.

Olen esiintynyt myös lukiolaisille, jotka ovat olleet erittäin kiinnostuneita kuulemaan kirjailijan työstä ja sen reunaehdoista. Tulevaisuudessa tapaisin mielelläni useammin pienempiäkin koululaisia.

Tuotanto

AIKUISTENKIRJAT
Sodan jälkeen sarastus, romaani, Kustannusliike Robustos 2018
Ahtaan paikan kammo, novellikokoelma, Kustannusliike Robustos 2013
Taivaanrantojen maalari, romaani, Otava 2008
Ihana velvollisuus, romaani, Otava 2003
Tytöt, romaani, Otava 2001
Henkilökohtaista, Otava 1998

LASTENKIRJAT
Vertti ja Jessa tien päällä, Kustannusliike Robustos 2017
Vertin ja Jessan pelastuspartio, Kustannusliike Robustos 2016