Jouko Kokkonen

Helsinki

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Työpajat
Haastattelut / juonnot

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Suomen urheilu- ja liikuntahistorian asiantuntija, joka osaa yhdistää urheilun laajempiin yhteyksiin.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Olen kirjoittanut yleisesityksen Suomalainen liikuntakulttuuri – juuret, nykyisyys ja muutossuunnat (2015). Väittelin 2008 urheilun ja nationalismin suhteesta Suomessa vuosina 1900-1952.

Olen pitänyt yleistajuisia luentoja muun muassa urheiluhistoriasta ja Suomen itsenäistymisvaiheista kansalais- ja työväenopistoissa. Olen vieraillut kouluissa kertomassa Suomen itsenäistymisvaiheissa. Esitykseni olen liittänyt paikallisiin tapahtumiin.

Helsingin vuosien 1940 ja 1952 olympiahankkeisiin olen perehtynyt Suomen olympiakomitean historiahankkeessa, jonka tuloksena ilmestyneeseen teokseen Sadan vuoden olympiadi kirjoitin artikkelin. Olen perehtynyt myös suomalaisen jääkiekon historiaan.

Olen kouluttanut historiasta kiinnostuneita ihmisiä tutkimaan oman kylänsä vaiheita. Lähiöiden historia on tullut tutuksi Kontulan ja Mellunkylän vaiheita selvittäessäni.

Mitä teen vierailulla?

Olen tottunut pitämään erilaisille kuulijakunnille suunnattuja esityksiä ensimmäisen maailmansodan vuosien arjesta, Suomen itsenäistymisvaiheista ja suomalaisesta liikunta- ja urheilukulttuurista. Olen perehtynyt Helsingin vuosien 1940 ja 1952 olympiahankkeisiin.

Tavallisimmin olen pitänyt alustuksen, jonka pohjalta on keskusteltu. Kouluvierailut olen toteuttanut keskustelevan luennon tapaan. Viime vuonna minulla oli yleisökirjoni ulottui viidesluokkalaisista rintamaveteraaneihin. Osaan suunnata sanomani erilaisille yleisöille ja pukea monimutkaisetkin asiat ymmärrettävään sanalliseen asuun. Höystän esityksiäni aineistosta luontevasti kumpuavalla huumorilla.

Tuotanto

Koko kansan leijonat - Suomi-kiekon historia (2018, yhdessä Markku Jokisipilän, Kalle Rantalan ja Ossi Viidan kanssa)
Itsenäisyys100.fi -sivusto (toimituspäällikkö 2015-2018)
Suomalainen liikuntakulttuuri - juuret, nykyisyys ja muutossuunnat (2015)
Liikuntaa hyvinvointivaltiossa (2013)
Valtio liikuntarakentamisen linjaajana (2010)
Kansakunta kilpasilla - urheilu nationalismin kanavana ja lähteensä 1900-1952 (2008)
Oikeiden olympiakisojen maa. Teoksessa Sadan vuoden olympiadi (2007)
Tuuhea oksa savolaisuuden puussa (2004)
Kontula - elämää lähiössä (2002)